Supla Mini

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt lut 07, 2020 5:44 pm

kinium pisze:
czw lut 06, 2020 8:14 pm
dobo pisze:
czw lut 06, 2020 7:45 pm
Lutowanie elementów SMD 0603 to już będzie lekkie wyzwanie :)
Na fotce 0603 i 0805 fotka przez lupę.
Dobra pinceta, lupa i porządną stacja lutownicza i nawet ślepy sobie poradzi.
Ja tam te 0603 jeszcze ogarniam bez lupy i w dodatku Lutolą :D
20200207_184708.jpg
20200207_184708.jpg (388.64 KiB) Przejrzano 547 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lut 08, 2020 8:24 pm

@kinium, możesz udostępnić projekt na EasyEDA, bo link z Twojego pierwszego postu nie działa. Czy masz możliwość udostępnić również pliki *.bin z firmware, który opracowałeś dla swojego projektu Supla Mini?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob lut 08, 2020 9:02 pm

Filmik z nowymi ustawieniami GPIO https://www.youtube.com/watch?v=dxCsdFFsgNU

Nie ma już problemu z przekaźnikiem podczas załączania zasilania na ustawieniach reset i pamiętaj stan oraz przyciski nie blokują ESP podczas uruchamiania.

Dodatkowo dla testu podłączyłem czujnik zalania jako sensor - działa sygnalizacja akustyczna i w aplikacji widać stan.

Nadal mam problem z DS i dodatkowo z BME oba nie dają danych na OLED natomiast DSa widzę w aplikacji. a BME nie.
Może to jakiś błąd w wersji 2.0.2 bo na WiFi Switch Module, który ma wersję 2.0.0 działa - to jest do sprawdzenia.
kinium
Posty: 62
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

ndz lut 09, 2020 9:42 am

Robert Błaszczak pisze:
sob lut 08, 2020 8:24 pm
@kinium, możesz udostępnić projekt na EasyEDA, bo link z Twojego pierwszego postu nie działa. Czy masz możliwość udostępnić również pliki *.bin z firmware, który opracowałeś dla swojego projektu Supla Mini?
Zmieniałem projekt i jeszcze nie jest skończony a nie chcę żeby ktoś sobie skopiował coś co jest błędne, dlatego go ukryłem.

Biny wrzucę jutro.
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 156
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

ndz lut 09, 2020 7:14 pm

Kilka dni temu otrzymałem od autora projektu jeden egzemplarz do testów, zgłosiłem się do niego w tej sprawie ponieważ byłem ciekaw czy problemy które doskwierały mi z inCan które opisałem w tym wątku viewtopic.php?f=33&t=3853 również będą doskwierać tej konstrukcji.
Jak się okazuje, nie! Nie analizowałem obu modułów pod względem konstrukcji ale może to zastosowana przetwornica jest tu kluczowa.
W pierwszej wersji software ( do obsługi rolet ) z którym moduł do mnie dotarł był co prawda problem z klawiszami lokalnymi, ale koledze @kinium udało się to okiełzać i po aktualizacji softu wszystko działa 3 dzień jak trzeba.
Sam moduł jak wspomniał autor okrojony do niezbędnego minimum co przekłada się na jego gabaryty, w efekcie po bezproblemowym montażu w puszce, jeszcze hula w niej wiatr. :D
Przy inCan montaż był nieco kłopotliwy zwłaszcza że pomimo zachowanej ostrożności udało mi się wyłamać antenę od ESP.
Dziś dotarły do mnie kolejne 2 sztuki wiec chwila moment i biorę się za instalację.

Podziękowania dla @kinium za kawal dobrej roboty i pomoc

Na wszelki wypadek.
ps. Proszę nie traktować słów porównania 2 konstrukcji jako reklamę czy krytykę :D
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
kinium
Posty: 62
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pn lut 10, 2020 6:06 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob lut 08, 2020 8:24 pm
Czy masz możliwość udostępnić również pliki *.bin z firmware, który opracowałeś dla swojego projektu Supla Mini?
Biny z firmwarem.
Dla switcha:

0x00000 mk_switch_02_1024_DIO_eagle.flash.bin
0x40000 mk_switch_02_1024_DIO_eagle.irom0text.bin
0x3FC000 esp_init_data_default.bin

Dla rolet:
0x00000 mk_rs_01_1024_DIO_eagle.flash.bin
0x40000 mk_rs_01_1024_DIO_eagle.irom0text.bin
0x3FC000 esp_init_data_default.bin
Załączniki
mk_switch-20200210.zip
(212.35 KiB) Pobrany 32 razy
mk_rs-20200210.zip
(213.82 KiB) Pobrany 25 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn lut 10, 2020 8:12 pm

Dzięki. Czekam jeszcze na przesyłkę rezystorów SMD (R2, 10k), bo nie mam już ani jednej sztuki. Jutro powinna nadejść i będę testował.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
kinium
Posty: 62
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pn lut 10, 2020 9:31 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn lut 10, 2020 8:12 pm
Dzięki. Czekam jeszcze na przesyłkę rezystorów SMD (R2, 10k), bo nie mam już ani jednej sztuki. Jutro powinna nadejść i będę testował.
Jak już masz płytki zamówione to proponuję zrobić "upgrade" dodając NTC5D-11 lub NTC5D-9 pomiędzy L a zasilaczem usuwając ścieżkę jak na załączonym obrazku. Zapobiegnie to sklejaniu się przekaźników.
IMG_20200210_221652.jpg
IMG_20200210_221652.jpg (145.58 KiB) Przejrzano 351 razy
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn lut 10, 2020 9:55 pm

kinium pisze:
pn lut 10, 2020 9:31 pm
Robert Błaszczak pisze:
pn lut 10, 2020 8:12 pm
Dzięki. Czekam jeszcze na przesyłkę rezystorów SMD (R2, 10k), bo nie mam już ani jednej sztuki. Jutro powinna nadejść i będę testował.
Jak już masz płytki zamówione to proponuję zrobić "upgrade" dodając NTC5D-11 lub NTC5D-9 pomiędzy L a zasilaczem usuwając ścieżkę jak na załączonym obrazku. Zapobiegnie to sklejaniu się przekaźników.

IMG_20200210_221652.jpg
I w czym ma pomóc ten termistor zamontowany na zasilaczu? Przecież to nie zasilacz klei styki. I co z nagrzewaniem termistora?
kinium
Posty: 62
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

wt lut 11, 2020 5:57 am

dobo pisze:
pn lut 10, 2020 9:55 pm
I w czym ma pomóc ten termistor zamontowany na zasilaczu? Przecież to nie zasilacz klei styki.
Ta ścieżka nie idzie tylko do zasilacza ale do przekaźników też.
dobo pisze:
pn lut 10, 2020 9:55 pm
I co z nagrzewaniem termistora?
A co ma być?
ODPOWIEDZ