SK_RELAY - Moduł dopuszkowy

themechanos
Posty: 10
Rejestracja: wt paź 01, 2019 10:52 am

pt lut 21, 2020 11:04 pm

Cześć, pragnę przedstawić co udało mi się naskrobać w ostatnim czasie ;) .
Spodobały mi się bardzo moduły dopuszkowe ZAMELA, postanowiłem że sam coś podobnego skonstruuje.

Powstał SK_RELAY v1 :D

Features:
  • 2x Przekaźnik - styki bez-napięciowe, połączony COM - dzięki temu można używać ich jako włączniki 230V lub jako styki do bramy, pełny wachlarz możliwości!
  • 2x Wejście 230V (optoizolowane) - mogą działać jako BUTTONY (do sterowania przekaźnikami) w trybie monostabilnym lub bistabilnym albo jako SENSORY - czujniki drzwi, rolet itd...
  • Dwukolorowa dioda sygnalizująca pracę - Można wyłączyć w konfiguracji co by nam nie oświetlała puszki.
  • Switch do wejścia w tryb konfiguracji
  • Piny zasilania i dwa piny GPIO podciągnięte do 3V3 - można łatwo podłączyć jakiś sensor, ja przewidywałem DS18b20 i DHT22.
  • Pełne złącze do aktualizacji oprogramowania - podłączając specjalną przejściówkę możemy zapomnieć o manewrach z GPIO0 :lol:
No czyli taki mini kombajn. Program napisałem sam w oparciu o środowisko Arduino. W trybie konfiguracji możemy ustawić tryb wejść, czy mają one sterować przekaźnikami czy być tylko sensorami dla SUPLI. W tryb konfiguracji wchodzimy po 3 sekundowym naciśnięciu przycisku konfiguracji. Moduł raz na dzień sprawdza aktualizację, można go także do tego zmusić krótkim naciśnięciem przycisku konfiguracji ~1s. Firmware jest pobierany z mojego serwera.

Od jakiegoś czasu działa u mnie, jedyne o co się boję to o tą przetwornicę(prosto z chin) testowałem dużymi prądami w długim czasie itd.. wypada bez problemu, zobaczymy co będzie.

Obudowa wydrukowana w 3D - także mój projekt :D - PCB 44 x 44 [mm]- całość z obudową wyszła 48 x 48 x 22 [mm]
Załączniki
SK-15_A_1_SCH.png
SK-15_A_1_SCH.png (53.77 KiB) Przejrzano 1016 razy
DOK.png
DOK.png (23.31 KiB) Przejrzano 1016 razy
PHOTOS.jpg
PHOTOS.jpg (1.89 MiB) Przejrzano 1016 razy
Ostatnio zmieniony wt lut 25, 2020 2:35 pm przez themechanos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9111
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 21, 2020 11:10 pm

Zamieść źródła oprogramowania.
Pomysł z autoaktualizacją to nie jest dobry pomysł. Ktoś włamie się Ci na serwer o botnet gotowy.
themechanos
Posty: 10
Rejestracja: wt paź 01, 2019 10:52 am

pt lut 21, 2020 11:27 pm

Dopóki chce aktaulizaowac i rozwijać oprogramowanie to fajna opcja, nie muszę wyciągać urządzenia z puszki, wykręcać przewodów... Zawsze można wypuścić "finał update" :) Źródła wrzucę niebawem 😁
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1234
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob lut 22, 2020 8:23 am

Brawo .... :)
kinium
Posty: 68
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

sob lut 22, 2020 3:19 pm

Jakich użyłeś przekaźników?
themechanos
Posty: 10
Rejestracja: wt paź 01, 2019 10:52 am

sob lut 22, 2020 8:27 pm

kinium pisze:
sob lut 22, 2020 3:19 pm
Jakich użyłeś przekaźników?
HF46 akurat firma Sanyou 5V
Ostatnio zmieniony sob lut 22, 2020 9:39 pm przez themechanos, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1311
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lut 22, 2020 8:39 pm

SANYOU

Tu: https://www.tme.eu/pl/details/hf46f-g_0 ... gfa-relay/ jest dostępny (od innego producenta).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
kinium
Posty: 68
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

sob lut 22, 2020 11:32 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob lut 22, 2020 8:39 pm
SANYOU

Tu: https://www.tme.eu/pl/details/hf46f-g_0 ... gfa-relay/ jest dostępny (od innego producenta).
Czyli taki sam jak w moim module viewtopic.php?f=32&t=5822

Niestety lubi się sklejać pod większym obciążeniem. Np zasilacze LED.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”