Mini BME280

dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz mar 01, 2020 10:40 pm

Jak to jest ze złożeniem zamówienia?
Dziwnie wylicza koszty Easy EDA za 10 PCB chce 5 dolarów za 1000 PCB 9,5 dolara.
Można sprawdzić ile kosztuje u nich goły czujnik BME280? Zastanawiam się nad zamówieniem zmontowanej płytki z czujnikiem i kondensatorem.

Easy EDA wgrywa do zamówienia wszystko, a chciałbym zrezygnować z części opisowej (bo wchodzi mi ona na warstwę do lutowania) ale nie ma opcji odznaczenia jej w zamówieniu.
mini_BME.png
mini_BME.png (27.69 KiB) Przejrzano 471 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn mar 02, 2020 3:31 pm

dobo pisze:
ndz mar 01, 2020 10:40 pm
Jak to jest ze złożeniem zamówienia?
Dziwnie wylicza koszty Easy EDA za 10 PCB chce 5 dolarów za 1000 PCB 9,5 dolara.
Można sprawdzić ile kosztuje u nich goły czujnik BME280? Zastanawiam się nad zamówieniem zmontowanej płytki z czujnikiem i kondensatorem.

Easy EDA wgrywa do zamówienia wszystko, a chciałbym zrezygnować z części opisowej (bo wchodzi mi ona na warstwę do lutowania) ale nie ma opcji odznaczenia jej w zamówieniu.
mini_BME.png
Koszty transportu morskiego spadły 5-krotnie to oni też obniżają. Albo jakas promo.
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn mar 02, 2020 10:03 pm

@QLQ robiłeś zamówienie w Easy EDA?
Jak ładuje z programu na stronie dane płytki do zamówienia to razem z opisem PCB.
Chyba, że trzeba to zrobić inaczej czyli wygenerować gerbery wywalić z folderu opis i to przesłać na stronie?

W projekcie wykorzystałem goldpiny, które potem ustawiłem na nieprzelotowe i pomniejszyłem warstwę miedzi to spowodowało, że część opisowa/obrysowa jest jak ze standardowego goldpina 2,54 nie mogę jej zmienić co widać na zdjęciu powyżej. Ogólnie opis na PCB jest mi nie potrzebny, a biorąc pod uwagę wymiary to miejsce na opis praktycznie nie istnieje.

Jak to jest z BOM jak klikam na generowanie mam to co poniżej.
BOM Mini BME.png
BOM Mini BME.png (88.02 KiB) Przejrzano 404 razy
Nie mogę nic tam odznaczyć. Podane są koszty goldpinów ale na przykład kondensatora i BME już nie?
Interesuje mnie tylko pozycja 8 i 9, a najbardziej 9.

Podpowiecie o co w tym wszystkim chodzi?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1217
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt mar 06, 2020 10:55 pm

dobo pisze:
pn mar 02, 2020 10:03 pm
@QLQ robiłeś zamówienie w Easy EDA?
Jak ładuje z programu na stronie dane płytki do zamówienia to razem z opisem PCB.
Chyba, że trzeba to zrobić inaczej czyli wygenerować gerbery wywalić z folderu opis i to przesłać na stronie?

W projekcie wykorzystałem goldpiny, które potem ustawiłem na nieprzelotowe i pomniejszyłem warstwę miedzi to spowodowało, że część opisowa/obrysowa jest jak ze standardowego goldpina 2,54 nie mogę jej zmienić co widać na zdjęciu powyżej. Ogólnie opis na PCB jest mi nie potrzebny, a biorąc pod uwagę wymiary to miejsce na opis praktycznie nie istnieje.

Jak to jest z BOM jak klikam na generowanie mam to co poniżej.
BOM Mini BME.png

Nie mogę nic tam odznaczyć. Podane są koszty goldpinów ale na przykład kondensatora i BME już nie?
Interesuje mnie tylko pozycja 8 i 9, a najbardziej 9.

Podpowiecie o co w tym wszystkim chodzi?
Ja jak zamawiałem z montażem miałem inaczej , może dlatego że przez www. Pojawiała się tabela i mogłem sobie na przykład wybrać czy to ma być rezystor wielkości 0603 czy 1206 itd
Clip_4.jpg
Clip_4.jpg (80.88 KiB) Przejrzano 327 razy
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob mar 07, 2020 12:09 pm

Robię teraz przez WWW wcześniej robiłem poprzez przekierowanie z projektu Easy EDA przy generowaniu gerberów i jest to praktycznie to samo.
Ale problem jest z montażem bo minimalna wielkość PCB to 20x20 mm więc czujnik BME oraz kondensator trzeba będzie montować samemu :(
Chyba, że jest inne rozwiązanie?
Mi przychodzi pomysł żeby na płytce o wymiarach 25x25mm umieścić 4 czujniki z niepełnym cięciem tak aby PCB 5mm czujnika trzymał poprzez 1mm PCB dużej płytki PCB 25x25mm
4 x BME 280.png
4 x BME 280.png (80.55 KiB) Przejrzano 302 razy

Jest ktoś chętny na Mini BME280?
Ostatnio zmieniony sob mar 07, 2020 1:17 pm przez dobo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob mar 07, 2020 1:11 pm

Przede wszystkim to sprawdź czy mają i czy Ci przylutują BME280. Jak chciałem mieć przylutowane SHT31, to nie było możliwości wyboru, a z korespondencji e-mail z JLCPCB wynika, że nie lutują tych czujników ze względu na możliwość uszkodzenia wysoką temperaturą.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob mar 07, 2020 1:17 pm

Gdzie wygenerować plik CPL?
Jest jakaś wyszukiwarka elementów na JLCPCB? bo nie znalazłem.


EDIT:
Znalazłem na LCSC tylko cena powala :shock: taniej wyjdzie kupić gotowca na ali..... wylutować i wlutować na nowe PCB
.
LCSC BME280.png
LCSC BME280.png (26.46 KiB) Przejrzano 287 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob mar 07, 2020 1:35 pm

Z poziomu widoku płytki drukowanej Plik -> Exportuj plik współrzędnych.

Na stronie JLCPCB po załadowaniu wszystkich plików masz tabelkę, w której możesz zmienić / wybrać poszczególne elementy elektroniczne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob mar 07, 2020 2:04 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob mar 07, 2020 1:35 pm
Z poziomu widoku płytki drukowanej Plik -> Exportuj plik współrzędnych.
Jak dodam BOM i CPL klikam w NEXT to otrzymuję komunikat "No valid content found."

Z wygenerowanych gerberów usuwam dwa pliki z warstwą opisową ale to nie powinno generować niezgodności.


Próbuję na różne sposoby edytuję BOM wywalając niepotrzebne elementy w excelu oraz edytuję na stronie LCSC ręcznie podaję dane do BME i dalej nic.
Miał ktoś podobny problem i co mogło być powodem?
dobo
Posty: 250
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob mar 07, 2020 5:33 pm

No za nic nie mogę pójść dalej
Zrobiłem już PCB 20x20mm z jednym czujnikiem BME280
.
1 x Mini BME280 PCB 20x20mm.png
1 x Mini BME280 PCB 20x20mm.png (35.63 KiB) Przejrzano 267 razy
Wychodzi na to, że będę ręcznie lutował czujniki :evil:
ODPOWIEDZ