[Elektronika] Minimalna ilość elementów elektronicznych dla ESP-12x

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1102
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr mar 04, 2020 7:47 pm

Witam,

Na schematach ideowych wielu projektów wykorzystujących moduły ESP-12x pin reset podciągany jest przez rezystor 10k do +3.3V i kondensator 100nF do masy.
Znalazłem schemat tych modułów: https://www.esp8266.com/wiki/lib/exe/fe ... sp-12e.png
Wygląda na to, że rezystor podciągający i kondensator jest już w tych modułach. Mam nie wlutowane ESP-12S i faktycznie pomiędzy pinami restet i VCC jest idealnie 12kOhm. Można więc w projektach zrezygnować z tych dwóch elementów. Podstawowy schemat z wykorzystaniem ESP-12x wyglądałby tak:
ESP-12x.jpg
ESP-12x.jpg (76.74 KiB) Przejrzano 417 razy

Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr mar 04, 2020 10:46 pm

Będzie też działać bez problemu jak VCC bezpośrednio połączysz z CH-PD bez żadnych rezystorów oraz GPIO15 bezpośrednio z GND :) a GPIO0 nie będzie nigdzie podłączone. SPRAWDZONE
Zybi
Posty: 1449
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

śr mar 04, 2020 11:35 pm

QLQ pisze:
śr mar 04, 2020 10:46 pm
... oraz GPIO15 bezpośrednio z GND :)
A zdefiniuj GPIO15 jako wyjście i ustaw na mim stan wysoki.
Ciekawe co będzie?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1102
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw mar 05, 2020 6:27 am

QLQ pisze:
śr mar 04, 2020 10:46 pm
Będzie też działać bez problemu jak VCC bezpośrednio połączysz z CH-PD bez żadnych rezystorów oraz GPIO15 bezpośrednio z GND :) a GPIO0 nie będzie nigdzie podłączone. SPRAWDZONE
Rafał, ja wiem że będzie działać. Mi chodzi o minimum niezbędnych elementów do poprawnego działania układów na ESP-12x w każdych warunkach. Bo np. zamontowanie takiej elektroniki w rozdzielni elektrycznej bez pull-up na GPIO0 to moim zdaniem proszenie się o kłopoty. Z GPIO15 podłączonym bezpośrednio do GND - tak jak napisał Zbyszek - wgra ktoś firmware wykorzystujące te GPIO i klops...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ