[Elektronika] 3xPZEM Shield

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1299
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt mar 31, 2020 11:06 pm

Czołem Suplowicze!!

Nigdy nie sądziłem, że cokolwiek takiego zaprojektuję sam, no ale zrobiłem i pewnie nie jeden z nas podobnie myślał, że nie da rady czegoś zrobić, czy to flaszując cokolwiek gotowcami, czy samemu składając program i kompilując go, czy też rzeźbiąc ze sprzętem. Uczymy się całe życie, więc uczę się i ja ;)

Są tutaj wytrawni fachowcy w temacie elektroniki, dlatego zanim cokolwiek wypuszczę, to podpytać chcę, czego mi tu jeszcze w tym wszystkim brakuje oprócz rozlanej masy, żeby się nie wstydzić i nie wybuchło :oops:

To jest mój pierwszy projekt inspirowany projektem portugalskiego kolegi Bruno Horta, gdyby tak nie zwlekał z umieszczeniem swojego projektu na githubie, to pewnie w ogóle bym do tego nie usiadł :D drugi inspirujący projekt @Roberta Błaszczaka, który zastosował konwerter stanów logicznych. Powieliłęm ten pomysł, przeanalizowałem kilka schematów i mam to co niżej. Zasilane miałoby to być z zasilacza 5V w rozdzielni
schemat.png
schemat.png (31.26 KiB) Przejrzano 1452 razy
Pierwsze opracowanie płytki z przed 3 dni, hehe dziś bym zrobił to już całkowicie inaczej :)
Na pewno można zmniejszyć rozmiar i nawet zacząłem rzeźbić, ale ostatecznie porzuciłem dalsze zmiany, bo...
board.png
board.png (37.38 KiB) Przejrzano 1452 razy
wczoraj doszły do mnie przetwornice hilink, które zamówiłem sobie już dawno temu, ale z wiadomego powodu się przeciągnęła dostawa. Dołożyłem do schematu razem z bezpiecznikiem i warystorem. Ta wersja płytki byłaby zasilana ~230V
schemat_hilink.png
schemat_hilink.png (30.64 KiB) Przejrzano 1452 razy
Płytkę jeszcze projektuję, ale zastanawiam się jaki ma mieć rozmiar. Myślałem o szerokości 33mm, ale wstępnie zacząłem upychać to na 20mm(szerokość przetwornicy hilink). Wpiąć to chcę na jakimś uchwycie na szynę DIN. Na aledrogo jest mnóstwo różnych pod RPi, Arduino, nawet pod Wemos widziałem.
Może coś polecacie?
Ktoś widzi jakieś braki/błędy w schemacie/płytce?
Jakieś rady, czego się wystrzegać, jakie praktyki stosować?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1467
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 01, 2020 1:07 pm

No proszę :) . Ładny projekcik się zrobił.

Zgodnie z poniższą uwagą @emaya ten akapit nieaktualny: Jeśli już chcesz wstawić zasilacz Hi-Link, to proponowałbym wersję HLK-PM03, która na wyjściu daje 3.3V. W miejsce 4 kondensatorów i regulatora napięcia LM1117 dałbym tylko kondensator tantalowy 470 - 1000 uF.

Jak będziesz projektował PCB, a ma to być montowane na szynie DIN w pionie, to sprawdź wysokość aby mieściło się to pod zaślepkami w rozdzielni elektrycznej.
Ostatnio zmieniony śr kwie 01, 2020 2:55 pm przez Robert Błaszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
elmaya
Posty: 1025
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr kwie 01, 2020 2:40 pm

Robert Błaszczak pisze:
śr kwie 01, 2020 1:07 pm

Jeśli już chcesz wstawić zasilacz Hi-Link, to proponowałbym wersję HLK-PM03, która na wyjściu daje 3.3V. W miejsce 4 kondensatorów i regulatora napięcia LM1117 dałbym tylko kondensator tantalowy 470 - 1000 uF.
5v power the PZEM :lol:
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1467
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 01, 2020 2:53 pm

:oops: Fact. I forgot. :oops:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1299
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt kwie 03, 2020 9:16 am

Wymyśliłem, że powieszę to na takim uchwycie i określiło mi to szerokość płytki
uchwyt_din.jpg
uchwyt_din.jpg (43.34 KiB) Przejrzano 1340 razy
Co do drugiego wymiaru, samo wyszło. Pomyślałem, że zamontuję to czerwonym do góry, dzięki czemu będę mógł płytkę wsunąć od góry i zablokuje się na dolnej krawędzi.
Poukładałem to tak
board_hilink.png
board_hilink.png (24.42 KiB) Przejrzano 1340 razy
Pewnie będzie wystawać ponad uchwyt, ale w niczym to nie będzie przeszkadzać.

Pytania:
1. Jakie stosujecie grubości ścieżek?
2. Gdzie rozlać masę?
Lechu_
Posty: 171
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

pt kwie 03, 2020 9:40 am

A jak tak zapytam, skoro zasilanie 5V wychodzi z PZEM to jest potrzeba stosowania dodatkowej przetwornicy HLK-PM03?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1299
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt kwie 03, 2020 9:45 am

PZEMy trzeba zasilić 5V, one nie zasilają.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1467
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt kwie 03, 2020 10:25 am

lesny8 pisze:
pt kwie 03, 2020 9:16 am
Pytania:
1. Jakie stosujecie grubości ścieżek?
2. Gdzie rozlać masę?
Ad. 1. Ja zastosowałem w moim projekcie ścieżki o grubości 14 mil dla obwodów 3.3V, 5V i masy, pozostałe to 10 mil. Dla obwodu 230V dałbym 35 - 40 mil.
Ad. 2. Rozlanie masy w tego typu projektach nie jest konieczne, ale nie rozlewałbym masy do połowy Hi-Link od strony napięcia pierwotnego (230V) oraz pod anteną ESP.

A poza tym to fajny uchwyt znalazłeś :)

Edit:
Nie widzę żadnego złącza do flashowania ESP. będziesz się podpinał kabelkami bezpośrednio do pinów modułu z ESP?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1299
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt kwie 03, 2020 8:44 pm

Uchwytów mają kilka fajnych, drukują je w polsce, cena przystępna porównując z uniwersalnymi uchwytami.

Ja wszystkie ścieżki dałem 16mil, nie licząc 230v gdzie dałem 50mil, ale zrobiłem to na oko, bo tak mi się wydawało że bedzie dobrze hehe :lol:
Dzięki za podpowiedź, przy następnych projektach zdefiniuje sobie to jakoś, żeby samo się przestawiało, żeby za dużo nie myśleć ;)
Masy myślałem rozlać podobnie jak napisałeś, dzięki za potwierdzenie.

Co do złącza do flashowania to dobrze, że wspomniałeś, bo miałem dodać na schemat i zapomniałem :roll: już dokładam, tylko znowu muszę poprzesuwać ścieżki i gdzieś te złącza wcisnąć :evil:
Ach te błędy początkującego ;)
Rafaello
Posty: 99
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

sob kwie 04, 2020 8:30 am

Ja zastosowałem rezystor 1,2 kohm zgodnie z sugestią @elmaya
viewtopic.php?p=65390#p65390
i wtedy PZEM zasilam 3,3 V. Układ działa stabilnie.
Trochę z innej beczki macie przygotowane może GUI dla PZEM x3. Mam szkic bez GUI przygotowany przez @klew, ale jest problem z dodawaniem kolejnych kanałów, np. przekaźnika. Próbuje ogarnąć również temat LCD 20x4, ale niestety moja wiedza jest niewielka w temacie programowania, kombinuje na bazie innych szkiców ale na razie bez efektów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”