[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt mar 30, 2018 9:14 pm

Tzn co?Ja ma zrobić zdjęcie i pokazać Ci co uszkodzileś ;) Pokaż ten moduł to będziemy analizować
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2284
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt mar 30, 2018 9:15 pm

Piszczy rdzeń przetwornicy, prawdopodobnie puścił klej, którym był sklejony z karkasem. Odrobina Kropelki powinna przynajmniej trochę pomóc.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
edm
Posty: 176
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pt mar 30, 2018 9:56 pm

Ciemno. Jak potrzeba, jutro za widoku mogę się postarać o lepsze zdjęcia.
Gdzie tą kropelkę wpuścić?
Załączniki
01.jpg
01.jpg (2.41 MiB) Przejrzano 2359 razy
02.jpg
02.jpg (3.24 MiB) Przejrzano 2359 razy
03.jpg
03.jpg (2.3 MiB) Przejrzano 2359 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1750
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob mar 31, 2018 6:01 am

To żółte, najbardziej wystające mogło się odkleić. Tak jak pisał @slawek spróbuj go podkleić.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mareks6
Posty: 153
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

wt kwie 03, 2018 6:54 pm

koledzy, mam drobną prośbę.

Niestety drugi raz już czekałem ponad miesiąc na przetwornice do tego modułu (za każdym razem zamawiałem zestaw 10szt, na zapas) i drugi raz chińczyk (za każdym razem inny sprzedawca) przysłał mi inny model tej przetwornicy (odrobinę większe wymiary PCB oraz w innych miejscach Pady lutownicze) i znów nie uruchomię inCan,a bo nie mam przetwornicy... Najprawdopodobniej sam producent wypuścił nowy model tej przetwornicy, a sprzedawcy w ofertach mają jeszcze fotki starego.

Chyba, żeeee - ktoś kto ma dokładnie te użyte w module inCan i będzie wstanie odczytać mi jakie oporniki ma na PCB (idelanie by było foto z widocznymi oznaczeniami oporników). Tak się składa, że mam jeszcze parę sztuk przetwornic o tym samym PCB co trzeba ale wersje z 12V na wyjściu. Najprawdopodobniej wystarczy gdzieś zmienić jakieś 2 oporniki i po zmianie dzielnika napięcia uzyskam na wyjściu te 5V zamiast 12. Niestety układy scalone na tych PCB mają starte napisy i po nocie nie dojdę do tego jakie i gdzie oporniki wymienić.

Czy ktoś jest w stanie podejrzeć lub zrobić dokładne foto?
edm
Posty: 176
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

wt kwie 03, 2018 7:04 pm

Mam moduł inCan w ręku, mogę spróbować pomóc, tyle że nie wiem dokładnie co mam odczytać, wybacz :roll: .
Jeśli chodzi o scalak to na górze płytki mam tylko 1 szt. i to jest MB6S
Pod spodem są dwa, lecz nie jestem w stanie odczytać. Oceniając kształt, jeden podobny, może identyczny, drugi nieco inny, chudszy. Ale pomogłem ;)
Załączniki
01.jpg
01.jpg (2.26 MiB) Przejrzano 2237 razy
Ostatnio zmieniony wt kwie 03, 2018 7:27 pm przez edm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt kwie 03, 2018 7:07 pm

u mnie jest ten scalak
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt kwie 03, 2018 7:40 pm

Widzę że same problemy z tymi przetwornicami, może w kolejnej wersji warto by zmienić na HLK-PM01 , na elektrodzie.pl pojawił się moduł z taką przetwornicą na naszym forum nie widziałem tego modułu.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
mareks6
Posty: 153
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

wt kwie 03, 2018 7:46 pm

kamaz8 pisze:
wt kwie 03, 2018 7:10 pm
https://www.aliexpress.com/item/Precisi ... 0.0.iBauZg
pasuje idealnie
Niestety prawie wszyscy sprzedawcy mają takie foto i w teorii powinno pasować idealnie, lecz jak pisałem najprawdopodobniej producent zrobił nowszą wersję i ta starsza to tylko resztki magazynowe u niektórych sprzedawców. Ten co podałeś może mieć tak samo - fotka starej wersji a wyśle już nową. Jak ktoś się nie przyjrzy dokładnie (mam na myśli sprzedawcę) to może nawet nie zauważyć, że ma w sprzedaży nowszą wersję...
wojtas567 pisze:
wt kwie 03, 2018 7:07 pm
u mnie jest ten scalak

Dzięki za info. Notę już znalazłem, niestety jak to chińszczyzna - same krzaczki :? Angielskiej nie znalazłem. Będę kombinować z tymi fotkami z google, są tam przykładowe schematy opisane jako 5V na wyjściu. Może tak dojdę do tego gdzie jest dzielnik odpowiedzialny za napięcie wyjściowe.
shimano73 pisze:
wt kwie 03, 2018 7:40 pm
Widzę że same problemy z tymi przetwornicami, może w kolejnej wersji warto by zmienić na HLK-PM01 , na elektrodzie.pl pojawił się moduł z taką przetwornicą na naszym forum nie widziałem tego modułu.


same przetwornice są dobre. Te wersje z 12V na wyjściu co mam pozostały mi po kilku modułach na szynę DIN jakie robiłem. Działają już ok 2 lata i problemów z nimi nie ma.

Cały problem z tym, że układ na PCB się zmienił. Te 1,5mm więcej na szerokości da się jeszcze przeżyć. Przetwornica troszkę bardziej wystaje poza PCB inCan'a, ale już pady lutownicze w innych miejscach można obejść tylko poprzez przewód linkę lub kombinowanie ze jakimś doginaniem w tą i we w tą drutu.

Mi prościej by było wymienić dzielnik w tych 12V jakie jeszcze mam i wtedy mam idealnie pasujące PCB przetwornicy (stary typ) do modułu inCan.
Ostatnio zmieniony wt kwie 03, 2018 7:58 pm przez mareks6, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „SUPLA inCan by Espablo”