[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt kwie 03, 2018 7:56 pm

Ja kupiłem ostatnio te i pasują.
Pozdrawiam
Wojtek
mareks6
Posty: 122
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

wt kwie 03, 2018 8:11 pm

wojtas567 pisze:
wt kwie 03, 2018 7:56 pm
Ja kupiłem ostatnio te i pasują.
Do 3 razy sztuka. Jeden inCan będę kombinować już uruchomić po wymianie dzielnika w przetwornicy jakie mam. Z pozostałymi modułami inCan poczekam jeszcze te 5 tygodni. Zamówiłem 3szt, zobaczymy co tym razem przyjdzie. Oby jeszcze stara wersja... Napisałem do sprzedawcy, że jeśli ma obecnie co innego na stanie niż na fotkach to ma nie wysyłać bo rezygnuję. Zobaczymy

edm pisze:
wt kwie 03, 2018 7:04 pm
Mam moduł inCan w ręku, mogę spróbować pomóc, tyle że nie wiem dokładnie co mam odczytać, wybacz :roll: .
Jeśli chodzi o scalak to na górze płytki mam tylko 1 szt. i to jest MB6S
Pod spodem są dwa, lecz nie jestem w stanie odczytać. Oceniając kształt, jeden podobny, może identyczny, drugi nieco inny, chudszy. Ale pomogłem ;)

Mógłbyś odczytać wartości na tych opornikach co są pionowo (R4 & R6) oraz tym jednym poziomym (R5)? Chodzi o te czarne malutkie elementy, po prawej stronie na fotce jaką wysłałeś.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt kwie 03, 2018 8:22 pm

Zauważyłem, że te "dobre" (z zielonym laminatem) są droższe i jeżeli kosztuje poniżej 0.95$ to na 99% dostaniesz niebieską. Też mam zapas tych niebieskich :D i czekają na nowy projekt, bo są wcale nie gorsze, powiedziałbym nawet, że mniej piszczą.Ale mam 2 dostawców, od których nie miałem jeszcze zmyłki:
https://pl.aliexpress.com/item/5V-700mA ... 313.qVkqSe
https://pl.aliexpress.com/item/5V-700mA ... 341.qVkqSe
Oczywiście gwarancji żadnej...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt kwie 03, 2018 8:23 pm

Odkąd kupując na aliexpress.com dostałem inne przetwornice, to już tam nie robie zakupów. Reklamacja nic nie pomogła. Tylko ebay jest dla mnie wiarygodny.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
augusto
Posty: 25
Rejestracja: ndz gru 10, 2017 2:44 pm

wt kwie 03, 2018 8:35 pm

A ja chciałbym wrócić do tematu roller shuttera, wgrałem incan easy firmare 2.6 (3 strony konfiguracji) i chcę uzyskać efekt taki jak w sterownikach roletowych - jedno szybkie nacisniecie przycisku fizycznego i roleta jedzie do końca, ustawiam różne konfiguracje ale nie uzyskuje tego efektu a doczytałem, że autor dodał taką zmiankę w firmware - na co zwrócić uwagę ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt kwie 03, 2018 9:16 pm

Przez takie wpisy robi się bałagan na forum. Ten temat dotyczy modułu inCan.
Jeżeli problem dotyczy kompilacji inCan-Easy to proszę pisać w tym temacie: viewtopic.php?f=9&t=2535
Problem dotyczący przycisków monostable/bistable dla roller shutter, wyjaśniałem tutaj viewtopic.php?p=20675#p20675
Następnym razem proszę pilnować tematu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mareks6
Posty: 122
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

śr kwie 04, 2018 10:11 am

Udało się :-) Z pomocą załączonego schematu jaki znalazłem na google, po zmianie 3 oporników zrobiłem z wersji 12V/0,3A wersję 5V/0,7A. Na czerwono dopisałem na schemacie jakie wartości są w wersji, którą miałem. Może się komuś kiedyś przydać. Co prawda rezystor od diody LED mógł zostać jaki był (najprawdopodobniej dioda by słabo lub wcale nie świeciła), ale jak już miałem pod ręką oporniki jakie trzeba to też zmieniłem.
Załączniki
5V700mA.GIF
5V700mA.GIF (57.09 KiB) Przejrzano 1342 razy
edm
Posty: 144
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

czw kwie 05, 2018 7:48 pm

Witam.

Panowie, bardzo proszę o pomoc w podłączeniu inCan z napędem rolety.
Przygotowałem szkic (foto 01) złożony z moich podzespołów na którym można narysować co z czym połączyć.
Mój włącznik rolet jest typu dzwonkowego, podwójny jak na zdjęciu. W górnej części włącznika, czego nie widać na zdjęciu, są wyprowadzone podobnie złącza jak na dole, lecz tylko do 1 można się podłączyć, ponieważ do 3 nie ma śrubki - zacisku.
L1 na dole jest złączem wspólnym Common.
Na foto 02 jest oryginalny schemat podłączenia tego siłownika.

Pozdrawiam
Załączniki
foto 01
foto 01
01.png (1.2 MiB) Przejrzano 1293 razy
foto 02
foto 02
02.png (194.65 KiB) Przejrzano 1293 razy
Ostatnio zmieniony pt kwie 06, 2018 9:52 pm przez edm, łącznie zmieniany 1 raz.
Sibikk
Posty: 300
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt kwie 06, 2018 5:07 pm

Kolego w tym przypadku polecam polutowac mostek pomiędzy zasilanie "L" a stykami COM przekaźników, zmniejsza to platanine przewodów w puszcze.
Do wtedy do styku NC Pierwszego przekaźnika brązowy do drugiego Czarny Niebieski łączysz z Neutralnym zasilania i to samo z zółto zielonym.
Przycisk:
Na module BUTON 1 łączysz z "L1" na przycisku I zapewne jest "1" po przeciwnej stronie
BUTON 2 łączysz z L3 i 3


Tak to widzę
Załączniki
20170709_134228.jpg
20170709_134228.jpg (752.29 KiB) Przejrzano 1242 razy
edm
Posty: 144
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pt kwie 06, 2018 9:49 pm

Bardzo dziękuję.
Podłączyłem działa, lecz jestem winien drobne sprostowanie dotyczące włącznika ręcznego.
Na dole włącznika mamy złącza L1 i L3 pod które możemy się podłączyć.
Na górze mamy wprawdzie 1 i 3 ale tylko do 1 jest możliwość podłączenia się, ponieważ do 3 nie ma śrubki - zacisku.
L1 okazał się złączem wspólnym Common.

Wzbogacony o dzisiejsze nowe doświadczenia mam pytania.

1. Czy jest zabezpieczenie inCan / software przed naciśnięciem dwóch fizycznych przycisków góra i dół jednocześnie?, myślę że chyba nie bo udało mi się zrobić "zwarcie" w ten sposób.
2. Czy jest możliwość użyć innej metody konfiguracji, połączenia czy innego włącznika ręcznego tak abym np. raz nacisnął przycisk w górę następnie puścił a roleta podnosiła się do góry do pełnego otwarcia. Natomiast w trakcie otwierania, kolejne naciśnięcie przycisku zatrzymywałoby roletę?
ODPOWIEDZ