[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

sabcio
Posts: 6
Joined: Sun Mar 18, 2018 7:20 am

Tue Oct 02, 2018 7:07 am

Espablo wrote:
Mon Jun 25, 2018 10:20 am
bkonev wrote:
Sun Jun 24, 2018 8:29 pm
Wydaje mi się, że skoro "węzełek" na przewodzie u mnie rozwiązał problem, w module wystarczy wymienić pin między przetwornicą a inCan na dławik osiowy.

Bartek
Będę musiał to jakoś przetestowac. Dzięki za info.
Mam podobny problem że moduł się resetuje jak u bkonev. Możecie podpowiedzieć co za dławik osiowy i w którym miejscu go dolutować? Mam wersje płytki 3.2.
User avatar
Espablo
Posts: 1383
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Oct 02, 2018 7:34 am

sabcio wrote:
Tue Oct 02, 2018 7:07 am
Mam podobny problem że moduł się resetuje jak u bkonev. Możecie podpowiedzieć co za dławik osiowy i w którym miejscu go dolutować? Mam wersje płytki 3.2.
Tu jest to opisane viewtopic.php?f=33&t=3853
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
sabcio
Posts: 6
Joined: Sun Mar 18, 2018 7:20 am

Fri Oct 05, 2018 7:38 am

Dzieki Espablo, jednak to chyba nie ten sam problem bo po dodaniu dławików dalej podobnie (może rzadziej, albo efekt placebo). Podłączyłem kompa i mam log z tego co się dzieje w momencie zamknięcia rolety z telefonu

Code: Select all

duza ilosc STATE WRITE SUCCESS
STATE WRITE SUCCESS
STATE WRITE SUCCESS
Send buffer size exceeded
RESTART
Free heap size: 27344
state: 5 -> 0 (0)
rm 0
pm close 7
del if0
usl
STATE WRITE SUCCESS
Czasami jak się wysypie to gubi stan rolety w apce, czasami jest ok.

Ustawienia rolety 32sek w góre, 26sek w dół.

Całość na gist:
https://gist.github.com/sabcio/6092a1b3 ... 2e8c18fb17
soren
Posts: 133
Joined: Mon Jun 04, 2018 7:36 am

Thu Oct 11, 2018 6:29 am

Aby zresetować incan musze podpiąć ten pin reset do gnd?
User avatar
lesny8
Posts: 642
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Oct 11, 2018 9:13 am

soren wrote:
Thu Oct 11, 2018 6:29 am
Aby zresetować incan musze podpiąć ten pin reset do gnd?
Zacząłem odpowiadać i zastanawiać się o co chodzi w pytaniu, bo aby zrestartować wystarczy zewrzeć na chwilę Reset z GND.
Ale aby zresetować (gdy chcesz przywrócić moduł do momentu z przed konfiguracji), trzeba wyczyścić fragment pamięci gdzie przechowywane są dane konfiguracyjne modułu.
Można też, po prostu wgrać aktualny wsad, uprzednio czyszcząc cały moduł.
soren
Posts: 133
Joined: Mon Jun 04, 2018 7:36 am

Thu Oct 11, 2018 10:08 am

Dzięki za odpowiedź powiedz zatem jeszcze jak wyczyścić cały moduł
User avatar
lesny8
Posts: 642
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Oct 11, 2018 11:02 am

soren wrote:
Thu Oct 11, 2018 10:08 am
jak wyczyścić cały moduł
Ja używam esptoola pod Linuxem, ale jeśli bedziesz to robił na Windowsie to najlepiej zapoznaj się z tym wątkiem w FAQ, który da Ci odpowiedz na wiele pytań.
Flash Download Tools w najnowszej wersji jest wyposażony w przycisk Erase. W starszych wersjach programu do wyczyszczenia modułu wykorzystuje się blank.bin.
jordanekm
Posts: 17
Joined: Wed Feb 28, 2018 5:37 am

Thu Oct 11, 2018 11:53 am

milion81 wrote:
Mon Oct 01, 2018 8:42 am
Witam, ma problem z czujnikiem DHT22 na InCan Easy v2.7.2 w module do puszkowym, tzn kilka razy w miesiącu moduł tracić połączenie z czujnikiem, sam przekaźnik działa, można włączać/wyłączać światło, nie ma tylko odczytu temperatury. Po resecie zasilania wszystko wraca do normy. Posiadam jeszcze jeden moduł do puszkowy na InCan Easy v2.5.3 w module do puszkowym z czujnikiem DS18b20 i tam nic takiego się nie dzieje. Na początku podejrzewałem, że może to wina WIFI bo router jest na parterze, a DHT22 jest na piętrze (DS18b20 na parterze) ale zrobiłem na parterze Access Point na drugim ruterze (z WIFI z takim same SSID) i problem dalej występuje.
Czujniki DHT22 ma ma być wykorzystywana jako termostat do ogrzewania, a zima za pasem...
Jakieś pomysły ?
Witam kolegów. Ja mam ten sam problem. Sprawdzałem na trzech różnych czujnikach DHT 22 i na każdym to samo. Czasem odczyt temperatury jest przez 3 dni a czasem przez dwie godziny. Na DS18b20 niedy nie było problemów, a kabelki do czujnika te same. Czujnik w supli pokazuje temperature 0.0 sopnia i wilgotność też 0.0. Na drugim module który posiadam ale w innej lokalizacji z innego routera DHT pokazuje ---, wilgotność też --- z tym że tu żadko się dzieje cos takiego. Jakieś pomysły?
milion81
Posts: 102
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Fri Oct 12, 2018 8:31 am

jordanekm wrote:
Thu Oct 11, 2018 11:53 am
milion81 wrote:
Mon Oct 01, 2018 8:42 am
Witam, ma problem z czujnikiem DHT22 na InCan Easy v2.7.2 w module do puszkowym, tzn kilka razy w miesiącu moduł tracić połączenie z czujnikiem, sam przekaźnik działa, można włączać/wyłączać światło, nie ma tylko odczytu temperatury. Po resecie zasilania wszystko wraca do normy. Posiadam jeszcze jeden moduł do puszkowy na InCan Easy v2.5.3 w module do puszkowym z czujnikiem DS18b20 i tam nic takiego się nie dzieje. Na początku podejrzewałem, że może to wina WIFI bo router jest na parterze, a DHT22 jest na piętrze (DS18b20 na parterze) ale zrobiłem na parterze Access Point na drugim ruterze (z WIFI z takim same SSID) i problem dalej występuje.
Czujniki DHT22 ma ma być wykorzystywana jako termostat do ogrzewania, a zima za pasem...
Jakieś pomysły ?
Witam kolegów. Ja mam ten sam problem. Sprawdzałem na trzech różnych czujnikach DHT 22 i na każdym to samo. Czasem odczyt temperatury jest przez 3 dni a czasem przez dwie godziny. Na DS18b20 niedy nie było problemów, a kabelki do czujnika te same. Czujnik w supli pokazuje temperature 0.0 sopnia i wilgotność też 0.0. Na drugim module który posiadam ale w innej lokalizacji z innego routera DHT pokazuje ---, wilgotność też --- z tym że tu żadko się dzieje cos takiego. Jakieś pomysły?
u mnie na chwilę obecną wygląda tak:
wymieniłem moduł do puszkowy - problem dalej występował
wymieniłem DHT22 na AM2302 - obserwuje od dwóch dni i jeszcze nie zerwało, dam znać za kilka dni
u mnie wyglądało to tak że pokazywało --- przy temperaturze i wilgotności
jordanekm
Posts: 17
Joined: Wed Feb 28, 2018 5:37 am

Fri Oct 12, 2018 10:12 am

AM2302 to nie DHT22??? Ja właśnie mam AM2302 i tak się dzieje, że na jednym module są kreski, a na drugim 0.0 temperatura i 0.0 wilgotność. Na tym routerze gdzie zasięg mam słaby dzieje się to bardzo często (nawet co kilka godzin). Zaś na module gdzie zasięg WI FI jest dobry dzieje się tak raz na 2 tygodnie.
Post Reply