[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

PioKar
Posts: 237
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Oct 25, 2018 10:21 am

Miałem te same objawy.
Co chwilę kreski potem odczyty. Albo całkowity zanik odczytów.
Czasem pomagał reset sieci czasem reset sprzętu.
Mam czujnik po 5 metrowym kablu w kanale wentylacyjnym.
W tym samym kanale jest przewód od wentylatora na dachu.
Włączanie wentylatora dodatkowo zakłuca odczyty po przewodzie z DHT22.

Tak więc.
Najpierw była wymiana przewodu na ekranowany. 2x1 i ekran robiący za masę.
Już było lepiej.
Ostatnio wgrałem Multi sonoff basic i obserwując wykresy od trzech dni jest bajecznie.
jordanekm
Posts: 17
Joined: Wed Feb 28, 2018 5:37 am

Fri Oct 26, 2018 4:55 am

Espablo wrote:
Thu Oct 25, 2018 6:46 am
Co to znaczy wywaliło? Pokazuje zera, pokazuje głupoty, czy pokazuje kreski?
Jeden moduł mam na module 12E i on pokazuje same zera, a drugi InCan mam na module 12 F i on pokazuje wszędzie kreski. W załączeniu screeny.
Attachments
Screenshot_2018-10-11-05-46-14-373_org.supla.android.png
Screenshot_2018-10-11-05-46-14-373_org.supla.android.png (111.64 KiB) Viewed 3643 times
Screenshot_2018-10-09-10-31-52-134_org.supla.android.png
Screenshot_2018-10-09-10-31-52-134_org.supla.android.png (107.9 KiB) Viewed 3643 times
User avatar
milion81
Posts: 166
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Sat Nov 03, 2018 10:31 pm

Pytanie z innej beczki, co może być przyczyną, że czasami trzeba nacisnąć dwa razy włącznik żeby zapalić światło?
sdsi
Posts: 112
Joined: Tue Nov 14, 2017 10:20 am

Thu Nov 15, 2018 12:39 pm

milion81 wrote:
Sat Nov 03, 2018 10:31 pm
Pytanie z innej beczki, co może być przyczyną, że czasami trzeba nacisnąć dwa razy włącznik żeby zapalić światło?
To samo zjawisko mam czasami z firmowym ROW-01...
User avatar
wojtas567
Posts: 1780
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 15, 2018 1:03 pm

Ja u siebie zauważyłem taką sytuację jak wyłączę światło z aplikacji a potem chcę włączyć przełącznikiem ale to na dosyć starym sofcie GATE-SOCKET-M 1.8.2, moduł pracuje nieprzerwanie od ponad półtora roku w domofonie :) i aż szkoda aktualizować.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Nov 15, 2018 5:03 pm

Jeśli to mój soft, a prawdopodobnie tak, to mogę spróbować "odkopać" źródła i odświeżyć... ;) może się poprawi?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1780
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 15, 2018 5:06 pm

Faktycznie Twój, ale spokojnie działa dobrze jak widać tyle czasu.
Pozdrawiam
Wojtek
jordanekm
Posts: 17
Joined: Wed Feb 28, 2018 5:37 am

Tue Nov 27, 2018 2:00 pm

Witam. Rozwiązał już ktoś problem ze znikającą temperaturą czujnikow DHT22 na InCanie?
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Fri Nov 30, 2018 5:20 am

Wczoraj ciekawa sytuacja, nie miałem internetu prawie dwa dni, mam dwa moduły incan i oba na sofcie 2.7.0. Jeden moduł po restarcie bez problemu wrócił do pracy, drugi (który łączy się z repeaterem mojego wifi) wstał ale wskazania temperatury na czujniku ds18b20 były kosmiczne - przeskakiwało między +1000 stopni,-18 i kreski, po kilku resetach modułu teraz wskazuje już tylko kreski. Czujnik podpięty oryginalnie na metrowym kablu. Widze że były jakieś problemy z temperatura na dht przy incan i multiboard stąd moje pytanie czy może muszę zrobić update do 2.7.2 (choć moduł na 2.7.0 (jak pisałem wstał bez problemu) czy może jest jakaś inna przyczyna np.czujnik?
marcepanfazik
Posts: 18
Joined: Tue Nov 27, 2018 8:31 pm

Tue Dec 18, 2018 7:21 pm

Witajcie
Zauważyłem w tym sofcie jeden problem i w sumie nie wiem czy to wina softu czy sprzętu.
Incan z paczki multiboard zainstalowany na nodeMcu v3
Docelowo ma być wykorzystany do sterowania bramą i dodatkowym oświetleniem podjazdu.
Przekaźniki (moduł) sterowany logicznym 0 więc w konfiguracji przekażniki ustawione na inverted.
Po resecie ESP przekaźniki robią krótki "strzał" co pewnie docelowo spowoduje otwarcie bramy.
W aplikacji również wskazuje że światło jest zapalone.
Jest na to jakiś sposób?
Post Reply