[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

jordanekm
Posts: 7
Joined: Wed Feb 28, 2018 5:37 am

Fri Apr 13, 2018 4:48 am

Witam, wszystkich. Mam takie pytanie dlaczego nie mogę zaprogramować modułu ESP-12E na SPI MODE: QIO? W putty wysiwtla mi taką wartość:
chksum 0xef
load 0x00000000, len 0, room 8
tail 0
chksum 0xef
load 0x00000000, len 0, room 0
tail 0
chksum 0xef
csum 0xef
csum err
ets_main.c
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x40100000, len 32688, room 16
tail 0
chksum 0xef
load 0x00000000, len 0, room 8
tail 0
chksum 0xef
load 0x00000000, len 0, room 0
tail 0
chksum 0xef
csum 0xef
csum err
ets_main.c

Natomiast przez SPI MODE: DIO moduł się programuje. Niestety i tak po zaprogramowaniu ciagle jakby sie restował od w putty pokazuje wszystko w miarę ok:

ets Jan 8 2013,r
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x40100000, len 32688, room 16
tail 0
chksum 0x33
load 0x3ffe▒
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x40100000, len 32688, room 16
tail 0
chksum 0x33
load 0x3ffe8000, len 988, room 8
tail 4
chksum 0x38
load 0x3ffe83e0, len 10940, room 4
tail 8
chksum 0xce
csum 0xce
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 6
Board: inCan
Firmware: V2.6.1
CFG READ SUCCESS!
CFG BUTTON TYPE: switch
-------------------------
Relay K1: GPIO_5
Relay K2: GPIO_13
Button 1: GPIO_14
Button 2: GPIO_12
Sensor 1: GPIO_4
Sensor 2: GPIO_16
Thermometer: GPIO_2
Btn Config: GPIO_0
Config(x10): GPIO_4
Led Config: GPIO_2
-------------------------
ROLLER SHUTTER: ON
THERMOMETER TYPE: DS18B20
SENSOR1 TYPE: NO
SENSOR2 TYPE: NO
BUTTON1 TYPE: monostabe
BUTTON2 TYPE: monostabe
-------------------------
InputCfgTriggerOff: 0
STATE READ SUCCESS!
Starting 160018
WiFi Status: 255
Disconnected
ENTER CFG MODE
mode : softAP(b6:e6:2d:29:0a:7e)
add if1
dhcp server start:(ip:192.168.4.1,mask:255.255.255.0,gw:192.168.4.1)
bcn 100

Wszystko niby ok, ale moduł mi sie resetuje. Napięcia sprawdzałem oscyloskopem i nie widać tu nieprawidłowości. Proszę o pomoc w sprawie bo projekcik fajny. Nawet zrobiłem sobie płytkę do tego. Pozdrawiam.
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Fri Apr 13, 2018 6:01 am

czym wgrywasz i jakie ustawienia?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
edm
Posts: 77
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Fri Apr 13, 2018 7:05 am

wojtas567 wrote:
Thu Apr 12, 2018 9:33 pm
Możesz podłączyć na szybko do testów pod ładowarkę od telefonu tylko żeby miała 1A na wyjściu zamiast tej przetwornicy z 230V, będzie stabilniejsze zasilanie.
Mam taką przetwornice https://botland.com.pl/przetwornice-ste ... aczem.html do niej podpięty zasilacz 32V 700mA. Na wyjściu ustawione 5V, potwierdzone miernikiem.

Pytanie czy do testów mogę zasilić moduł inCan moją przetwornicą, podłączając się pod VCC i GND inCan i jednocześnie zasilając moduł inCan napięciem 230V?.
User avatar
wojtas567
Posts: 862
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Apr 13, 2018 7:10 am

edm wrote:
Fri Apr 13, 2018 7:05 am


Pytanie czy do testów mogę zasilić moduł inCan moją przetwornicą, podłączając się pod VCC i GND inCan i jednocześnie zasilając moduł inCan napięciem 230V?.
Tylko jedno zasilanie, najlepiej by było gdybyś tą przetwornicę na inCan odlutował.
Pozdrawiam
Wojtek
edm
Posts: 77
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Fri Apr 13, 2018 7:15 am

To będzie tylko "test" przekaźników, silnikiem nie pokręcę. Wieczorem jakieś próby zrobię.
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Fri Apr 13, 2018 7:38 am

Zasilanie modułu 230V przychodzi na czerwone złącze - wypnij te przewody z tego złącza. Teraz moduł jest bez zasilania 230V.
Złączem do programowania podaj zasilanie 5V. Tam są 4 piny (GND, RX, TX, VCC= +5V)
Przewody do silnika zostaw wpięte tak jak były, żeby było widać jak silnik pracuje. Te szare złącza to osobny obwód i 230V w tym momencie może być.
Uważaj jednak bo pracujesz w pobliżu 230V.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
edm
Posts: 77
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Fri Apr 13, 2018 7:57 am

Espablo wrote:
Fri Apr 13, 2018 7:38 am
Zasilanie modułu 230V przychodzi na czerwone złącze - wypnij te przewody z tego złącza. Teraz moduł jest bez zasilania 230V.
Złączem do programowania podaj zasilanie 5V. Tam są 4 piny (GND, RX, TX, VCC= +5V)
Przewody do silnika zostaw wpięte tak jak były, żeby było widać jak silnik pracuje. Te szare złącza to osobny obwód i 230V w tym momencie może być.
Uważaj jednak bo pracujesz w pobliżu 230V.
Wpadłem na to lecz już po napisaniu postu 😉. Wieczorem sprawdzę jak piszesz, lecz bez wylutowania zasilania 230V.
jordanekm
Posts: 7
Joined: Wed Feb 28, 2018 5:37 am

Fri Apr 13, 2018 8:02 am

INCan ustawienia.png
Ustawienia programu
INCan ustawienia.png (33.46 KiB) Viewed 303 times
A programatory mam dwa i na każdym jest to samo. Jeden to uart usb 2102, drugi UART FT232.
edm
Posts: 77
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Fri Apr 13, 2018 9:16 am

Ja wgrywam do inCan na QIO i bez tego trzeciego pliku. Pamięć przed wgrywaniem czyszczę esptool.py python.
User avatar
Espablo
Posts: 889
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Fri Apr 13, 2018 10:07 am

edm wrote:
Fri Apr 13, 2018 9:16 am
Ja wgrywam do inCan na QIO i bez tego trzeciego pliku. Pamięć przed wgrywaniem czyszczę esptool.py python.
Też tak robię
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Post Reply