[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

User avatar
Lucas
Posts: 263
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Fri May 18, 2018 11:14 am

kobialka47 wrote:
Fri May 18, 2018 10:50 am
Tak jak Lucas napisałeś w aplikacji widze swój moduł jako roleta, stąd moje pytanie, czy jest możliwość zmiany ikony bądź animacji na bramę ?
Nie ma takiej możliwości. Korzystasz z modułu w trybie sterowania roletami i taki sposób prezentacji jest dla tej funkcji przeznaczony.
Odnośnie krancowek to w jaki sposób mogę ustawić w supla-could żeby silnik zatrzymał sie po załączeniu czujnika krancowego ?
Co do krańcówek podłączonych do InCan się nie wypowiem, bo nie wiem czy sygnał na danym wejściu sensor (w zależności od jego ustawienia w cloudzie) spowoduje tylko zmianę stanu ikony czy również fizyczne wyłączenie przekaźnika. Nie posiadam InCana, ani też softu uruchomionego produkcyjne w tej konfiguracji. Najlepiej pytanie do @Espablo lub kogoś kto użytkuje.
bkonev
Posts: 7
Joined: Tue Jun 12, 2018 4:59 pm

Mon Jun 18, 2018 5:17 pm

Cześć.
W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem InCan v3.2, zakupiony gotowy moduł od Espablo.
Moduły zamierzam wykorzystać do sterowania roletami oraz oświetleniem i 3 zakupione urządzenia testuję od 3 dni sterując roletami z silnikami Portos. Zwykle wszystko działa poprawnie, jednak co 3-4 zadziałania krańcówki rolety ESP się restartuje. Jest to niemal niezauważalne, bo trwa bardzo krótko, ale się zdarza. Czasami moduł traci połączenie WiFi i ponownie się nie łączy (sterowanie lokalne przyciskami działa, więc zakładam, że ESP pracuje, a czasami zawiesza się całkowicie).
Restarty zauważyłem, bo towarzyszy im wyłączenie aktualnie pracującego przekaźnika. Ewidentnie problem jest z zasilaniem - dioda na przetwornicy na ułamek sekundy gaśnie. Myślałem że przepięcie w silniku rolety powoduje zakłócenia, dałem na wejście warystor o Vrms=250V, ale nie rozwiązało to problemu.
Okablowanie do puszek z incan mam 3x2,5mm2, incan podłączony przewodami 1,5mm2 a do rolet odchodzą przewody chyba 1mm2.
W przypadku zasilania moduły z zewnętrznego źródła (powerbank) żadne restarty nie mają miejsca.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim zachowaniem modułu? Jest na to jakaś rada?

Bartek
User avatar
Espablo
Posts: 1102
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Jun 18, 2018 6:17 pm

Wygląda jakby moduł resetował się podczas spadku napięcia w sieci. Nie wiem na pewno, ale w rolecie jest chyba krańcówka wykrywająca pobór prądu przez silnik. Jak roleta dojedzie do końca to silnik pod wpływem napotkanego oporu pobiera większy prąd. Większy prąd może na ułamek sek. spowodować spadek napięcia zasilania 230V, szczególnie jak przewody są za cienkie i to czasem powoduje reset modułu.
Rozwiązaniem może być dodanie większego kondensatora elektrolitycznego na zasilaniu 5V w module inCan.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
bkonev
Posts: 7
Joined: Tue Jun 12, 2018 4:59 pm

Mon Jun 18, 2018 9:12 pm

Krańcówki w silnikach rolet nie działają na zasadzie przeciążenia, lecz osiągnięcia zadanego położenia. Dlatego rolety można wyregulować tak, żeby np. zatrzymywały się 2cm nad parapetem. Jedną krańcówkę miałem rozregulowaną, roleta się zablokowała i skleiło przekaźnik :)

Trochę się gubię z tym urządzeniem, bo schemat wersji 3.3 wygląda inaczej niż zbudowane jest urządzenie v3.2. M.in. kondensator na wejściu u mnie jest 220uF a na schemacie jest 100uF. Ponadto za przetwornicą jest jakaś dioda (mostkuje obie pcb).
Na kondensatorze przed AMS1117 u mnie jest napięcie ok. 4.2V. Czy to nie za mało dla stabilizatora AMS?

Wymieniłem kondensator 220uF na 1500uF low ESR 6.3V. Jest chyba trochę lepiej, bo nie resetuje się i dioda na przetwornicy nie przygasa, ale gubi wifi. Ale tym razem po chwili załapuje z powrotem.

Bartek
mateola
Posts: 20
Joined: Tue Apr 03, 2018 3:05 pm

Fri Jun 22, 2018 12:03 pm

roblad wrote:
Sun Aug 06, 2017 8:53 pm
Witam,

Jak by ktos chcial sam budowac sobie soft w oparciu o najlepszy soft do sonoff to przygotowalem dzialajace zrodla do ESP-07 (dla ESP-12 - modyfikacja platformio.ini - board = esp07 na board = esp12) LED jest na GPIO16 - trzeba sobie dolutowac w V1 w V2 trzeba zmienic odpowiednio w template opisanym nizej.

nalezy zainstalowac sobie Athom PlatformIO

http://docs.platformio.org/en/latest/ide/atom.html

sclonowac GITA otworzyc i wgrac do SUPLA v1, v2 v3 wymaga nieznacznych modyfikacji sonoff_template.h

a reszta jest dziecinie prosta. NIe potrzeba serwera posredniczacego supli, przyjazny interfejs WWW MQTT DOMOTICZ pelna konfigurowalnosc GPIO i ADC, tzw. BUTTON ustaiamy na button1 i dziala jak w tasmocie z jego funkcjami. Jak nic nie jest skonfigurowane to pin flash do masy robi za button1.

Dla V1 nalezy zmienic RELAY na INVERTED - supla v1 wyzwalana jest "plusem" tasmota wyzwala minusem, wiec albo przecinanie sciezek jak ja to zrobilem (oczywiste wtedy jest ze wywalamy R3 i R1 mozna dac tam kondensatory 1uf do debouncingu, tasmota robi pullup doplusa wiec zadne dodatkowe rezystory podciagajace do plusa nie sa potrzebne do resetu itp.)
mod.jpg

bo caly czas bedzie przy starcie zalaczony przekaznik, mozna to ominac modyfikujac
/sonoff/sonoff_template.h

sekcje
"Tas-Supla-R.L.P.B.", // RL_PB_TASMOTA hardware (ESP8266)

GPIO_REL1, // GPIO05 D1 Wemos I2C SCL / Wemos Relay Shield (0 = Off, 1 = On) / Wemos WS2812B RGB led Shield
GPIO_REL2, // GPIO13 D7

odpowiednio

GPIO_REL1_INV,
GPIO_REL2_INV,

https://github.com/roblad/Sonoff-Tasmota-supla-RL-5.5.1

Milej zabawy :-)
czy Tasmota zadziala z V3 inCan ?
Czy jeszcze dodatkowo trzeba cos przerabiac ?
bkonev
Posts: 7
Joined: Tue Jun 12, 2018 4:59 pm

Sat Jun 23, 2018 9:47 am

mateola wrote:
Fri Jun 22, 2018 12:03 pm
roblad wrote:
Sun Aug 06, 2017 8:53 pm
Witam,

Jak by ktos chcial sam budowac sobie soft w oparciu o najlepszy soft do sonoff to przygotowalem dzialajace zrodla do ESP-07 (dla ESP-12 - modyfikacja platformio.ini - board = esp07 na board = esp12) LED jest na GPIO16 - trzeba sobie dolutowac w V1 w V2 trzeba zmienic odpowiednio w template opisanym nizej.

nalezy zainstalowac sobie Athom PlatformIO

http://docs.platformio.org/en/latest/ide/atom.html

sclonowac GITA otworzyc i wgrac do SUPLA v1, v2 v3 wymaga nieznacznych modyfikacji sonoff_template.h

a reszta jest dziecinie prosta. NIe potrzeba serwera posredniczacego supli, przyjazny interfejs WWW MQTT DOMOTICZ pelna konfigurowalnosc GPIO i ADC, tzw. BUTTON ustaiamy na button1 i dziala jak w tasmocie z jego funkcjami. Jak nic nie jest skonfigurowane to pin flash do masy robi za button1.

Dla V1 nalezy zmienic RELAY na INVERTED - supla v1 wyzwalana jest "plusem" tasmota wyzwala minusem, wiec albo przecinanie sciezek jak ja to zrobilem (oczywiste wtedy jest ze wywalamy R3 i R1 mozna dac tam kondensatory 1uf do debouncingu, tasmota robi pullup doplusa wiec zadne dodatkowe rezystory podciagajace do plusa nie sa potrzebne do resetu itp.)
mod.jpg

bo caly czas bedzie przy starcie zalaczony przekaznik, mozna to ominac modyfikujac
/sonoff/sonoff_template.h

sekcje
"Tas-Supla-R.L.P.B.", // RL_PB_TASMOTA hardware (ESP8266)

GPIO_REL1, // GPIO05 D1 Wemos I2C SCL / Wemos Relay Shield (0 = Off, 1 = On) / Wemos WS2812B RGB led Shield
GPIO_REL2, // GPIO13 D7

odpowiednio

GPIO_REL1_INV,
GPIO_REL2_INV,

https://github.com/roblad/Sonoff-Tasmota-supla-RL-5.5.1

Milej zabawy :-)
czy Tasmota zadziala z V3 inCan ?
Czy jeszcze dodatkowo trzeba cos przerabiac ?
Któraś wersja incan działa z Tasmota, ale nie wiem czy V3. ESPEasy jest jednak lepszy. Po dokupieniu modułu z dwoma przekaźnikami (mieszczącego się w puszcze) zrobiłem sterowanie 2 roletami na jednym InCan. Reguły ESPEasy sprawiają, że moduł działa w pełni autonomicznie, niezależnie od kontrolera.
Wciąż jednak walczę z zasilaniem. Zatrzymanie silnika rolety, czy to krańcówką, czy przekaźnikiem, powoduje że moduł się resetuje (2-3 razy na 10 zadziałań).

Bartek
bkonev
Posts: 7
Joined: Tue Jun 12, 2018 4:59 pm

Sun Jun 24, 2018 5:29 pm

Czołem. Nareszcie problem rozwiązany. Na razie (weekend) zastosowałem rozwiązanie tymczasowe, ale działa poprawnie :)
Winna restartów jest przetwornica. Dodawanie większych kondensatorów nie pomaga, powoduje jedynie, że dioda zasilania na przetwornicy nie przygasa. W przetwonicy zastosowano układ THX208. W datasheet do tego scalaka znalazłem układ filtrujący z dławikiem 1mH, którego przetwornica kupowana u Chińczyków nie posiada. Bardzo podobną przetwornicę nabyłem w sklepie we Wrocławiu - również pozbawioną filtracji.
Zastosowane przeze mnie rozwiązanie tymczasowe to... kawałek przewodu 1mm2, nawinięty na dwa palce, 12 zwojów. Przez taki przewód doprowadziłem zasilanie do modułu (tylko fazę) i od wczoraj jest spokój. Zrobiłem skrypt, który steruje 3 roletami (w tym dwie są na jednym inCan), który opuszcza i podnosi roletę (5 sek. w dół i 6 w górę) do wyzwalając krańcówki. Wcześniej resety pojawiały się po 3-6 ruchach-zatrzymaniach rolety, teraz moduły się nie resetują mimo kilkudziesięciu takich przebiegów (skrypt ograniczony jest do 30 przejazdów, żeby nie zmęczyć silnika). Od wczoraj uruchamiam skrypt co kilkadziesiąt minut i nie udało mi się zresetować modułu :)

Jeszcze prośba do Espablo: czy mógłbyś udostępnić schemat do v3.2? Przez przypadek zauważyłem, że nie ma on kondensatorów na wejściach sensor 1 i 2. Czy są tam pull-up'y?

Bartek
User avatar
Espablo
Posts: 1102
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Jun 24, 2018 7:06 pm

Możesz podać schemat tego modułu z tym dlawikiem filtrujacym?
Schemat V3.2 jest taki sam jak v3.3 https://github.com/Espablo/inCan_3.3 różnica jest tylko w podłączeniu buttonu config do GPIO0. Każde wejście ma pull-up i kondensator.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
bkonev
Posts: 7
Joined: Tue Jun 12, 2018 4:59 pm

Sun Jun 24, 2018 8:29 pm

Espablo wrote:
Sun Jun 24, 2018 7:06 pm
Możesz podać schemat tego modułu z tym dlawikiem filtrujacym?
Schemat V3.2 jest taki sam jak v3.3 https://github.com/Espablo/inCan_3.3 różnica jest tylko w podłączeniu buttonu config do GPIO0. Każde wejście ma pull-up i kondensator.
A to przepraszam, szukałem kondensatorów blisko wejścia, a one są pod przetwornicą.
Schemat przykładowej przetwornicy na THX208 jest tu: http://www.tc-ic.com/UploadFiles/THX208.pdf
Wydaje mi się, że skoro "węzełek" na przewodzie u mnie rozwiązał problem, w module wystarczy wymienić pin między przetwornicą a inCan na dławik osiowy.

Bartek
User avatar
Espablo
Posts: 1102
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Jun 25, 2018 10:20 am

bkonev wrote:
Sun Jun 24, 2018 8:29 pm
Wydaje mi się, że skoro "węzełek" na przewodzie u mnie rozwiązał problem, w module wystarczy wymienić pin między przetwornicą a inCan na dławik osiowy.

Bartek
Będę musiał to jakoś przetestowac. Dzięki za info.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply