[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

User avatar
shimano73
Posts: 705
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Nov 03, 2017 7:51 am

Mam pytanie odnośnie poprawnej pracy modułów w puszkach obok siebie .
Chodzi o to iż mam dwa zestawy po trzy rolety , czy moduły nie zakłócają sie w jakiś sposób , czy występują jakieś błędy łączności, etc ? Niestety na obecną chwile nie ma innej alternatywy dla mnie ☹️
pingwinn
Posts: 1
Joined: Mon Oct 23, 2017 12:21 pm

Sat Nov 04, 2017 1:00 pm

nowy1 wrote:
Sun Oct 29, 2017 5:18 pm
maniek wrote:
Sun Oct 29, 2017 4:07 pm
autor: nowy1 » sob paź 21, 2017 9:29 am

mam inCan podłaczody do silnika rolet przy właczeniu resetuje czasmi mi modół czy ktoś miał podobne problemy ?
nowy1 mam ten sam problem resetuje się i ponownie jest kalibracja, udało Ci się to usunąć?
Niestety nie
Miałem to samo. Pomogło podłączenie kondensatora na wyjściu zasilacza 5V. Początkowo wstawiłem kondenstaror 3300uF i działało bardzo dobrze. Lecz zajmował on sporo miejsca więc zdecydowałem się na 1000uF. Od dwóch tygodni tylko raz zdarzył mi się reset. Być może warto w zasilaczu kondensator 1000uF/10V wymienić na 3300uF ?
User avatar
nowy1
Posts: 322
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Sat Nov 04, 2017 1:33 pm

pingwinn wrote:
Sat Nov 04, 2017 1:00 pm
nowy1 wrote:
Sun Oct 29, 2017 5:18 pm
maniek wrote:
Sun Oct 29, 2017 4:07 pm

nowy1 mam ten sam problem resetuje się i ponownie jest kalibracja, udało Ci się to usunąć?
Niestety nie
Miałem to samo. Pomogło podłączenie kondensatora na wyjściu zasilacza 5V. Początkowo wstawiłem kondenstaror 3300uF i działało bardzo dobrze. Lecz zajmował on sporo miejsca więc zdecydowałem się na 1000uF. Od dwóch tygodni tylko raz zdarzył mi się reset. Być może warto w zasilaczu kondensator 1000uF/10V wymienić na 3300uF ?
Dokładnie tak samo zrobiłem dałem dużego "konda" na wyjściu z przetwornicy
evolucja
Posts: 4
Joined: Wed Nov 08, 2017 9:34 pm

Fri Nov 10, 2017 5:22 pm

1. Czy wejścia można dowolnie konfigurować? Np. czy dałoby się podłączyć do tego 2 czujniki DS18B20 zamiast 1? Albo 4 przyciski?
2. Czy soft działa tylko z Suplą, czy też wykonując ten moduł wykryje mi bez problemu wszystkie urządzenia (switch, przekaźniki i termometr) np. w Home Assistant?
3. Jak zrobić (chyba nie ma wzorów udostępnionych?) / gdzie kupić płytki PCB?
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Nov 10, 2017 6:30 pm

evolucja wrote:
Fri Nov 10, 2017 5:22 pm
1. Czy wejścia można dowolnie konfigurować? Np. czy dałoby się podłączyć do tego 2 czujniki DS18B20 zamiast 1? Albo 4 przyciski?
Moduł ma dedykowane złącze do podłączania czujnika temperatury. Soft Supla obsługuje narazie tylko jeden czujnik na złączu 1wire. Możesz napisać swój soft o podłączyć tam kilka czujników.
Moduł posiada 4 wejścia i 2 wyjścia przekaźnikówe. Te 4 wejścia mają pull-up i są sterowane do GND. Soft inCan ustawia sobie 2 jako button i 2 jako sensor, ale możesz stworzyć soft który wykorzysta je inaczej np 4 x button.
evolucja wrote:
Fri Nov 10, 2017 5:22 pm
2. Czy soft działa tylko z Suplą, czy też wykonując ten moduł wykryje mi bez problemu wszystkie urządzenia (switch, przekaźniki i termometr) np. w Home Assistant?
Soft jest suplowy ;) i działa tylko SUPLA.
evolucja wrote:
Fri Nov 10, 2017 5:22 pm
3. Jak zrobić (chyba nie ma wzorów udostępnionych?) / gdzie kupić płytki PCB?
Do wersji V2 są gerbery udostępnione i możesz sobie sam zrobić. V3 tylko u mnie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
evolucja
Posts: 4
Joined: Wed Nov 08, 2017 9:34 pm

Fri Nov 10, 2017 7:00 pm

Espablo wrote:
Fri Nov 10, 2017 6:30 pm
Soft jest suplowy ;) i działa tylko SUPLA.
To w jaki sposób działają u ciebie w Domoticzu? :roll:
Dodam jeszcze na koniec, że kilka modułów działa z powodzeniem u konkurencji ;) czyli Domoticz.
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Nov 10, 2017 7:34 pm

Ja nie mam domoticza. Koledzy kupili moduły i wgrali sobie swój soft.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
pawelg
Posts: 2
Joined: Wed Nov 01, 2017 4:41 am

Sun Nov 12, 2017 7:15 am

gdzie można kupić inCan'a ? i w jakiej cenie?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5747
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Nov 12, 2017 11:06 am

pawelg wrote:
Sun Nov 12, 2017 7:15 am
gdzie można kupić inCan'a ? i w jakiej cenie?
Pisz do @Espablo
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Nov 13, 2017 8:12 am

mikolajj wrote:
Tue Oct 31, 2017 11:54 am
No to wydrukowałem i przymierzyłem...
A teraz niech żyje Chrl ;-)
Płytka wyszła całkiem ładnie - poza tym, że znalazłem na niej błąd ;-) ale to moja wina ;-) trzeba będzie jeden rezystor R2 "wyjąć" spod anteny ESP.
Patrząc na zasilanie zrobiłem podpięcie dala 2 wersji zasilaczy "pudełkowych": HLK-PM01(600mA), HLK-5M05 (1A).

Załączam fotkę ;-) i może jak ktoś rzuci okiem to jeszcze znajdzie jakiś błąd ;-)
Attachments
DSC_0427.JPG
DSC_0427.JPG (2.05 MiB) Viewed 1408 times
DSC_0426.JPG
DSC_0426.JPG (2.03 MiB) Viewed 1413 times
Post Reply