Page 14 of 50

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Fri Nov 17, 2017 11:40 am
by shimano73
Przyłączę się do pytania, oraz czy płytka w wejdzie do podwójnej puszki jak na zdjęciu, chodzi o tę drugą część

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Fri Nov 17, 2017 12:11 pm
by wojtas567
shimano73 wrote:
Fri Nov 17, 2017 11:40 am
Przyłączę się do pytania, oraz czy płytka w wejdzie do podwójnej puszki jak na zdjęciu, chodzi o tę drugą część
Tak wejdzie bez problemu

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Sun Nov 19, 2017 1:31 am
by mikolajj
Wgrałem firmware
- inCan_easy_4096_eagle.flash.bin 0x00000
- inCan_easy_4096_eagle.irom0text.bin 0x40000
- esp_init_data_default.bin 0xFC000

do esp-07, które identyfikuje się tak:

Code: Select all

C:\Python27\Scripts>esptool.py -p COM4 flash_id
esptool.py v2.1
Connecting....
Detecting chip type... ESP8266
Chip is ESP8266
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Manufacturer: e0
Device: 4014
Detected flash size: 1MB
Hard resetting...
Po flashowaniu zdjąłem zworkę z gpio0 i zrestartowałem.
Mrugał szybko więc podłączyłem się do access pointa SUPLA-{dużo krzaków} - czyli 192.168.4.1 i podałem dane dostępiwe do sieci WiFi,
oraz adres serwera supli i email - na razie domyślny dla wersi virtualBox, której używam czyli: "supla@supla-server.localhost"

Teraz widzę, na routerze WiFi, że moduł dostał adres IP, mruga powoli a w konsoli widzę takie coś:

Code: Select all

client handshake start.
client handshake ok!
Protocol version error
client handshake start.
client handshake ok!
Protocol version error
WATCHDOG TIMEOUT
RESTART
Free heap size: 26280
state: 5 -> 0 (0)
rm 0
pm close 7
del if0
usl
▒@*r▒▒P▒▒▒K▒t▒dr▒-@▒▒.▒Ѫ▒Kn8a ▒▒*▒T▒▒▒▒▒▒P▒▒▒@▒▒*▒▒▒▒nzA▒▒8x▒vA,rZ!▒(▒▒(A▒▒{~An ▒▒*▒R▒*▒▒@j|▒▒@▒▒*▒
                   ▒▒nzA▒▒8x▒vA,P'!▒(▒▒(A▒▒{~An ▒▒*▒R▒*▒▒▒▒P▒B▒@▒▒*▒
                                                                    ▒▒nzAn )▒m~▒v[▒r▒(▒▒▒rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 00

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 4
Board: inCan-Easy
Firmware: V2.5.3
CFG READ SUCCESS!
CFG BUTTON TYPE: switch
-------------------------
Relay K1: GPIO 5
Relay K2: GPIO 13
Button 1: GPIO 14
Button 2: GPIO 12
Sensor 1: GPIO 4
Sensor 2: GPIO 16
Thermometer: GPIO 2
Btn Config: GPIO 4
Led Config: GPIO 2
-------------------------
ROLLER SHUTTER: OFF
THERMOMETER TYPE: DS18B20
SENSOR1 TYPE: NO
SENSOR2 TYPE: NO
BUTTON1 TYPE: bistable
BUTTON2 TYPE: bistable
-------------------------
InputCfgTriggerOff: 0
STATE READ SUCCESS!
Starting 330330
Disconnected
data  : 0x3ffe8000 ~ 0x3ffe83d5, len: 981
rodata: 0x3ffe83e0 ~ 0x3ffec300, len: 16160
bss   : 0x3ffec300 ~ 0x3fff2c90, len: 27024
heap  : 0x3fff2c90 ~ 0x3fffc000, len: 37744
mode : sta(5c:cf:7f:8c:04:8a)
add if0
WiFi Status: 1
scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 3
cnt

connected with IM, channel 1
dhcp client start...
ip:192.168.77.144,mask:255.255.255.0,gw:192.168.77.1
WiFi Status: 5
IP Received
client handshake start.
client handshake ok!
Protocol version error
Czyli dobrze rozumiem, że wersja SUPLi z VirtualBoxa nie jest zgodna z aktualnym firmwarem wgranym do ESP - czyli wersją inCan_easy_4096_***.bin?

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Sun Nov 19, 2017 8:48 am
by Espablo
Masz w module "Detected flash size: 1MB"
a soft jest dla 4MB
Przetestuj jeszcze ten inCan https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware?files=1

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Sun Nov 19, 2017 10:17 am
by slawek
Wersja softu 2.5.3 wymaga clouda w wersji 2.1, a pewnie na wirtualce masz niższą

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Sun Nov 19, 2017 10:33 am
by pzygmunt
Soft na virtualboxie jest nieaktualny

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Sun Nov 19, 2017 2:38 pm
by mikolajj
Espablo wrote:
Sun Nov 19, 2017 8:48 am
Masz w module "Detected flash size: 1MB"
a soft jest dla 4MB
Przetestuj jeszcze ten inCan https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware?files=1
Dokładnie z tego miejsca wziąłem wersję easy.
Wygląda na to, że na takim 1MB esp-07 działa.
Jedyne czego nie widzę to sensor LDR w ustawieniach.
pzygmunt wrote:
Sun Nov 19, 2017 10:33 am
Soft na virtualboxie jest nieaktualny

Gdzie znajdę informacje jak go zaktualizować?

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Sun Nov 19, 2017 4:08 pm
by Espablo
mikolajj wrote: Jedyne czego nie widzę to sensor LDR w ustawieniach.
nie jest jeszcze obslugiwane

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Tue Nov 21, 2017 1:24 am
by mikolajj
Espablo wrote:
Sun Nov 19, 2017 4:08 pm
nie jest jeszcze obsługiwane
:-) Dzięki za info.

Mam jeszcze taki problem z softem inCan-easy z githuba.

Po wgraniu firmwaru wszystko jest ok, termometr działa, przekaźniki działają.
A teraz scenariusz niepoprawnego zachowania.
- włączam moduł - oba przekażniki są wyłączone
- włączam pierwszy z nich
- po przełączeniu wyłączam 230V
- ponownie włączam 230V
- przekaźnik "mignie" i wraca do pozycji NC

Teoretycznie po ponownym pojawieniu się napięcia sieciowego stan przekaźnika powinien być odtworzonym ale stan wysoki - zmierzony bezpośrednio na pinie esp - na GPIO4 (pin 13 esp-07) mam 3.28V przez 20ms.
DS1Z_QuickPrint1.png
DS1Z_QuickPrint1.png (34.34 KiB) Viewed 1879 times
Drugi przekaźnik grzecznie odtwarza stan sprzed wyłączenia (tego drugiego mierzyłem na GPIO13 (pin 7 esp-07).

Ponieważ mówimy o pinie GPIO4, czyli tym, który się zamienia miejscamia z GPIO5 może też się pomyliłem i pomieszałem piny. Ale jakim cudem ponowne wciśnięcie a telefnie "Wyłącz" (nic nie słychać) i ponowne włącz (teraz słychać) działa.

Sprawdziłem też stabilność zasilania i zarówno 3V3 jak i 5V - jest tip top.

Do tego jeśli to ma znaczenie mam na GPIO2 (pin 11 w esp-07) podpięty dallas 18b20 - wątpię jednak, żeby to miało związek.

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Posted: Mon Dec 04, 2017 11:31 pm
by jokers
Bardzo proszę o pomoc, jestem zielony ludek :)
Podłączyłem inCan do rolet, jeżeli działa to jest ok, ale bardzo często się chyba zawiesza, tz naciskam przycisk np. Góra i załącza moduł przekażnik i od razu roleta zatrzymuje a w tym czasie na chwilkę mrugnie niebieska dioda w module. Wygląda jak by moduł się od nowa odpalił, bo po odczekaniu około 30 sec można znowu ruszyć roletą ale albo ruszy poprawnie albo sytuacja znowu się powtórzy. Po kilku razach może całkiem się zwiesić i nie ruszyć wcale.
Taki sam efekt mam na dwóch różnych modułach.
Wydaje mi się, że podłączyłem tak jak na schemacie z załącznika, podejrzewam że może coś z masami jest nie tak.
Acha, testowałem na włącznikach pod rolety oraz podwójnych dzwonkowych.