[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

User avatar
lesny8
Posts: 683
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Dec 17, 2017 7:32 pm

Cześć wszystkim.

Dołączyłem do zacnego grona użytkowników projektu SUPLA i cieszę się jak małe dziecko za każdym razem jak osiągnę jakiś efekt :)
Mam już serwer SUPLA CLOUD na malinie w wersji 2.1 i próbuję uruchomić SUPLA Scripts ale nie o tym nie o tym, bo to nie ten temat. Dwa ROW-02 Zamela zakotwiczone w ścianie już działają, ale zapragnąłem innych rozwiązań z większymi możliwościami a nie tylko tych gotowych ze sklepu i tak mi się moduł @Espablo spodobał, że musiałem taki nabyć. Zagadałem na PW i dostałem gołe płytki, bo kolega nie miał już gotowców, ale zmobilizowało mnie to tylko do tego, a żeby nabyć wiedzy i umiejętności przy składaniu wszystkiego do kupy.
Jak na pierwszą przeze mnie tego typu robótkę, to jestem z siebie zadowolony, a kolega @Espablo to dla mnie Mistrz w tym temacie. Dziękuję przy okazji za pcb.

Do tej pory czytałem i czytałem, ale przyszedł czas na kilka pytań, bo albo nie widzę albo odpowiedzi nie mogę znaleźć.
1. Może głupie pytanie, ale jak w ESP przejść do trybu AP w module inCan, by móc zmienić ustawienia modułu? W module siedzi esp12e, trochę oczywiście miałem krzaków w konsoli zanim się z nim za pomocą konwertera USB-UART CP2102 dogadałem (o trzeciej w nocy mnie olśniło - brak wspólnej masy) ale w końcu się udało zapodać firmware InCan-Easy.
Po pierwszym starcie ustawiłem parametry rejestracji w SUPLA CLOUD i wstępne ustawienia, po restarcie ESP wstał jako klient.
Ale jak teraz tryb AP wywołać ponownie? Dodam, że próbowałem 5x zwierać button1 (jak to w ROW-02 można w ten sposób wywołać tryb AP), no ale się nie udało. Próbowałem wciskać mikroprzełącznik (skrót cfg pomyślałem od config pewnie), przytrzymywać jak w zamelu ale też nic. Przez przypadek zauważyłem w konsoli, że po naciśnięciu w miarę szybko mikroprzełącznika zmienia się cfg_counter, ale nic mi to nie mówi. Pewnie jest to tak oczywiste, jak ta wspólna masa, no ale..

2. Pierwszy moduł zmontowałem na testy, ale nie chcę go od razu usmażyć. Podłączyłem go do bramy wjazdowej pod centralę sterującą i ładnie otwiera i zamyka z wyjścia button1. Chciałem jeszcze wiedzieć czy brama jest zamknięta czy otwarta i ustawiłem sensor1 w stanie NC dla zamkniętej bramy. Przetestowałem zwierając i jest ok, ale zawahałem się w momencie podpięcia do krańcówki siłownika, gdyż jak to zbadałem, pojawia się tam wysokie napięcie a nie tylko stan NO lub NC. Co mogę z tym zrobić?

Dzięki z góry za zainteresowanie. Nie chcę już @Espablo na PW zawracać głowy, a wszelka odpowiedź w głównym wątku może przydać się potomnym, którzy jak ja trochę majsterkują, coś tam wiedzą, ale nie do końca i błądzą jak dziecko we mgle :)
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Dec 17, 2017 7:41 pm

cfg_counter liczy ilość kliknięć w cfg button. W sofcie inCan trzeba x10 kliknąć - efekt zobaczysz szybko migającą diodą. Wgraj sobie do tych plytek zwykly inCan. Soft inCan Easy jest dla tych co mają moduły z innymi ustawieniami GPIO a chcieliby mieć funkcje dostępne w zwykłym sofcie inCan
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
scoobi
Posts: 19
Joined: Sun Dec 17, 2017 9:38 am

Sun Dec 17, 2017 8:14 pm

Witam, czy pomiar z adc jest już obsługiwany . bo nigdzie nie widziałem takiej opcji w wyświetlaniu? Ewentualnie kiedy można się spodziwać?
User avatar
lesny8
Posts: 683
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Dec 17, 2017 10:08 pm

Załadowałem zwykły inCan zgodnie z zaleceniem :)
Faktycznie gdzieś chyba o tym wspominałeś, że to soft dla tych którzy mają swoje wersje płytek, albo coś w ten deseń.

cfg_counter nacisnąłem x10 i po kilku próbach udało się wejść w tryb AP. Zastanawiałem się potem jak z niego wyjść bez restartu i naciśnięcie cfg x3 powoduje uruchomienie w trybie client, albo restart, ważne że już wiem jak wejść i jak wyjść :) dzięki.

A jeśli chodzi o 230V na stykach sensor, sprzętowo wytrzyma? Nie che zjarać :? Na siłowniku są dwie krańcówki, jedna na pełnym otwarciu druga na zamknięciu i to one w momencie dojechania skrzydła bramy w wyznaczone miejsce odcinają dopływ prądu do silnika.

No i bym pewnie zjarał, przecież ze schematu widać, że to do ESP idzie na GPIO4 i GPIO16 :( Jak to rozwiązać?

P.S. @Espablo, trochę piszczy mi ta przetwornica i nie wiem czego to jest efekt czy taka sztuka czy...? Części zgodne z BOM oprócz 100uF/10V zamiast tego dałem 100uF/16V, bo nie mogłem na 10V nigdzie znaleźć w obudowie SMD. A z mej znikomej wiedzy, nie powinno to mieć większego znaczenia. Może jak będzie siedzieć za łącznikiem to jej już nie będę słyszał, na razie na biurku trochę popiskuje.
rrk
Posts: 23
Joined: Thu Dec 15, 2016 9:38 am

Tue Dec 19, 2017 6:23 am

Czy jeżeli wcisnę dwa przyciski (otwierania / zamykania) rolet jednocześnie czy mogę narazić silnik w rolecie na uszkodzenie ? czy jest jakieś zabezpieczenie w sofcie na takie działanie ?
Ogólnie to się zastanawiam czy w ogóle dawać zewnętrzne przyciski :/
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Dec 19, 2017 6:45 am

lesny8 wrote:
Sun Dec 17, 2017 10:08 pm
No i bym pewnie zjarał, przecież ze schematu widać, że to do ESP idzie na GPIO4 i GPIO16 :( Jak to rozwiązać?
najprościej to jakiś przekaźnik na 230v albo jakaś optobariera
lesny8 wrote:
Sun Dec 17, 2017 10:08 pm
. Może jak będzie siedzieć za łącznikiem to jej już nie będę słyszał, na razie na biurku trochę popiskuje.
W puszcze zdecydowanie ciszej

rrk wrote:
Tue Dec 19, 2017 6:23 am
Czy jeżeli wcisnę dwa przyciski (otwierania / zamykania) rolet jednocześnie czy mogę narazić silnik w rolecie na uszkodzenie ? czy jest jakieś zabezpieczenie w sofcie na takie działanie ?
tak, jest zabezpieczenie w sofcie przed takim dzialaniem
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
lesny8
Posts: 683
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Dec 19, 2017 11:28 am

Espablo wrote:
Tue Dec 19, 2017 6:45 am
lesny8 wrote:
Sun Dec 17, 2017 10:08 pm
No i bym pewnie zjarał, przecież ze schematu widać, że to do ESP idzie na GPIO4 i GPIO16 :( Jak to rozwiązać?
najprościej to jakiś przekaźnik na 230v albo jakaś optobariera
Tak myślałem, żeby przekaźnik dać tam jakiś, ale wymyśliłem w między czasie coś innego.
Zamówiłem krańcówki identyczne jak te zamontowane w siłowniku bramy, bo po rozebraniu go o 1 w nocy z latarką na czole :) stwierdziłem, że z drugiej strony też jest przewidziane miejsce montażu i mogę taką krańcówkę tam założyć, a przewody z niej doprowadzę do styków sensor. Będzie wtedy osobna krańcówka bez napięcia ze stanem NO lub NC.
Czekam na przesyłkę, jak zmontuję i zadziała to dam znać.
mizrachiran
Posts: 4
Joined: Mon Dec 25, 2017 9:14 am

Mon Dec 25, 2017 9:21 am

pzygmunt wrote:
Mon Jul 10, 2017 8:32 am
Wrzucisz gerbery ?
... jeszcze jak możesz wrzuć fotę jak to się mieści w puszce.
Is the gerber files available for this version?
I would love to take this board into production.

Your help and effort is appreciated.


Google translate:

Czy pliki gerber są dostępne dla tej wersji?
Chciałbym wziąć tę tablicę do produkcji.

Twoja pomoc i wysiłek są doceniane.
User avatar
Espablo
Posts: 1449
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Dec 26, 2017 11:19 am

Only v1, v2 and v2.1
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Dec 27, 2017 8:02 pm

// usunięte i przeniesione do viewtopic.php?f=24&t=340&p=16329#p16329
Last edited by QLQ on Thu Dec 28, 2017 1:32 pm, edited 1 time in total.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply