[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt kwie 06, 2018 10:10 pm

edm pisze:
pt kwie 06, 2018 9:49 pm
Wzbogacony o dzisiejsze nowe doświadczenia mam pytania.

1. Czy jest zabezpieczenie inCan / software przed naciśnięciem dwóch fizycznych przycisków góra i dół jednocześnie?, myślę że chyba nie bo udało mi się zrobić "zwarcie" w ten sposób.
Można załączyć 2 na raz jak moduł pracuje jako zwykły wyłącznik. Jak pracuje jako roller schutter to najpierw się wyłącza jeden potem załącza drugi. Dla pewności możesz podłączyć silnik wg tego schematu viewtopic.php?p=20173#p20173
edm pisze:
pt kwie 06, 2018 9:49 pm
2. Testowałem krótko, ale zdarzyło się że reakcja na przycisk ręczny nie działa idealnie. Np. naciskam i trzymam w dół, przekaźnik się załączył i od razu wyłączył, pomimo że nie puściłem przycisku. Następnie puszczenie i ponownie naciśnięcie i zwykle jest ok. Włącznik nowy.
Czy moduł się resetuje?
edm pisze:
pt kwie 06, 2018 9:49 pm
3. Czy jest możliwość (choć wątpię) użyć innej metody konfiguracji, połączenia czy innego włącznika ręcznego tak abym np. raz nacisnął przycisk w górę następnie puścił a roleta podnosiła się do góry do pełnego otwarcia. Natomiast w trakcie otwierania, kolejne naciśnięcie przycisku zatrzymywałoby roletę?
Problem dotyczący przycisków monostable/bistable dla roller shutter, wyjaśniałem tutaj viewtopic.php?p=20675#p20675
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
edm
Posty: 153
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

sob kwie 07, 2018 7:43 am

Espablo pisze:
pt kwie 06, 2018 10:10 pm
edm pisze:
pt kwie 06, 2018 9:49 pm
2. Testowałem krótko, ale zdarzyło się że reakcja na przycisk ręczny nie działa idealnie. Np. naciskam i trzymam w dół, przekaźnik się załączył i od razu wyłączył, pomimo że nie puściłem przycisku. Następnie puszczenie i ponownie naciśnięcie i zwykle jest ok. Włącznik nowy.
Czy moduł się resetuje?
Nie jestem pewny czy moduł się resetuje (do sprawdzenia). Lecz może przyczyna jest po mojej stronie. Do testów mam tylko silnik od rolety, bez rolety. Przez co nie mam ustawionych krańcówek. Nie wiem czy przypadkiem objaw o którym pisałem nie występuje tylko wtedy gdy ręcznie tj. przyciskiem "przejadę, przekręcę" dalej niż to co mam ustawione w Cloud & kalibracja Supla apk. Pod koniec testów mnie olśniło że może tak być i skasowałem punk nr 2, lecz Ty zdążyłeś odpisać ;). Czas pokaże, co i jak.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob kwie 07, 2018 7:58 am

Krańcówki są w silniku. Może masz je źle ustawione.
edm
Posty: 153
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

ndz kwie 08, 2018 8:59 am

Espablo pisze:
pt kwie 06, 2018 10:10 pm
edm pisze:
pt kwie 06, 2018 9:49 pm
Wzbogacony o dzisiejsze nowe doświadczenia mam pytania.

1. Czy jest zabezpieczenie inCan / software przed naciśnięciem dwóch fizycznych przycisków góra i dół jednocześnie?, myślę że chyba nie bo udało mi się zrobić "zwarcie" w ten sposób.
...Dla pewności możesz podłączyć silnik wg tego schematu viewtopic.php?p=20173#p20173
Chcę się upewnić że dobrze interpretuje schemat z linka. Czy podłączenie inCan + roleta wg tego schematu ma wyglądać jak na moim zdjęciu poniżej?
Załączniki
inCan + roleta.png
inCan + roleta.png (1.59 MiB) Przejrzano 1642 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz kwie 08, 2018 10:01 am

Przycisk - wspólny nie powinien być czasem podłączony do 1 a szary do L1
Zasilanie modułu - dobrze (ale tam nie ma być "+" i "-" tylko L i N)

Rolety - Hmm. Przed montażem modułu miałeś w ścianie tylko przyciski i podłączone do niego 3 przewody (wspólny, góra i dół). Przekaźniki z modulu inCan podłączasz do tych przewodów. Ten czerwony przewód masz na rysunku podłączony do Twojego "+". Nie podłączaj go tam do zasilania modułu czyli 230V. Ten czerwony to jest właśnie wspólny, który przed tem był wpięty do przycisku.

Reszta jest OK
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
edm
Posty: 153
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pn kwie 09, 2018 6:37 pm

Espablo pisze:
ndz kwie 08, 2018 10:01 am
Przycisk - wspólny nie powinien być czasem podłączony do 1 a szary do L1
Fakt, logicznie wydawałoby się że powinno być tak jak piszesz. Lecz Sprawdzałem miernikiem i wspólny jest L1 który oznaczyłem jako COM.
Espablo pisze:
ndz kwie 08, 2018 10:01 am
Rolety - Hmm. Przed montażem modułu miałeś w ścianie tylko przyciski i podłączone do niego 3 przewody (wspólny, góra i dół). Przekaźniki z modulu inCan podłączasz do tych przewodów. Ten czerwony przewód masz na rysunku podłączony do Twojego "+". Nie podłączaj go tam do zasilania modułu czyli 230V. Ten czerwony to jest właśnie wspólny, który przed tem był wpięty do przycisku.
Tego nie rozumiem i postaram się wyjaśnić.
Zgodnie z tym co piszesz, w ścianie mam tylko przyciski i podłączone do niego 3 przewody (wspólny, góra i dół). Wspólny to "L" - faza, który pochodzi z instalacji elektrycznej mieszkania, pozostałe dwa przewody są przewodami pochodzącymi bezpośrednio z silnika rolety i służą sterowaniem roletą za pomocą klawisza góra, dół (czyli lewo prawo). Oczywiste jest że przez te dwa przewody przechodzi "L" - faza, na przemian, podczas naciskania przycisku góra lub dół.

Zatem dlaczego nie mogę zasilać modułu inCan tym samym przewodem "L" - fazą który używam do zasilania silnika rolet.
Powiem więcej nie mam pomysłu jak to inaczej podłączyć, tj. zgodnie z Twoim opisem.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn kwie 09, 2018 8:22 pm

Jeżeli jest tak jak piszesz to schemat połączeń jest poprawny
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
edm
Posty: 153
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

pn kwie 09, 2018 9:47 pm

pzygmunt pisze:
sob kwie 07, 2018 7:58 am
Krańcówki są w silniku. Może masz je źle ustawione.
O losie ;) dla potomnych.
Nie miałem dotąd styczności z roletami sterowanymi elektrycznie. Nieco wyżej pisałem że do testów mam tylko silnik od rolety, bez rolety. No i okazuje się że krańcówki nie zadziałają w napędzie rolety (silniku) model YYGL35/45 który nie jest zamontowany fizycznie w roletę. Do działania krańcówek konieczne jest częściowe lub całościowe? obracanie plastikowego pierścienia znajdującego się w jednym końcu silnika, przez mechanizm rolety napędzany silnikiem. A ja kręciłem tymi krańcówkami w jedną i w drugą naturalnie bez efektu.
Ostatnio zmieniony śr kwie 11, 2018 6:25 pm przez edm, łącznie zmieniany 1 raz.
edm
Posty: 153
Rejestracja: pn sty 15, 2018 6:18 pm

wt kwie 10, 2018 9:20 pm

Espablo pisze:
pt kwie 06, 2018 10:10 pm
edm pisze:
pt kwie 06, 2018 9:49 pm
2. Testowałem krótko, ale zdarzyło się że reakcja na przycisk ręczny nie działa idealnie. Np. naciskam i trzymam w dół, przekaźnik się załączył i od razu wyłączył, pomimo że nie puściłem przycisku. Następnie puszczenie i ponownie naciśnięcie i zwykle jest ok. Włącznik nowy.
Czy moduł się resetuje?
Jednak problem istnieje.

Nie aktualne, problem rozwiązany.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 15, 2018 11:03 am przez edm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt kwie 10, 2018 9:36 pm

Spróbuj z najnowszą kompilacją 2.6.1
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „SUPLA inCan by Espablo”