[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

edm
Posts: 68
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Wed Apr 11, 2018 5:59 pm

Espablo wrote:
Tue Apr 10, 2018 9:36 pm
Spróbuj z najnowszą kompilacją 2.6.1
Dziękuję za szybką reakcję, próba zrobiona.

W firmware 2.6.1 objawy które przedstawiłem na wcześniejszym filmiku występują znacznie częściej niż w wersji 2.6. Zarówno podczas sterowania z przycisku ściennego jak i aplikacji.

Fw 2.6.1. Logikę działania zmieniłeś, czyli start rolety inicjowany jest przez zwolnienie przycisku. Jednak działanie, obsługa włącznika ściennego jest bardzo upierdliwa (przepraszam za określenie) i nie w pełni powtarzalna. Trzeba bardzo szybko nacisnąć i puścić żeby roleta ruszyła (bardzo krótki impuls). Jeśli zrobimy to normalnym tempem to zazwyczaj się nie włączy lub będzie efekt z filmiku. Żeby zatrzymać roletę w połowie także trzeba szybko nacisnąć przycisk (musi być bardzo krótki impuls). Pomimo szybkiego naciśnięcia / puszczenia zdarzało mi się że za pierwszym razem nie udało się zatrzymać rolety w "połowie".

Skupiając się tylko na poprawnym - działaniu zgodnie z założeniem, obecnie wersja 2.6 sprawuje się dużo lepiej od 2.6.1.
Wersję 2.6 w zasadzie uznałbym za nadającą się do masowego zastosowania w domu przymykając oko na raczej nie za częste problemy z filmiku. Które jak widać na filmie wywoływałem specjalnie szybko naciskając przyciski raz za razem, czego podczas normalnego użytkowania w jakimś stopniu można uniknąć. Lecz trochę brakuje mi własnie logiki działania z Fw 2.6.1.

Wersja 2.6.1 raczej nie nadaje się do użytku. Zbyt duża częstotliwość w/w problemów.

Nie odbierz to jako krytyki, opisałem możliwie dokładnie abyś wiedział na czym stoisz.
W razie potrzeby jestem gotowy do dalszych testów.

W poniedz./wtor. dotrze do mnie włącznik firmy Simon bistabilny jedno klawiszowy (góra - środek - dół), którym się ostatnio bawiłem u kuzyna. Przycisk ma tą zaletę że nie da się nim włączyć góry i dół jednocześnie, pozycja środkowa rozłącza napęd. Zrobię test na fw 2.6 teoretycznie powinienem uzyskać to co chcę że roleta bez trzymania klawisza pojedzie sama na krańcówkę.
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Wed Apr 11, 2018 8:55 pm

edm wrote:
Wed Apr 11, 2018 5:59 pm
Nie odbierz to jako krytyki, opisałem możliwie dokładnie abyś wiedział na czym stoisz.
Krytyka mobilizuje :)
edm wrote:
Wed Apr 11, 2018 5:59 pm
W razie potrzeby jestem gotowy do dalszych testów.
Dzięki liczyłem na to. Poniżej jeszcze dwie kompilacje do testów.
espablo.zip
(214.8 KiB) Downloaded 10 times
rs_module.zip
(212.15 KiB) Downloaded 8 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
edm
Posts: 68
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Thu Apr 12, 2018 7:39 pm

Espablo wrote:
Wed Apr 11, 2018 8:55 pm
Dzięki liczyłem na to. Poniżej jeszcze dwie kompilacje do testów.
espablo.zip
rs_module.zip
Testuję na tym module z piszczącym rdzeniem przetwornicy, o czym pisałem trochę wyżej.
Testy wykonane na obydwu firmware. Opiszę ogólnikowo, ponieważ trudno jest to opisać. Zapewne widząc to osobiście wiedziałbyś znacznie więcej.
Jako pierwszy testowałem espablo.zip. Jest lepiej, pokuszę się może nawet dużo lepiej niż poprzednie fw 2.6.1.
1. Obsługa z aplikacji.
Start czyli ruch, góra lub dół często działało dobrze, lecz zdarzały się sytuacje jak na filmiku. Także zatrzymanie w trakcie często działało dobrze, lecz zdarzało się że nie zdołałem zatrzymać w trakcie za pierwszym razem lub spowodowałem sytuację z filmiku.
2. Obsługa z przycisku.
W zasadzie komentarz jak w punkcie 1.

Podsumowując, strzelając około 70%-75% działało sprawnie (test krótki max 20 min). Oceniając zero jedynkowo poprawność działania Tak, Nie wychodzi Nie.

Test rs_module.zip
Na początku tego testu zauważyłem że ten żółty element przetwornicy odkleił się już na tyle że luźno lata. Kleju pod ręką niestety nie miałem. Robiąc próby z aplikacji na początku słyszałem cichą pracę przekaźnika ale silnik rolety się nie obracał (jakby może za słabe zasilanie). Wyłączyłem inaczej ułożyłem żółty element włączyłem i zadziałało.
Może przycisk czyli start góra lub dół działał lepiej, natomiast zatrzymanie w trakcie już nie koniecznie. Ogólnie działało podobnie jak espablo.zip lecz raczej na pewno nie lepiej.

Nie wiem też czy i jaki wpływ miała sytuacja z opisywanym "rdzeniem". Części na podmianę mam zamówione, czekam...

Bez względu na różne rodzaje firmware, testując widzę raczej pewne zależności, pomiędzy mruganiem niebieskiego led a potencjalnymi problemami. Np. czasami po naciśnięciu przycisku góra lub dół nie ma znaczenia aplikacja czy przycisk, led potrafi zamrugać tak jakby moduł tracił połączenie z wifi, co jest w moim przypadku niemożliwe (1,2m od routera). Zjawisko takie widać w moim filmiku zaczyna się w 1:37 min. Jeśli w tym czasie nie wykonam kolejnego ruchu roletą czyli odczekam krótką chwilę to zwykle kolejny ruch zadziała. Natomiast jeśli się pośpieszę to zwiększy się prawdopodobieństwo problemów np. jak w filmiku.

Nie uchylam się od testów, ale moim zdaniem jest to trochę tak jakbyś zdalnie prowadził ślepego. Moje określenia że jest lepiej, czy dużo lepiej raczej za wiele nie wnoszą. Jeśli nie masz gdzie testować, moja propozycja jest taka że wyślę Ci na mój koszt w obydwie strony kompletny sprzęt, tj. silnik (nie jest za duży), moduł inCan, włącznik ścienny, wszystko podłączone, z wyprowadzoną wtyczką do wpięcia do gniazdka 230V. Z tym że wyśle (muszę zapytać szwagra o zgodę, silnik jest jego), lecz odmowy nie przewiduje ;). Mając sprzęt na miejscu unikniemy błędów przekazu i niepotrzebnej roboty.
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Thu Apr 12, 2018 7:57 pm

Poprawiłem działanie przycisku. Sprawdź proszę tą wersję.
Attachments
espablo_inCan.zip
(214.83 KiB) Downloaded 14 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek
Posts: 1338
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Apr 12, 2018 8:01 pm

Na twoim miejscu zacząłbym jednak od wymiany zasilacza... to tak na "nosa" i lata praktyki... to nie jest zbyt wielka inwestycja, a wnioski mogą być rewolucyjne ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
edm
Posts: 68
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Thu Apr 12, 2018 9:22 pm

Espablo wrote:
Thu Apr 12, 2018 7:57 pm
Poprawiłem działanie przycisku. Sprawdź proszę tą wersję.
http://zone.dyn.pl/incan/espablo_incan/
Miałem spore problem z kalibracją z poziomu aplikacji. Na poprzednich dwóch też mi się zdarzyło ale nie aż tak.
Ogólnie ten dzisiejszy test wypadł najgorzej.

Może przyczyna jest po stronie usterki o której @sławek pisze.

Jutro późnym wieczorem, po 21:00 (lub ewentualnie sobota), podkleję transformator i przetestuje szybko jeszcze raz 3 ostatnie firmware, nagram z nich filmiki abyś widział co i jak. Opisywać jest trudno.
Last edited by edm on Thu Apr 12, 2018 9:29 pm, edited 1 time in total.
edm
Posts: 68
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Thu Apr 12, 2018 9:25 pm

slawek wrote:
Thu Apr 12, 2018 8:01 pm
Na twoim miejscu zacząłbym jednak od wymiany zasilacza... to tak na "nosa" i lata praktyki... to nie jest zbyt wielka inwestycja, a wnioski mogą być rewolucyjne ;)
Zamówiłem jakiś czas temu 5 szt. na aliex... czekam. Lecz z tego co się tu naczytałem nie koniecznie przyślą właściwe ;) Wtedy kupię na allegro.
User avatar
wojtas567
Posts: 754
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Apr 12, 2018 9:33 pm

Możesz podłączyć na szybko do testów pod ładowarkę od telefonu tylko żeby miała 1A na wyjściu zamiast tej przetwornicy z 230V, będzie stabilniejsze zasilanie.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 815
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Thu Apr 12, 2018 9:36 pm

To jest typowy objaw resetowania się modułu. Powodem tego jest problem z zasilaniem czyli z przetwornicą
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek
Posts: 1338
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Apr 12, 2018 9:40 pm

Też tak myślę, dlatego zasugerowałem zmianę zasilacza, bo nie wierzę w aż takie anomalie spowodowane błędami (czy raczej ewentualną niedoskonałością) softu
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply