Strona 32 z 52

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: ndz kwie 22, 2018 8:31 pm
autor: riu
Espablo pisze:
ndz kwie 22, 2018 9:33 am
@ riu masz ten moduł ustawiony jako RollerShutter czy Socket and other?
Ustawione na Socket

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: pn kwie 30, 2018 12:18 pm
autor: Espablo
lesny8 pisze:
pn kwie 16, 2018 9:12 pm
Hmm... ale są :?
możesz wgrać ten soft i zobacz co wyświetla terminal
riu pisze:
ndz kwie 22, 2018 8:31 pm
Ustawione na Socket
też proszę o wgranie tego softu
espablo_test.zip
(214.83 KiB) Pobrany 80 razy
QLQ pisze:
ndz kwie 22, 2018 10:00 am
Kolego @Espablo jaka jest obecna na serwerze wersja oprogramowania w inCan?
2.6.1

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: pn kwie 30, 2018 5:26 pm
autor: lesny8
Przy ustawieniu Socket and other

Kod: Zaznacz cały

Board: inCan
Firmware: V2.6.1
CFG READ SUCCESS!
-------------------------
Relay K1: GPIO_5
Relay K2: GPIO_13
Button 1: GPIO_14
Button 2: GPIO_12
Sensor 1: GPIO_4
Sensor 2: GPIO_16
Thermometer: GPIO_2
Btn Config:  GPIO_0
Config(x10): GPIO_4
Led Config:  GPIO_2
-------------------------
ROLLER SHUTTER: OFF
THERMOMETER TYPE: DHT22
SENSOR1 TYPE: NO
SENSOR2 TYPE: NO
BUTTON1 TYPE: monostabe
BUTTON2 TYPE: monostabe
dla Sensor 1 po zamkniecie obwodu

Kod: Zaznacz cały

gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 1
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 1
RESET cfg_counter = 0
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
active
gpio_id 4 -> 0
input_cfg->step 2
active
RELAY
i po otwarciu

Kod: Zaznacz cały

gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
inactive
gpio_id 4 -> 1
input_cfg->step 3
cfg_counter = 1
inactive
RELAY
dla Sensor 2 po zamkniecie obwodu

Kod: Zaznacz cały

active
i po otwarciu

Kod: Zaznacz cały

inactive_inCan
ale nie zawsze, przy szybkich zmianach stanu (podpięta krańcówka) wypisuje jeszcze stan gpio_id 12

Kod: Zaznacz cały

active
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
inactive_inCan
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
active
inactive_inCan
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
active
inactive_inCan
active
inactive_inCan
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
active
inactive_inCan
active
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
inactive_inCan
active
inactive_inCan
active
inactive_inCan
␂r��␒n��␂b�n�;��␒n����v|r�␃�n␎#�␌r�<�␒�␛n��n��8lx��␒�#Ͽb�␛�|␒�n��|�␒�Ă�␂␂␂��	
no i na końcu wylatuje ze śmieciami i restartem, ale to już chyba takie moje szczęście :?

Dotykanie pojedynczo styków wkrętakiem

Kod: Zaznacz cały

gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
gpio_id 14 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
gpio_id 12 -> 1
input_cfg->step 1
input_cfg->cycle_counter >= INPUT_MIN_CYCLE_COUNT
inactive_inCan
ale gpio_id nie jest adekwatne do dotykanego styku.
Przekaźniki tym razem milczą :)

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: śr maja 02, 2018 5:51 am
autor: jordanekm
jordanekm pisze:
pt kwie 13, 2018 4:48 am
Witam, wszystkich. Mam takie pytanie dlaczego nie mogę zaprogramować modułu ESP-12E na SPI MODE: QIO?

Wszystko niby ok, ale moduł mi sie resetuje. Napięcia sprawdzałem oscyloskopem i nie widać tu nieprawidłowości. Proszę o pomoc w sprawie bo projekcik fajny. Nawet zrobiłem sobie płytkę do tego. Pozdrawiam.
Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie. Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat mojego modułu. Otóż jeżeli chodzi o programowanie mojego ESP-12 E to tylko i wyłącznie poprawnie działa na SPI MODE : DIO. Zamówiłem teraz ESP-12 F i zobaczymy jak ten się będzie programował.
Co się tyczy resetowania mojego modułu to pomogło mi wlutowanie kondensatora 100nF między pin RESET a GND. Teraz działa wszystko jak należy. Po drodze miałem problem z przetwornicami, które zakupiłem takie same jak koledzy na forum. Jednej siadało napięcie do 3,5V i moduł nie mógł wystartować. Druga z latającym rdzeniem już była o niebo lepsza (przyszła uszkodzona). Jednak po włączeniu drugiego przekaźnika za pomocą aplikacji, cyknięcie przekaźnika było bardzo anemiczne-znów brakowało mocy. Zauważyłem że przetwornica którą ja otrzymałem na wyjściu ma kondensator 470uF a inne te same mają 1000uF. Zmieniłem na 1000uF i teraz drugie załączenie przekaźnika jest takie jak powinno. Obecnie moduł testuje na budowie, gdzie WI FI mam z domu oddalonego o 40m. Płytkę PCB wykonałem sam z pomocą kolegi Piotra, który wytrawił mi płytkę i pomógł w uruchomieniu całego układu.

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: śr maja 02, 2018 6:12 am
autor: jordanekm
Układ testuję już drugi dzień, wszystko działa jak należy-z jednym ale. Gdy zwieram SENSOR 2 do GND (GPIO16 do GND) to raz lub dwa razy zobaczę to w aplikacji, a potem moduł traci połączenie i łączy się od nowa. Jeżeli chodzi o sensor 1 z nim nie ma problemów. Obecnie mam ustawione Socket and other.
Czy ktoś się spotkał z takimi objawami?

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: śr maja 02, 2018 6:36 am
autor: Espablo
Kolego jordanekm nie cytuj calego swojego posta i nie pisz post za postem tylko edytuj poprzedni.
Nad Twoim postem kolega @lesny8 też ma z tym problem.
Sprawdź ostatnią kompilację.

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: czw maja 17, 2018 4:40 am
autor: jordanekm
Sprawdzałem ostatnią kompilację i niestety dalej się tak dzieje. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co może być nie tak?

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: czw maja 17, 2018 1:49 pm
autor: kobialka47
Witam
Czy jest możliwość dodania funkcji sterowania bramą wjazdowa/ bramą garażową na zasadzie sterowania roletami ?
Czy można by wykorzystać wejście sensor 1, 2 dla czujników krańcowych bramy ?
Zamierzam wykorzystać inCan jako główny moduł sterowania napędem własnej konstrukcji.

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: pt maja 18, 2018 7:59 am
autor: Lucas
kobialka47 pisze:
czw maja 17, 2018 1:49 pm
Witam
Czy jest możliwość dodania funkcji sterowania bramą wjazdowa/ bramą garażową na zasadzie sterowania roletami ?
Jeśli coś piszę źle, to proszę o poprawienie. Na początku pomijam fakt, że w aplikacji widziałbyś swoją bramę jako roletę.
Zakładam, że chciałbyś, aby InCan przejął funkcję centralki do napędu. Jeżeli brama jest przesuwna lub jednoskrzydłowa, to teoretycznie wydaje się to możliwe. Zakładam, że siłownik (silnik napędu) jest zasilany napięciem stałym i zmiana kierunku obrotu odbywa się przez zmianę biegunowości zasilania.
Czas ruchu "bramy" (czas otwarcia i zamknięcia) ustawiany jest w cloudzie.
kobialka47 pisze: Czy można by wykorzystać wejście sensor 1, 2 dla czujników krańcowych bramy ?
Zamierzam wykorzystać inCan jako główny moduł sterowania napędem własnej konstrukcji.
Można do wyjść sensor podłączyć krańcówki/kontaktrony, które na stronie konfiguracyjnej modułu można ustawić jako NO lub NC.
I musisz być świadomy, że używałbyś modułu niezgodnie z jego założoną funkcjonalnością - bo sterowałbyś bramą, czy też jakimś innym napędem, który widoczny byłby jako roleta w systemie.

Re: [DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

: pt maja 18, 2018 10:50 am
autor: kobialka47
Wczoraj udało mi sie poskładać wszstko w całość, do napedu bramy użyłem silnika na prad zmienny ( silnik ten wczesniej odsuwał roletę sklepową o wadze ok 500kg) wiec podłączenie jest identyczne jak w założeniu zastosowania modułu. Tak jak Lucas napisałeś w aplikacji widze swój moduł jako roleta, stąd moje pytanie, czy jest możliwość zmiany ikony bądź animacji na bramę ?
Odnośnie krancowek to w jaki sposób mogę ustawić w supla-could żeby silnik zatrzymał sie po załączeniu czujnika krancowego ?