[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 907
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lip 16, 2018 8:46 am

Tak. Na pierwszej stronie jest link do githuba @Espablo, a tam jest zawsze aktualna wersja softu.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn lip 16, 2018 9:43 am

Mam problem z najnowsza wersja na płytce wemos d1mini oraz na nodemcu v3. Po wgraniu i resecie, nie pojawia mi sie nowa sieci, a dioda kilka razy zamiga tylko przez pierwsze 1-2 s i nic sie więcej nie dzieje. Na płytce wemos wypróbowałem wszystkie spi mode - rezultat jest taki sam. Wersja incana 2.2 chodzi mi bez problemu na tych płytkach i wszystko gra. Co może być przyczyna? Zawsze tez wgrywam plik blank 1mb
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lip 16, 2018 9:49 am

Wszystkie moje kompilacje sprawdzam na ESP-12. Wemosa nie testowałem bo go nie mam. Nodemcu powinien działać. Przed wgraniem softu zawsze czyszczę moduł esptoolem. Nigdy nie wgrywam pliku blank. Wystarczą te 2 pliki, udostępnione na github
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tuvok
Posty: 3
Rejestracja: śr lip 18, 2018 8:14 am

śr lip 18, 2018 8:23 am

Hej,
Wczoraj zamontowałem zakupionego inCan'a jako włącznik świateł. Zmontowałem wg schematu z pierwszego postu - w załączeniu schemat.
Sterowanie oświetleniem działa bez problemu z aplikacji i harmonogramu, ale przy próbie sterowania za pomocą przycisków za pierwszym razem się udaje, czasem za drugim też ale później urządzenie wchodzi w jakiś dziwny stan zawieszenia (czerwone ikony w aplikacji Supla) i trzeba je resetować odłączając od prądu.
Czy przełączniki z tego schematu mogą być bistabilne czy muszą być monostabilne? Czy do złącza BUTTON2 na pewno ma iść tylko jeden przewód? Używam softu wgranego przez Espablo, nic nie flashowałem, dodałem tylko urządzenie w aplikacji Supla
Z góry dzięki za pomoc!
Załączniki
inCan_connect.png
inCan_connect.png (1.19 MiB) Przejrzano 1012 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lip 18, 2018 9:38 am

Wyłączniki mogą być bistaiblne lub monostabilne. Zmieniasz to sobie na stronie konfiguracji modułu.
Spróbuj tylko z jednym wyłącznikiem potem z drugim.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tuvok
Posty: 3
Rejestracja: śr lip 18, 2018 8:14 am

śr lip 18, 2018 11:13 am

Espablo pisze:
śr lip 18, 2018 9:38 am
Wyłączniki mogą być bistaiblne lub monostabilne. Zmieniasz to sobie na stronie konfiguracji modułu.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Jak wejść na stronę konfiguracji modułu? Czytałem o tym we wcześniejszych postach ale u mnie w Supli na telefonie można tylko włączać/wyłączać. Sorry jeśli to naiwne pytanie ale wcześniej korzystałem tylko z Domoticza
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lip 18, 2018 11:34 am

Modułu - czyli modułu inCan
Klikasz x10 (lub więcej) buton CFG aż niebieska dioda będzie szybko migać. W przypadku v3.3 (żółta pcb) wystarczy wcisnąć button i trzymać do momentu migania diody. Miganie diody oznacza, że moduł jest w trybie konfiguracji i powinna Ci się pokazać sieć SUPLA-... logujesz się na nią, otwierasz stronę http://192.168.4.1/ i konfigurujesz moduł.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tuvok
Posty: 3
Rejestracja: śr lip 18, 2018 8:14 am

śr lip 18, 2018 1:39 pm

Mam inCan'a v3 (niebieski PCB). Czy zamiast klikania CFG mogę zewrzeć 10x SENSOR1 zgodnie z tym co pisałeś w pierwszym poście o połączeniu ich przez GPIO4?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lip 18, 2018 1:58 pm

Tak
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
soren
Posty: 134
Rejestracja: pn cze 04, 2018 7:36 am

czw lip 19, 2018 2:31 pm

Cześć podłączyłem incan jak na schemacie problem jest taki ze niezależnie czy zmienię na przełącznik mono czy bistabilne to co pare kliknięć swiatlo sie nie zapala lub nie gasi a ikony w apilakcji sa odwrotne
ODPOWIEDZ