[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1997
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz cze 02, 2019 5:26 pm

Tak jak napisałeś 5 lub 5,08 pasują a te mniejsze 3,81
Pozdrawiam
Wojtek
GOLDEN
Posty: 57
Rejestracja: sob lis 04, 2017 4:45 pm
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

pn cze 03, 2019 6:46 pm

Dzięki za informację.

@lesny8 mnie bardziej te interesują złącza tego typu https://www.tme.eu/pl/details/2edgv-5.0 ... 2p-14-00ah

Pozdrawiam
GOLDEN!!!
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn cze 03, 2019 8:49 pm

Aha rozumiem, ja mam takie jak podlinkowałem ;)
kol3ktor
Posty: 3
Rejestracja: czw lip 04, 2019 9:55 pm

czw lip 04, 2019 10:14 pm

Witam. To mój pierwszy post na forum. Postanowiłem ułatwić sobie życie i zakupiłem moduły od Pana Tomka z Siedlec, który zagląda tu na forum i polecił mi spróbować tutaj uporać się z moim nietypowym problemem. Nie mam wystarczająco dużo samozaparcia aby przeczytać 50 stron tego wątku więc wybaczcie jeśli się powtarzam.
Mam 3 moduły. Sterują one roletami z wyłącznikami krańcowymi. Jakimś sposobem udało się moim domownikom korzystając z przełączników zwinąć dwie rolety do puszki omijając wyłącznik krańcowy. :shock: Mnie się nigdy nie udają takie cuda. Podejrzewam, że to przez to że nie mam przełączników dzwonkowych tylko zwykłe i rodzinka przyzwyczajona jest pozostawiać włącznik w pozycji innej niż wyjściowa bo nikomu się nie chce czekać przy oknie aż roleta się otworzy i cofnąć włącznik. Ma to wpływ ponieważ sama zmiana stanu przełącznika z podnoszenia na 0 uruchamia przekaźnik podnoszenia a kolejne przełączenie z 0 na opuszczanie uruchamia drugi i przez kilka sekund mam sytuację gdzie oba przekaźniki są aktywne więc silnik rolety zaczyna wariować a użytkownik widząc, że roleta nie porusza się dokłada od siebie kolejne pstryknięcia i pojawia się kłopot. Zastanawiam się czy można programowo zmusić moduł do pilnowania aby w tym samym czasie tylko jeden przekaźnik był aktywny?
Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość bardziej zaawansowanych użytkowników.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lip 05, 2019 4:55 am

Oprogramowanie ma już taką opcję zabezpieczenia. Nie jest możliwe załączenie dwóch przekaźników na raz w trybie pracy rs_module.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9330
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 05, 2019 6:15 am

Nie ma możliwość aby załączyć oba przekaźniki na raz. Jak
Masz tez sprawnie działające krańcówki
to choćbyś się uparł to nie zwiniesz rolety do puszki. Rodzaj przełącznika tu nie ma znaczenia. Albo krańcówki są źle ustawione, albo są uszkodzone.
kol3ktor
Posty: 3
Rejestracja: czw lip 04, 2019 9:55 pm

pt lip 05, 2019 9:08 am

pzygmunt pisze:
pt lip 05, 2019 6:15 am
Nie ma możliwość aby załączyć oba przekaźniki na raz. Jak
Masz tez sprawnie działające krańcówki
to choćbyś się uparł to nie zwiniesz rolety do puszki. Rodzaj przełącznika tu nie ma znaczenia. Albo krańcówki są źle ustawione, albo są uszkodzone.
Uwierz mi też nie mam pojęcia jak mojej lepszej połowie się to udało ale ona potrafi takie rzeczy a niestety w moich modułach da się zmusić oba przekaźniki do działania w tym samym czasie. Zrobię filmik i wrzucę dla zobrazowania problemu. Czy w takim razie aktualizacja oprogramowania może pomóc? Czym jest tryb rs_module?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1259
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lip 05, 2019 10:24 am

RS_module to skrót od RollerShutter_module tj. sterownik rolet. W oficjalnym sofcie dla esp8266 nic się przez rok nie zmieniło. Firmware inCan do modułu inCan tworzony przez @Espablo masz tu.
Przełącz moduł w ryb konfiguracji i zobacz jaką masz wersję oprogramowania.
jak.mar
Posty: 4
Rejestracja: ndz cze 16, 2019 7:37 pm

wt lip 09, 2019 8:16 am

Witam,
Czy istnieje możliwość zakupu jeszcze takich modułów.
pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „SUPLA inCan by Espablo”