[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Jun 02, 2019 5:26 pm

Tak jak napisałeś 5 lub 5,08 pasują a te mniejsze 3,81
Pozdrawiam
Wojtek
GOLDEN
Posts: 40
Joined: Sat Nov 04, 2017 4:45 pm

Mon Jun 03, 2019 6:46 pm

Dzięki za informację.

@lesny8 mnie bardziej te interesują złącza tego typu https://www.tme.eu/pl/details/2edgv-5.0 ... 2p-14-00ah

Pozdrawiam
GOLDEN!!!
User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Jun 03, 2019 8:49 pm

Aha rozumiem, ja mam takie jak podlinkowałem ;)
kol3ktor
Posts: 3
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:55 pm

Thu Jul 04, 2019 10:14 pm

Witam. To mój pierwszy post na forum. Postanowiłem ułatwić sobie życie i zakupiłem moduły od Pana Tomka z Siedlec, który zagląda tu na forum i polecił mi spróbować tutaj uporać się z moim nietypowym problemem. Nie mam wystarczająco dużo samozaparcia aby przeczytać 50 stron tego wątku więc wybaczcie jeśli się powtarzam.
Mam 3 moduły. Sterują one roletami z wyłącznikami krańcowymi. Jakimś sposobem udało się moim domownikom korzystając z przełączników zwinąć dwie rolety do puszki omijając wyłącznik krańcowy. :shock: Mnie się nigdy nie udają takie cuda. Podejrzewam, że to przez to że nie mam przełączników dzwonkowych tylko zwykłe i rodzinka przyzwyczajona jest pozostawiać włącznik w pozycji innej niż wyjściowa bo nikomu się nie chce czekać przy oknie aż roleta się otworzy i cofnąć włącznik. Ma to wpływ ponieważ sama zmiana stanu przełącznika z podnoszenia na 0 uruchamia przekaźnik podnoszenia a kolejne przełączenie z 0 na opuszczanie uruchamia drugi i przez kilka sekund mam sytuację gdzie oba przekaźniki są aktywne więc silnik rolety zaczyna wariować a użytkownik widząc, że roleta nie porusza się dokłada od siebie kolejne pstryknięcia i pojawia się kłopot. Zastanawiam się czy można programowo zmusić moduł do pilnowania aby w tym samym czasie tylko jeden przekaźnik był aktywny?
Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość bardziej zaawansowanych użytkowników.
User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jul 05, 2019 4:55 am

Oprogramowanie ma już taką opcję zabezpieczenia. Nie jest możliwe załączenie dwóch przekaźników na raz w trybie pracy rs_module.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6650
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jul 05, 2019 6:15 am

Nie ma możliwość aby załączyć oba przekaźniki na raz. Jak
Masz tez sprawnie działające krańcówki
to choćbyś się uparł to nie zwiniesz rolety do puszki. Rodzaj przełącznika tu nie ma znaczenia. Albo krańcówki są źle ustawione, albo są uszkodzone.
kol3ktor
Posts: 3
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:55 pm

Fri Jul 05, 2019 9:08 am

pzygmunt wrote:
Fri Jul 05, 2019 6:15 am
Nie ma możliwość aby załączyć oba przekaźniki na raz. Jak
Masz tez sprawnie działające krańcówki
to choćbyś się uparł to nie zwiniesz rolety do puszki. Rodzaj przełącznika tu nie ma znaczenia. Albo krańcówki są źle ustawione, albo są uszkodzone.
Uwierz mi też nie mam pojęcia jak mojej lepszej połowie się to udało ale ona potrafi takie rzeczy a niestety w moich modułach da się zmusić oba przekaźniki do działania w tym samym czasie. Zrobię filmik i wrzucę dla zobrazowania problemu. Czy w takim razie aktualizacja oprogramowania może pomóc? Czym jest tryb rs_module?
User avatar
lesny8
Posts: 745
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Jul 05, 2019 10:24 am

RS_module to skrót od RollerShutter_module tj. sterownik rolet. W oficjalnym sofcie dla esp8266 nic się przez rok nie zmieniło. Firmware inCan do modułu inCan tworzony przez @Espablo masz tu.
Przełącz moduł w ryb konfiguracji i zobacz jaką masz wersję oprogramowania.
jak.mar
Posts: 4
Joined: Sun Jun 16, 2019 7:37 pm

Tue Jul 09, 2019 8:16 am

Witam,
Czy istnieje możliwość zakupu jeszcze takich modułów.
pozdrawiam,
Post Reply