[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

kol3ktor
Posty: 3
Rejestracja: czw lip 04, 2019 9:55 pm

czw lip 11, 2019 7:14 pm

Uff. W końcu odrobina czasu się znalazła to i popełniłem mały filmik. Jest TUTAJ Jakby co to właściwy problem widać dopiero pod koniec filmiku. Podejrzewam, że ma to związek z dziwnym zachowaniem rolet ponieważ bez sterowników rolety działają niezawodnie już od pół roku więc mechanicznie nic im nie dolega.

A soft mam 2.7.2
elmaya
Posty: 659
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw lip 11, 2019 7:36 pm

to połączenie pozwala uniknąć problemu

this combination avoids the problem

Obrazek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7740
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 11, 2019 8:31 pm

Rzuca się w oczy brak opóźnienia. Oryginalny soft zanim załączy drugi kierunek, wyłącza pierwszy i czeka 1 sekundę.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 5:31 am

pzygmunt pisze:
czw lip 11, 2019 8:31 pm
Rzuca się w oczy brak opóźnienia. Oryginalny soft zanim załączy drugi kierunek, wyłącza pierwszy i czeka 1 sekundę.
W oryginalnym sofcie problem jest z zatrzymaniem rolety z przycisku.
kol3ktor pisze:
czw lip 11, 2019 7:14 pm
Uff. W końcu odrobina czasu się znalazła to i popełniłem mały filmik. Jest TUTAJ Jakby co to właściwy problem widać dopiero pod koniec filmiku. Podejrzewam, że ma to związek z dziwnym zachowaniem rolet ponieważ bez sterowników rolety działają niezawodnie już od pół roku więc mechanicznie nic im nie dolega.

A soft mam 2.7.2
Sprawdź tą kompilację
Załączniki
inCanRS.zip
(211.24 KiB) Pobrany 62 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7740
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 9:22 am

Nie zaobserwowałem takiego problemu. Zreszta oryginalny soft jest w module Zamel-a . Tam ten problem nie występuje.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 11:30 am

Jak buttony maja pull-up to jest taki objaw, że każde kliknięcie w button załącza ruch. Nie ma znaczenia czy roleta już jedzie czy stoi. Jeżeli roleta jedzie i klikniesz w button to roleta stanie i albo zmieni kierunek albo jedzie dalej w zależności od przycisku, który został klikniety w górę lub w dół.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
kris.sg
Posty: 130
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

sob lip 13, 2019 2:45 pm

Espablo pisze:
sob lip 13, 2019 5:31 am
W oryginalnym sofcie problem jest z zatrzymaniem rolety z przycisku.
[/quote]

Jest dokładnie jak pisze @Espablo, też miałem z tym poroblem jak kompilowałem softa, ale zauważyłem że jak zmieniłem:

Kod: Zaznacz cały

supla_input_cfg[1].type = INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE;
to wtedy roleta działała prawidłowo.
Próbowałem sam usunąć problem, ale słaby ze mnie programista :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7740
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 3:31 pm

Oprogramowanie nie jest uniwersalne. Trzeba je dostosować do konkretnego sprzętu
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 8:03 pm

Ja zrobiłem to tak, że zamieniłem od tego miejsca sekcję _ROLLERSHUTTER_SUPPORT
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... pio.c#L756
do tego
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... pio.c#L761
na to

Kod: Zaznacz cały

		
#ifdef _ROLLERSHUTTER_SUPPORT
		
	supla_roller_shutter_cfg_t *rs_cfg = supla_esp_gpio_get_rs__cfg(input_cfg->relay_gpio_id);
	if ( rs_cfg != NULL ) {

        if ( 1 == __supla_esp_gpio_relay_is_hi(rs_cfg->up) || 1 == __supla_esp_gpio_relay_is_hi(rs_cfg->down)) {
			supla_esp_gpio_rs_set_relay(rs_cfg, RS_RELAY_OFF, 1, 1);	
          }			
	else {

	supla_esp_gpio_rs_set_relay(rs_cfg, rs_cfg->up->gpio_id == input_cfg->relay_gpio_id ? RS_RELAY_UP : RS_RELAY_DOWN, 1, 1);
	}
}
		
#endif /*_ROLLERSHUTTER_SUPPORT*/
Oraz usunąłem całą sekcję _ROLLERSHUTTER_SUPPORT w tym miejscu
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... pio.c#L791

Te zmiany można zobaczyć tutaj
https://github.com/Espablo/supla-espres ... a3dece9f8e


Wcześniej zrobiłem to trochę inaczej
Poniżej bardziej dopracowana kompilacja niż poprzednia
Załączniki
inCanRS_DS_4096.zip
(211.11 KiB) Pobrany 52 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Jeki87
Posty: 84
Rejestracja: śr cze 21, 2017 10:29 am

ndz lip 28, 2019 6:03 am

Próbowałem wgrać ostatnie kompilacje
inCanRS_DS_4096.zip oraz
inCanRS.zip w obu przypadkach nie rozgłasza sieci a dioda miga bardzo szybko wręcz żarzy sie
Pacjent to wemos D1 mini
Dodam że soft 2.7.2 wchodzi bez problemu
ODPOWIEDZ