[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

User avatar
nowy1
Posts: 310
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Sun Oct 15, 2017 10:30 am

Gucio2607. wrote:
Sun Oct 15, 2017 9:15 am
Mozna gdzies kupic gotowy moduł?
Napisz PW do @Espablo
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Thu Oct 19, 2017 11:53 pm

Hello,
z wypiekami prześledziłem wątek.

Mam kilka pytań, do tych co już zbudowali, do autora ;-) do teoretyków gawędziarzy itd :-)

1) Czy zamiast diody 1n4148 nie lepiej użyć jakiejś szybkiej przełączającej schottkey na 200V? Widziałem ostatnio szpilkę około 260V z cewki na 12V wersję smd łatwiej by się lutowało - a różnica w cenie to może 12 groszy.

2) ESP działa na 3V3, termometr DHT22 działa miedzy 3,3 - 6. Jeśli poda się na GPIO2 5V (4k7) - pin nie będzie jakoś dziwnie reagował? Będzie pełny zakres wyników?

3) Taki pomysł..., żeby dodać jakiś czujnik np. acs712 i podawać pobór energii ? (myślę o czymś takim, bo zrobiłem sobie instalację UPSa w rozdzielni - u nas na wsi dość często wyłączają prąd. Niestety moja żona nie rozróżnia stanów zasilania z sieci i z baterii i notorycznie włącza pralkę, zmywarkę i czajnik elektryczny ;-) i dopełnia to suszarką 1,6kW. Jak dojdzie do 4kVA to biedny UPS się przeciąża. Gdybym władował w gniazdko coś takiego z poborem prądu, to natychmiast po padzie zewnętrznej sieci wyłączyłbym odpowiednie gniazdka gdzie jest podpięta drukarka laserowa, czajnik, pralka itd... a gdyby ktoś "mądry" przepiął suszarkę w inne gniazdko to bym je wyłączył A.S.A.P. - byłoby wesoło ;-) )

4) Czy to rozważne zmienić przekaźniki po zbóju ;-) na jakieś mniejsze? Taka wersja inCan do oświetlenia. Nie widziałem światła (albo rzadko się takie spotyka) żeby brało więcej niż 2 góra 3 ampery. A przy takim poborze otwierają się wrota małych przekaźników a nawet małych solid state (z tym, że tu cena zabija) Np znalazłem sobie taki: FINDER 32.21.7.005.200, albo FINDER 34.51.7.005.0010 - pogooglowałem i za 4,5-5zł można dostać + opcje z aliexpress.

5) Pytanie do @Espablo. Udostępniasz kod źródłowy do esp do inCan czy tylko hexy ?

6) Pytanie do osób, które się już cieszą w domach: Nie było problemu z zasięgiem ESP?
Zastanawiam się, czy dałoby się zrobić jakiś connector i przykleić w puszce ESP tak blisko krawędzi jak się da, żeby miało lepszy zasięg. A miejsce na płytce wykorzystać na coś innego ?
User avatar
Espablo
Posts: 958
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: https://github.com/Espablo

Fri Oct 20, 2017 5:35 am

ad1 w komercyjnych rozwiązaniach teź tak jest i to wystarczy,

ad2 działa dobrze i nie ma dziwnych wyników u mnie już prawie od roku,

ad3 bawiłeś się kiedyś ACSem? Ja tak. Fajny układ ale bardzo czuły. Szalał z pomiarami w pobliżu przekaźników. Do puszki się nie nadaje.

Ad4 założenie było takie, że moduł miał być tani i uniwersalny,

Ad5 kody źródłowe są tutaj https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp

ad6 w każdym pomieszczeniu jest inaczej z zasięgiem. Chyba @slawek pokazywał kiedyś swój moduł, miał tam ESP-07 z antenką
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
User avatar
wojtas567
Posts: 936
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Oct 20, 2017 10:56 am

ad6 co do zasięgu to ja antenek nie stosowałem ale w jednym pokoju mam zasięg na granicy i ESP na V2 gubił zasięg, w tej chwili zamontowany mam moduł ZAMELA ROW-02 i pracuje stabilnie.
Najszybciej winą słabego zasięgu szukałbym w zakłóceniach od zasilacza, przewodów czy nawet sam moduł ESP może mieć słabszą antenę, jak kolega wyżej napisał ESP07 + antena i zasięg zwiększymy.
Pozdrawiam
Wojtek
kris.gie
Posts: 103
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Fri Oct 20, 2017 11:07 am

Mam 10 modułów InCan, większość na piętrze gdzie również jest router, tu nie ma problemu z zasięgiem, moduł działający w piwnicy miał problemy ale dołożyłem na parterze repeater wifi i obecnie nic mi się nie rozłącza. Antenkę z ESP można schować w puszce albo wyprowadzić na zewnątrz.
Attachments
DSC_0011.JPG
DSC_0011.JPG (131.15 KiB) Viewed 846 times
User avatar
nowy1
Posts: 310
Joined: Fri Jul 01, 2016 11:51 am
Location: Warszawa

Sat Oct 21, 2017 9:29 am

mam inCan podłaczody do silnika rolet przy właczeniu resetuje czasmi mi modół czy ktoś miał podobne problemy ?
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sat Oct 21, 2017 2:10 pm

Witam wszystkich serdecznie
polutowałem 2 moduły na płytkach od Espablo, uruchomiłem rolety wszystko działa poprawnie ale nie mogę wykalibrować czasu otwierania, zamykanie mam ok a otwieranie przykładowo ustawiam na 29 s i wzrokowo brakuje około 1s do pełnego otwarcia, jak przestawię na 30s to roletę otworzy do końca ale przekaźnik puszcza po około 9s po pełnym otwarciu, próbowałem tez po przecinku zmieniając po 0,1s i tak samo albo nie otworzy do końca przestawię o 0,1 i już przekażnik puszcza po 8-9s
czy może mi ktoś opisać krok po kroku jak wykalibrować otwieranie i zamykanie rolety, z góry dziękuję
User avatar
pzygmunt
Posts: 4039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Oct 22, 2017 6:29 pm

Przy pełnym otwarciu/zamknięciu przekaźnik wyłączany jest 10% czasu pózniej. Ustaw dobrze krańcówki
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Sun Oct 22, 2017 6:44 pm

Wiem że wyłącza 10% później, krańcówki w rolecie ? mam dobrze ustawione
User avatar
pzygmunt
Posts: 4039
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Oct 22, 2017 7:00 pm

Sprawdzę jutro jak u mnie się to zachowuje
przy podanych wartościach
Post Reply