[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sun Oct 22, 2017 8:02 pm

Rob wrote:
Sat Oct 21, 2017 2:10 pm
Witam wszystkich serdecznie
polutowałem 2 moduły na płytkach od Espablo, uruchomiłem rolety wszystko działa poprawnie ale nie mogę wykalibrować czasu otwierania, zamykanie mam ok a otwieranie przykładowo ustawiam na 29 s i wzrokowo brakuje około 1s do pełnego otwarcia, jak przestawię na 30s to roletę otworzy do końca ale przekaźnik puszcza po około 9s po pełnym otwarciu, próbowałem tez po przecinku zmieniając po 0,1s i tak samo albo nie otworzy do końca przestawię o 0,1 i już przekażnik puszcza po 8-9s
czy może mi ktoś opisać krok po kroku jak wykalibrować otwieranie i zamykanie rolety, z góry dziękuję
Mam dokładnie tak samo , mi to nie przeszkadza , ale fakt działa to dokładnie tak jak opisujesz
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Sun Oct 22, 2017 11:24 pm

Espablo wrote:
Fri Oct 20, 2017 5:35 am
ad3 bawiłeś się kiedyś ACSem? Ja tak. Fajny układ ale bardzo czuły. Szalał z pomiarami w pobliżu przekaźników. Do puszki się nie nadaje.
Czy taka osłona z metalu jak przy esp nie pomógłby na takie zakłócenia?
Espablo wrote:
Fri Oct 20, 2017 5:35 am
Ad4 założenie było takie, że moduł miał być tani i uniwersalny,
No fakt. Choć czasem denerwują mnie takie małe rzeczy jak piszcząca cewka albo pstrykające coś w kontakcie. Przy odrobinie wykazania się cierpliwością można dostać komponenty z aliexpress. Będzie tanio i cicho ;-)

Dzięki za pozostałe komentarze. Już nie będę za każdy dziękował oddzielnie zaśmiecając wątek.

Żeby nie było, że się lenię zacząłem odtwarzać Twoją pracę i muszę przyznać Espablo, że niezłą robotę wykonałeś upychając to na płytce 50x50mm.
Będę musiał jeszcze nad tym posiedzieć ;-) zalążek wygląda tak jak na obrazku.
2017-10-23 00_05_21-3D Viewer.png
2017-10-23 00_05_21-3D Viewer.png (179.09 KiB) Viewed 1370 times
Na szybko do buttonów i sensorów wstawiłem goldpiny ale myślę, że są takie ładne gniazda Molexa - zobaczymy jak wyjdzie z budżetem ;-) za prototyp płytki.

A teraz kilka kolejnych pytań.
7) Przeglądam zdjęcia tego konwertera AC/DC i widzę, że są różne wersje. Pytanie czy na wszelki wypadek dać na wejściu filtr?
Czy niektóre układy już to mają wbudowane? Jest jakiś polecany producent z Chrl poza tym, że 700mA ?
d4KyNLv.png
d4KyNLv.png (16.21 KiB) Viewed 1370 times
8) Czy wersję 3.1 da się uruchomić na ESP-07 ? Pytanie związane z cierpliwością i ali, gdzie ceny są o połowę niższe... Czy brać od razu ESP12E?
Są jakieś zauważalne różnice między zasięgiem anteny ceramicznej a "ścieżką" ?
Z założenie jeśli sygnał leci przez ściany do następnego pomieszczenia to "w ścianie" tez powinien być zasięg.

9) Czy do ADC trzeba dać precyzyjniejsze rezystory ten 10k np. 1%, 0,1% ?
Jakie zadanie ma ten rezystor 22k (poza oczywistym spadkiem prądu na nim) przy wejściu LDR?
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Oct 23, 2017 6:22 am

Może zastosuj mniejsze przekaźniki, przy 3 będzie luźniej.
Zapomniałem dopisać Molexa gniazda są dobre tylko jak przyjdzie Ci tam 1,5 drut wpiąć to co zrobisz?
Last edited by wojtas567 on Mon Oct 23, 2017 6:24 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 23, 2017 6:24 am

Hehe. Sam widzisz, że miejsca jest mega mało.
ESP-07 i ESP-12 to prawie to samo. Zamienione miejscami są piny GPIO4 i GPIO5.
Przy ADC jest dodany dzielnik napięcia zbudowany na tych rezystorach.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Oct 23, 2017 8:04 pm

wojtas567 wrote:
Mon Oct 23, 2017 6:22 am
Może zastosuj mniejsze przekaźniki, przy 3 będzie luźniej.
Najpierw wersja 1.0 BETA ;-) potem mój typ na następną wersję (podkreślam, że do oświetlenia i to max 40W) to https://www.tme.eu/pl/details/hfd23_005 ... gfa-relay/
Albo inaczej ułożę, te o których już pisałem FINDER 32.21.7.005.2000, albo FINDER 34.51.7.005.0010 albo coś tego typu.
wojtas567 wrote:
Mon Oct 23, 2017 6:22 am
Zapomniałem dopisać Molexa gniazda są dobre tylko jak przyjdzie Ci tam 1,5 drut wpiąć to co zrobisz?
Ale to chyba nie rozumiem... przecież to nie elementy wykonawcze, tylko sterujące. Na taką odległość wydaje mi się, że szczytem marnotrawstwa byłoby użycie YTKSY 1x2x0,5, a pewnie wystarczy linka z UTPa czyli 0,22 -0,23 mm2.
Espablo wrote:
Mon Oct 23, 2017 6:24 am
Hehe. Sam widzisz, że miejsca jest mega mało.
Zastanawiam się, czy nie przejechać kilku marketów DIY i nie kupić po 1 puszcze, żeby się potem nie okazało, że akurat można trafić na taką, że ni huhu nie wejdzie ;-)
Espablo wrote:
Mon Oct 23, 2017 6:24 am
ESP-07 i ESP-12 to prawie to samo. Zamienione miejscami są piny GPIO4 i GPIO5.
Ok, to rozumiem do poprawienia w kodzie i temat pozamiatany.
Espablo wrote:
Mon Oct 23, 2017 6:24 am
Przy ADC jest dodany dzielnik napięcia zbudowany na tych rezystorach.
To rozumiem ale te 22k ? też jest korekta tego w kodzie?
Powiedzmy, ze mamy taki fotorezystor, no to normalnie podłącza się go przez 10k.
Tu mamy

Code: Select all

           FotoR      22k       10k
 +3.3  o---/\/\/--.--/\/\/--.--/\/\/---o GND
                            |
  ADC  o---------------------
to odczyt będzie nawet przy zerowym oporze foto na poziomie ~1V.
Celowo to jet obniżone?
Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to ochrona pinu.
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Mon Oct 23, 2017 8:53 pm

No i jeszcze coś takiego mi się trafiło. Wersja pionowa i można podłączyć drut jak w złączkach Wago ;-)
Cena też niczego sobie - do zniesienia.
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 23, 2017 9:12 pm

mikolajj wrote:
Mon Oct 23, 2017 8:04 pm
To rozumiem ale te 22k ? też jest korekta tego w kodzie?
Nie ma korekty bo jeszcze nie jest to oprogramowane
mikolajj wrote:
Mon Oct 23, 2017 8:04 pm
Powiedzmy, ze mamy taki fotorezystor, no to normalnie podłącza się go przez 10k.
Tu mamy

Code: Select all

           FotoR      22k       10k
 +3.3  o---/\/\/--.--/\/\/--.--/\/\/---o GND
                            |
  ADC  o---------------------
to odczyt będzie nawet przy zerowym oporze foto na poziomie ~1V.
Celowo to jet obniżone?
Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to ochrona pinu.
Poszukaj w internecie informacji nt. dzielnika napięcia. Błędnie to rozumujesz. Są kalkulatory online i tam można to sobie policzyć
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mikolajj
Posts: 18
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Wed Oct 25, 2017 9:43 am

Espablo wrote:
Mon Oct 23, 2017 9:12 pm
Poszukaj w internecie informacji nt. dzielnika napięcia. Błędnie to rozumujesz. Są kalkulatory online i tam można to sobie policzyć
Jak działa dzielnik napięcia to rozumiem (mam nadzieję) i wychodzi tak jak napisałem :D
2017-10-24 09_57_29-Voltage Divider Calculator - Electrical Engineering & Electronics Tools.png
2017-10-24 09_57_29-Voltage Divider Calculator - Electrical Engineering & Electronics Tools.png (22.43 KiB) Viewed 1244 times
Czyli kalkulator w windowsie działa tak samo ;-)

Jak rozumiem firmware z esp zwróci tylko wartość z przetwornika ADC (10 bitów czyli 0-1023) a co się z tematem podzieje dalej decyduje się już w aplikakcji www?
Dobrze rozumiem?

Jeśli chodzi o to zabezpieczenie pinu, to taki rezystor 22k ma sens, bo powiedzmy, że jakaś łajza podłączy 12V do wejścia LDR
User avatar
Espablo
Posts: 1367
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Oct 25, 2017 10:51 am

No i super. To zobacz jeszcze jakie napięcie można podać na adc w esp8266. To nie jest woltomierz i nie do tego jest ten pin w tym module. Na ten pin A0 w esp8266 można podać max 1V. Dzielnik zwiększa ten zakres do 3.3V bo takie mamy napięcie na pcb. Ten zakres możesz potem wykorzystać do czego już tam chcesz np. fotorezystor.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Rob
Posts: 26
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Thu Oct 26, 2017 6:23 am

pzygmunt i jak miałeś chwilkę żeby sprawdzić kalibrację rolety jak to się zachowuje u ciebie ?
Post Reply