Problemy z utratą połączenia "Tuning" inCan

bulek68
Posts: 64
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Fri Sep 28, 2018 2:08 pm

W związku z tym że miałem problemy z pierwszym egzemplarzem inCan który zakupiłem do roli sterownika rolet chciałem się podzielić swoim problemem i banalnym rozwiązaniem które pomogło go wyeliminować.

Genrearnie problem polegał na tym że módl resetowal połączenie wifi w momecie załączenia przekaźnika prawie za każdym razem a nawet jak już utrzymał połączenie na stracie silnika to tracił je w trakcie odłączenia napięcia przez przekaźnik.

Dołożyłem całkiem spory kondensator 5.5V 1F na zasilaniu z przetwornicy 5v i problem w zasadzie ustąpił.
W "zasadzie" dla tego że testuje uparcie dopiero od 3dni, ESP ani razu nie utracilo zasilania.
Nie jestem przekonany czy aby nie za duży ten kondensator ale swoją rolę spełnia.
Aha, silniki jakie mam w roletach to raczej jedne z tańszych na rynku - Aluprof z elektronicznymi krańcówkami i detekcją przeszkód.
Attachments
20180927_201826.jpg
20180927_201826.jpg (1.87 MiB) Viewed 3122 times
Sibikk
Posts: 250
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Fri Sep 28, 2018 4:34 pm

Miałem ten sam problem, za radą Espablo dołożyłem brakującą cewkę 47uh na zasilaniu przetwornicy, jest tam miejsce do wlutowania, w nowych modułach zmostkowane. Na ten moment działają, dam znać jak po dłuższych testach.
bulek68
Posts: 64
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Fri Sep 28, 2018 5:03 pm

Sibikk wrote:
Fri Sep 28, 2018 4:34 pm
Miałem ten sam problem, za radą Espablo dołożyłem brakującą cewkę 47uh na zasilaniu przetwornicy, jest tam miejsce do wlutowania, w nowych modułach zmostkowane. Na ten moment działają, dam znać jak po dłuższych testach.
A pytałem kolegę Espablo...
Mnie takiego rozwiązania nie zasugerował.
Więc wziąłem sprawę w swoje ręce.

Jeśli możesz podeślij jakieś zdjęcie z lokalizacją tej ceweki.
User avatar
Espablo
Posts: 1249
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Sep 28, 2018 8:30 pm

bulek68 wrote:
Fri Sep 28, 2018 5:03 pm
A pytałem kolegę Espablo...
Mnie takiego rozwiązania nie zasugerował.
Więc wziąłem sprawę w swoje ręce.

Jeśli możesz podeślij jakieś zdjęcie z lokalizacją tej ceweki.
Od jakieś czasu dodaję ten dławik 47uH do każdego modułu. Błędnie założyłem, że masz właśnie już ten z dławikiem i że to nadal nie działa. Przepraszam.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
bulek68
Posts: 64
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Fri Sep 28, 2018 8:53 pm

Espablo wrote:
Fri Sep 28, 2018 8:30 pm
Od jakieś czasu dodaję ten dławik 47uH do każdego modułu. Błędnie założyłem, że masz właśnie już ten z dławikiem i że to nadal nie działa. Przepraszam.
Bez ciśnienia, ja nie robiłem nikomu wyrzutów. 😆
Jeśli to nie problem podeślijcie zdjęcie z zaznaczonym elementem będę mógł szybko i łatwo zweryfikować czy go u siebie mam.
User avatar
Espablo
Posts: 1249
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Fri Sep 28, 2018 9:05 pm

bulek68 wrote:
Fri Sep 28, 2018 8:53 pm
Bez ciśnienia, ja nie robiłem nikomu wyrzutów. 😆
To nawet nie o to chodzi. Chodzi o to, że to ma po prostu DZIAŁAĆ :)
bulek68 wrote:
Fri Sep 28, 2018 8:53 pm
Jeśli to nie problem podeślijcie zdjęcie z zaznaczonym elementem będę mógł szybko i łatwo zweryfikować czy go u siebie mam.
dławik.jpg
dławik.jpg (34.97 KiB) Viewed 3051 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
bulek68
Posts: 64
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Sat Sep 29, 2018 4:17 am

Espablo wrote:
Fri Sep 28, 2018 9:05 pm
To nawet nie o to chodzi. Chodzi o to, że to ma po prostu DZIAŁAĆ
Nie byłem pewien ale teraz już jestem.
W tym miejscu mam mostek.
Będę musiał wymienić ten kondensator na takie ustrojstwo i będę testował.
bulek68
Posts: 64
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Sun Oct 07, 2018 7:37 am

Espablo wrote:
Fri Sep 28, 2018 9:05 pm
To nawet nie o to chodzi. Chodzi o to, że to ma po prostu DZIAŁAĆ
Dotarły do mnie 3 kolejne sztuki inCan już z zamontowanymi dlawikami. Wersja softu 2.6.1.
Niestety w moim konkretnym przypadku dławik nic nie zmienia. Moduł traci połączenie w momencie zalaczenia przekaźnika. Dołożę kondensatory jak w pierwszej sztuce i nów testy.
Pytanie tylko czy aż tak pojemny jest potrzebny może połowę tej wartości 0.5F
5.5V 1F do najmnijeszych nie należy a w sytuacji gdy miejsca w puszce 60mm jest jak na lekarstwo może mniejszych zdał by egzamin?
Wersja softu 2.6.1 miała jakieś problemy z rozłączaniem wifi w trakcie zamykania/otwierania rolet.
Zauważyłem że potrafi to zróbic np w połowie drogi zamykania, czasem po połączenie wraca a czasem konieczne jest wyłącznie zasilania by moduł znów był online.
bulek68
Posts: 64
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm

Sat Oct 20, 2018 2:42 pm

Dla zainteresowanych których dotknął problem z utratą połączenia z AP jak u mnie.

Próba z mniejszymi kondesatorami nic nie wniosła, mam tu na myśli 0.47F przy 5.5v.
Jedynie chodź sporych rozmiarów 1F stabilizuje połączenie.
mareks6
Posts: 64
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Thu Nov 01, 2018 7:09 pm

jeśli dobrze widzę, to ten dławik jest zamontowany zamiast bezpiecznika? Na pierwszej stronie w opisie modułu inCan w wykazie elementów jest tam zdaje się bezpiecznik 0,4A w wersji szybkiej. Stąd też oznaczenie F1, co w elektronice oznacza Fuse - bezpiecznik.

Dobrze to dojrzałem?
Post Reply