Instrukcja instalacji

Sterowniki bramowe i osłonowe
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Thu Nov 16, 2017 9:32 pm

Coś takiego? https://botland.com.pl/moduly-wifi/9391 ... 25vac.html
Są jakieś schematy jak to podłączyć?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 16, 2017 9:40 pm

Styki NO tego przekaźnika podłączasz rownolegle do wyłącznika na ścianie do otwierania bramy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Thu Nov 16, 2017 9:45 pm

Espablo wrote:
Thu Nov 16, 2017 9:40 pm
Styki NO tego przekaźnika podłączasz rownolegle do wyłącznika na ścianie do otwierania bramy
Niestety ale nie wiem które to styki. Nie widzę takich oznaczeń na tej płytce. A jak jest z zasilaniem? Da się z silnika czy musi być osobny zasilacz?

To jest mój model silnika https://www.nice.pl/resources/pliki/Ins ... N432KM.pdf
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 16, 2017 9:56 pm

NO - normalnie otwarte.
Moduł potrzebuje zasilania 5v a z Twojego sterownika takiego napięcia nie otrzymasz. Może się mylę ale nie widziałem teże miejsca gdzie podłącza się wyłącznik naścienny. Otwierasz go tylko pilotem?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Thu Nov 16, 2017 9:57 pm

Espablo wrote:
Thu Nov 16, 2017 9:56 pm
NO - normalnie otwarte.
Moduł potrzebuje zasilania 5v a z Twojego sterownika takiego napięcia nie otrzymasz. Może się mylę ale nie widziałem teże miejsca gdzie podłącza się wyłącznik naścienny. Otwierasz go tylko pilotem?
Tak. Jak na razie otwierałem tylko pilotem. Nie wiem czy są inne opcje :/
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Nov 16, 2017 10:02 pm

jeśli tylko pilot, to nic nie zrobisz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Jack77
Posts: 7
Joined: Tue Nov 21, 2017 9:44 am

Tue Nov 28, 2017 3:51 pm

Cytat z instrukcji: "Jeżeli moduł Nice Wi-Fi współpracuje z centralą sterującą Nice
BlueBUS, kompatybilną z systemem Nice OPERA, w prosty sposób
można doprowadzić do jego wejść IN1, IN2 sygnały potwierdzające
osiągnięcie przez bramę położenia OTWARTE lub/i ZAMKNIĘTE. Pozwoli
to uzyskać w aplikacji grafi czną informację, w którym położeniu
jest brama, a więc - czy automatyka wykonała polecenie.
Potrzebny do tego interfejs NICE INT (jedna sztuka) znajduje się
w opakowaniu wraz z modułem Nice Wi-Fi. Zamienia on sygnał napięciowy,
pobierany z wyjścia centrali na bezpotencjałowy, akceptowalny
przez wejścia IN1 oraz IN2.
Sposób podłączenia do dowolnego z dostępnych w centrali wyjść:
LIGHT, FLASH, S.C.A. - według schematu poniżej. Uwaga na
prawidłową biegunowość podłączenia! Zajęte przez interfejs wyjście
należy przeprogramować za pomocą programatora O-View na logikę
„Brama otwarta” lub „Brama zamknięta”."
Wie ktoś może czy da się to zaprogramować bez O-View, po prostu ręcznie na konsoli i czy to programowanie jest konieczne do prawidłowego odczytu położenia bramy?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6895
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 28, 2017 3:54 pm

Chyba trzeba napisać do Nice-a.
Marko
Posts: 14
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:46 pm

Thu Nov 30, 2017 9:00 pm

Cytat z instrukcji: "Jeżeli moduł Nice Wi-Fi współpracuje z centralą sterującą Nice
BlueBUS, kompatybilną z systemem Nice OPERA, w prosty sposób
można doprowadzić do jego wejść IN1, IN2 sygnały potwierdzające
osiągnięcie przez bramę położenia OTWARTE lub/i ZAMKNIĘTE. Pozwoli
to uzyskać w aplikacji grafi czną informację, w którym położeniu
jest brama, a więc - czy automatyka wykonała polecenie.
Potrzebny do tego interfejs NICE INT (jedna sztuka) znajduje się
w opakowaniu wraz z modułem Nice Wi-Fi. Zamienia on sygnał napięciowy,
pobierany z wyjścia centrali na bezpotencjałowy, akceptowalny
przez wejścia IN1 oraz IN2.
Sposób podłączenia do dowolnego z dostępnych w centrali wyjść:
LIGHT, FLASH, S.C.A. - według schematu poniżej. Uwaga na
prawidłową biegunowość podłączenia! Zajęte przez interfejs wyjście
należy przeprogramować za pomocą programatora O-View na logikę
„Brama otwarta” lub „Brama zamknięta”."
Wie ktoś może czy da się to zaprogramować bez O-View, po prostu ręcznie na konsoli i czy to programowanie jest konieczne do prawidłowego odczytu położenia bramy?


Jack77 jeżeli uda się Tobie rozwiązać zagadnienie informacji o stanie skrzydła bramy to daj znać. Sam noszę się z zamiarem zakupu tego modułu od NICE o ile będzie obsługiwał taką funkcję.
Pozdrawiam.
Jack77
Posts: 7
Joined: Tue Nov 21, 2017 9:44 am

Fri Dec 01, 2017 4:45 pm

Jack77 jeżeli uda się Tobie rozwiązać zagadnienie informacji o stanie skrzydła bramy to daj znać. Sam noszę się z zamiarem zakupu tego modułu od NICE o ile będzie obsługiwał taką funkcję.
Pozdrawiam.
[/quote]

Dzwoniłem do nich dzisiaj i można to zrobić manualnie bez O-View (to zachęca do zakupu bo nie trzeba wzywać instalatora). Technik podał mi na sucho krok po kroku jak to zrobić na centralce w napędzie ROBUS 600 bo taki akurat posiadam - nie wiem czy będzie to uniwersalne dla innych napędów. Ale skoro w tym można to w innych zapewne również :)
Post Reply