Page 2 of 4

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Fri Jun 29, 2018 6:04 pm
by pzygmunt
Z modułu Nice WiFi wyprowadzasz dwa przewody jeden z plusa, a drugi z IN1 lub IN2. Zwarcie tych przewodów powoduję zmianę ikony (zamknięta/otwarta). Co na końcu podłączysz to już Twoja sprawa. Widziałem nawet, że jeden z użytkowników zamontował wyłącznik dzwonkowy tak, że jak brama zamykała się naciskała również ten przycisk.
Ten szujnik od Satela montujesz na progu, a drugą jego część na dolnej części bramy. Jak te elementy zejdą się razem po zamknięciu bramy to robią przejście ("zwierają" podłączone przewody)

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Fri Jun 29, 2018 6:10 pm
by Sk_uter
Czyli prądu do tego nie potrzebuje? Te 2 kable bo puszce od odbiornika wystarcza do działania? Nie rozumiem zdania co mam na końcu podłączyć?

A co z tym https://www.eltro.pl/media/catalog/prod ... wifi-3.jpg

To niby jest potrzebne do czujnika położenia.

Wystarczy jakiś zwykły kontaktor nawet za 10 zł?

Aa czyli jak ktoś zamknie bramę przyciskiem dzwonkowym czy oryginalnym pilotem radiowym to w supli stan otwarcia bramy się nie zmieni? Trzeba też to jakoś połączyć?

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Fri Jun 29, 2018 8:44 pm
by flowerek
ten kabelek raczej Ci sie nie przyda

musisz zrobić to co napisał @pzygmunt czyli jeszcze raz...

od sterownika NICE prowadzisz 2 kabelki (albo jeden dwużyłowy) do bramy. W sterowniku NICE podłączasz ten kabelek do wejść A2 (plus zasilania) oraz IN1.
na drugim końcu kabelka musisz podłączyć kontaktron. @pzygmunt proponuje Ci solidny w metalowej obudowie. Ja zastosowałem najtańszy w plastikowej zamontowany na taśmę klejącą do górnej części bramy oraz ściany.

np. taki https://allegro.pl/b-1-kontaktron-boczn ... 0232.html

Zasada kontaktronu wiadomo - gdy obydwa elementy są blisko siebie (w takim tanim max 1.5-2 cm) prąd płynie i aplikacja pokaże ci brame zamkniętą.
gdy brama się podniesie a 2 elementy kontaktronu oddala sie od siebie aplikacja pokaże ci bramę otwartą (nawet gdy podniesiesz ją tylko troszkę)

kolega @pzygmunt - jeśli dobrze zrozumiałem pisząc o przycisku dzwonkowym miał na myśli to ze ktoś zastosował zamiast kontaktronu właśnie taki przycisk. Brama opuszczając sie pewnie wciskała ten przycisk (prąd przepływał) a podnosząc sie zwalniała przycisk (prąd nie płynie)

jeśli ktoś otworzy bramę pilotem lub przyciskiem na ścianie - nie musisz nic robić stan zobaczysz w aplikacji tzn. tak jak napisałem wyżej - gdy brama podniesie się i kontaktron sie oddali to otrzymasz w aplikacji ikonkę otwartej bramy.
tutaj "rządzi" kontaktron ! jak ci się odklei jeden z jego elementów i odpadnie to też ci pokaże ze brama otwarta.

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Fri Jun 29, 2018 8:49 pm
by Sk_uter
Okey to już wszystko wiem, zobaczę czy gdzieś u siebie dostanę taki sprzęt i będę podłączał, dzięki za pomoc. Dam znać jaki efekt tego będzie.

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Mon Jul 09, 2018 4:49 pm
by Sk_uter
Witam ponownie,
Dziękuję za pomoc, udało mi się skonfigurować czujnik otwarcia z kontaktronem, ale chciałbym zmienić ikonkę na ikonę bramy, lecz takiej do wyboru nie mam. Skąd ją bierzecie?
Aktualnie mam to co w załączniku.

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Mon Jul 09, 2018 4:58 pm
by pzygmunt
Zaloguj się do clouda. Kliknij w ustawienia modułu. Następnie otwórz właściwości kanału służącego do otwierania
bramy i tam znajdziesz link "Zmień ikonę"

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Mon Jul 09, 2018 5:13 pm
by Sk_uter
Tylko takie są do wyboru, a gdzieś widziałem fajną bramę garażową.

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Mon Jul 09, 2018 5:18 pm
by wojtas567
Przejdź na przekaźnik bramy i tam zmień na otwieranie/zamykanie bramy garażowej.

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Mon Jul 09, 2018 5:41 pm
by Sk_uter
Super, teraz jest tak jak chciałem (dodatkowo w czujniku też musiałem to zmienić i ustawić dla jakiego kanału ma działać).

Dzięki wszystkim za pomoc.

Re: Napęd do bramy Wiśniowski + Nice Wi-Fi - czujnik położenia

Posted: Tue Jul 17, 2018 10:10 pm
by Sk_uter
Witam ponownie,
Testuje sobie suple już pewien czas i już drugi raz mimo zasięgu WiFi to potrafi mi się zawiesić i tracić połączenie, muszę zrobić restart routera. Może potrzeba na routerze jakieś porty czy coś odblokować, aby tego uniknąć?
Pozdrawiam