Page 1 of 2

Problem sterownik bramowy

Posted: Wed Oct 09, 2019 7:41 pm
by zeteska@interia.pl
Witam.
Mam od jakiegoś czasu problem ze sterownikiem bramowym nagle traci się w aplikacji świeci na czerwono na www pisze ze nie jest podłączony w tedy dioda na nim mruga powoli jak by próbował się połączyć na początku myślałem że może to wina zasięgu więc dałem ruter bliżej zasięg był już idealny ale dalej problem występował nawet wymieniłem ruter i nadal jest problem i to tylko z tym sterownikiem inne działają bez zarzutu. Działa jak chce rerset prądowy nie pomaga też się od razu nie łączy tylko np. sam po jakiś paru godzinach może ma ktoś jakiś pomysł ??

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Wed Oct 09, 2019 8:12 pm
by cino111
Napisz jaki moduł i jaki soft.

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Wed Oct 09, 2019 9:21 pm
by jack78
Napisz jeszcze jaka brama.
Czy mierzyłeś napięcia na wyjściu z bramy? U mnie było podobnie, ale Sonoff SV który powinien mieć 5-24V dostawał z bramy 27,2V co powodowało właśnie takie zachowanie.

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Wed Oct 09, 2019 10:27 pm
by maffiu
Ja taki problem miałem jak łapało zakłócenia od transformatora który zasilał centralkę po wyciągnięciu na zewnątrz problem się rozwiązał

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Thu Oct 10, 2019 5:24 am
by zeteska@interia.pl
Napęd mam Nice robo 500 sterownik oryginalny sulpa a wersja oprogramowania to 2.7.0.
Problem pojawił się nagle około roku działało bez zarzutu. Zmierzę napięcie bo tego nie robiłem a napęd mam na zewnątrz wiec musiał bym jakąś puszkę hermetyczną dać. Dzięki za pomysły będę próbował

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Thu Oct 10, 2019 8:13 am
by pzygmunt
Może w sieci pojawić się jakiś konflikt z adresami IP?

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Thu Oct 10, 2019 2:49 pm
by zeteska@interia.pl
zmierzyłem miernikiem i jest tak jak kolega pisał skacze napięcie między 18v a nawet 30v
czy to znaczy że coś się uszkodziło w napędzie ? czy jest na to jakieś rozwiązanie ?

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Thu Oct 10, 2019 2:59 pm
by zeteska@interia.pl
a co do adresów ip to raczej nie bo już wymieniłem ruter i sterownik i tylko z tym sterownikiem mam problem

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Thu Oct 10, 2019 4:10 pm
by zeteska@interia.pl
sorki za błąd miernik pokazuje 0,18 i skacze do 0,30

Re: Problem sterownik bramowy

Posted: Thu Oct 10, 2019 4:49 pm
by pzygmunt
Zasil moduł z osobnego zasilacza. Szybko zobaczysz czy to problem zasilania czy nie.
Generalnie zasilane powinno być stabilne. Nie powinno "tańczyć" tak jak opisałeś.