Zamel ROW-02

Sterownik dwukanałowy
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Nov 24, 2017 7:13 pm

Ronko107 wrote:
Fri Nov 24, 2017 6:51 pm
Macie pomysł jak ogarnąć problem braku przewodu N w gniazdku, chciałem podłączyć włącznik 2 kanałowy a mam tylko 3 przewody?
Trzy sposoby.
1. Wykorzystujesz wojny przewód, który idzie od gniazdka do lampy
2. Podłączasz N z gniazdka bliźniaczego (gniazdko obok)
3. Kujesz ścianę ;)
Ronko107
Posts: 5
Joined: Sat Nov 11, 2017 3:10 pm

Sun Nov 26, 2017 12:41 pm

wojtas567 wrote:
Fri Nov 24, 2017 7:07 pm
a puszki pod sufitem nie masz?
między tym przełącznikiem a oświetleniem
Gdzieś pod gipsem schowana, ale w sumie gdyby ROW-02 przy lampie zamontować bo jest tam N to temat tez do ogarnięcia by był. Zgadza się?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 26, 2017 12:45 pm

Wtedy nie podłączysz włącznika podwójnego - zabraknie jednej żyły
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Nov 26, 2017 1:10 pm

Ronko107 wrote:
Sun Nov 26, 2017 12:41 pm
wojtas567 wrote:
Fri Nov 24, 2017 7:07 pm
a puszki pod sufitem nie masz?
między tym przełącznikiem a oświetleniem
Gdzieś pod gipsem schowana, ale w sumie gdyby ROW-02 przy lampie zamontować bo jest tam N to temat tez do ogarnięcia by był. Zgadza się?
Montaż przy lampie jeszcze bardziej komplikuje sprawę.
proxxon
Posts: 13
Joined: Wed Nov 22, 2017 2:42 pm

Mon Nov 27, 2017 11:28 am

Przymierzam się do instalacji kilku ROW'ów-02 ale...

Michael jaki masz rodzaj włącznika? Dzwonkowy czy zwykły? W pdfie "kartonik" na stronie Zamela znalazłem opis:

"Do wejść IN1 oraz IN2 odbiornika ROW-02 można podłączyć łączniki instalacyjne do sterowania
przewodowego. Wejścia przeznaczone są do współpracy z łącznikami monostabilnymi lub
bistabilnymi. Domyślnie wejście IN1 pracuje w trybie monostabilnym (dzwonkowym), a IN2
w trybie bistabilnym (dla standardowych włączników światła bez podświetlenia)"


Rozumiem że IN1 steruje kanałem pierwszym a IN2 steruje kanałem drugim. Ja chciałbym mieć oba kanały podpięte do włącznika dzwonkowego. Czemu "domyślność" tych wejść jest tak zmieszana że jeden jest dzwonkowy a drugi zwykły? Gdzie zmienić te ustawienia?
User avatar
michael
Posts: 970
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Nov 27, 2017 11:39 am

U siebie używam włączników bistabilnych. Ale jest pełna dowolność konfiguracji. Przy połączeniu z modułem w trybie konfiguracji można ustawić z jakim rodzajem wyłączników ma pracować moduł.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 27, 2017 11:43 am

proxxon wrote:
Mon Nov 27, 2017 11:28 am
Przymierzam się do instalacji kilku ROW'ów-02 ale...

Michael jaki masz rodzaj włącznika? Dzwonkowy czy zwykły? W pdfie "kartonik" na stronie Zamela znalazłem opis:

"Do wejść IN1 oraz IN2 odbiornika ROW-02 można podłączyć łączniki instalacyjne do sterowania
przewodowego. Wejścia przeznaczone są do współpracy z łącznikami monostabilnymi lub
bistabilnymi. Domyślnie wejście IN1 pracuje w trybie monostabilnym (dzwonkowym), a IN2
w trybie bistabilnym (dla standardowych włączników światła bez podświetlenia)"


Rozumiem że IN1 steruje kanałem pierwszym a IN2 steruje kanałem drugim. Ja chciałbym mieć oba kanały podpięte do włącznika dzwonkowego. Czemu "domyślność" tych wejść jest tak zmieszana że jeden jest dzwonkowy a drugi zwykły? Gdzie zmienić te ustawienia?
Tam jest błąd w instrukcji. Prawdopodobnie kopiuj wklej z instrukcji ROW-01.
Tam domyślnie oba włączniki są bistabilne.
Można sobie to zmienić w konfiguracji czyli
1. Należy przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk przez min 5 sek.
2. Połączyć się z siecią WiFi ZAMEL-ROW-02-......
3. Otworzyć stronę http://192.168.4.1
GOLDEN
Posts: 40
Joined: Sat Nov 04, 2017 4:45 pm

Fri Dec 22, 2017 12:34 pm

Witam.

Czy tylko ja trafiłem na "bubel" czy po prostu nikt nie zauważył?
Chodzi o to, że w moim ROW-02 wejście IN2 steruje OUT1 i na odwrót.
W sumie błąd w opisie lub sofcie, ale trochę mi to czasu zajęło.

Oto jak to działa u mnie.
Attachments
2017-12-22 13.32.07.jpg
2017-12-22 13.32.07.jpg (1.19 MiB) Viewed 1875 times
mariusz_70
Posts: 36
Joined: Thu Nov 10, 2016 5:51 pm

Fri Dec 22, 2017 2:10 pm

GOLDEN wrote:
Fri Dec 22, 2017 12:34 pm

Chodzi o to, że w moim ROW-02 wejście IN2 steruje OUT1 i na odwrót.
Mam 5 sztuk i dokładnie tak samo jest u mnie
Post Reply