Strona 2 z 11

Re: Zamel ROW-02

: pt lis 24, 2017 7:13 pm
autor: pzygmunt
Ronko107 pisze:
pt lis 24, 2017 6:51 pm
Macie pomysł jak ogarnąć problem braku przewodu N w gniazdku, chciałem podłączyć włącznik 2 kanałowy a mam tylko 3 przewody?
Trzy sposoby.
1. Wykorzystujesz wojny przewód, który idzie od gniazdka do lampy
2. Podłączasz N z gniazdka bliźniaczego (gniazdko obok)
3. Kujesz ścianę ;)

Re: Zamel ROW-02

: ndz lis 26, 2017 12:41 pm
autor: Ronko107
wojtas567 pisze:
pt lis 24, 2017 7:07 pm
a puszki pod sufitem nie masz?
między tym przełącznikiem a oświetleniem
Gdzieś pod gipsem schowana, ale w sumie gdyby ROW-02 przy lampie zamontować bo jest tam N to temat tez do ogarnięcia by był. Zgadza się?

Re: Zamel ROW-02

: ndz lis 26, 2017 12:45 pm
autor: slawek
Wtedy nie podłączysz włącznika podwójnego - zabraknie jednej żyły

Re: Zamel ROW-02

: ndz lis 26, 2017 1:10 pm
autor: pzygmunt
Ronko107 pisze:
ndz lis 26, 2017 12:41 pm
wojtas567 pisze:
pt lis 24, 2017 7:07 pm
a puszki pod sufitem nie masz?
między tym przełącznikiem a oświetleniem
Gdzieś pod gipsem schowana, ale w sumie gdyby ROW-02 przy lampie zamontować bo jest tam N to temat tez do ogarnięcia by był. Zgadza się?
Montaż przy lampie jeszcze bardziej komplikuje sprawę.

Re: Zamel ROW-02

: pn lis 27, 2017 11:28 am
autor: proxxon
Przymierzam się do instalacji kilku ROW'ów-02 ale...

Michael jaki masz rodzaj włącznika? Dzwonkowy czy zwykły? W pdfie "kartonik" na stronie Zamela znalazłem opis:

"Do wejść IN1 oraz IN2 odbiornika ROW-02 można podłączyć łączniki instalacyjne do sterowania
przewodowego. Wejścia przeznaczone są do współpracy z łącznikami monostabilnymi lub
bistabilnymi. Domyślnie wejście IN1 pracuje w trybie monostabilnym (dzwonkowym), a IN2
w trybie bistabilnym (dla standardowych włączników światła bez podświetlenia)"


Rozumiem że IN1 steruje kanałem pierwszym a IN2 steruje kanałem drugim. Ja chciałbym mieć oba kanały podpięte do włącznika dzwonkowego. Czemu "domyślność" tych wejść jest tak zmieszana że jeden jest dzwonkowy a drugi zwykły? Gdzie zmienić te ustawienia?

Re: Zamel ROW-02

: pn lis 27, 2017 11:39 am
autor: michael
U siebie używam włączników bistabilnych. Ale jest pełna dowolność konfiguracji. Przy połączeniu z modułem w trybie konfiguracji można ustawić z jakim rodzajem wyłączników ma pracować moduł.

Re: Zamel ROW-02

: pn lis 27, 2017 11:43 am
autor: pzygmunt
proxxon pisze:
pn lis 27, 2017 11:28 am
Przymierzam się do instalacji kilku ROW'ów-02 ale...

Michael jaki masz rodzaj włącznika? Dzwonkowy czy zwykły? W pdfie "kartonik" na stronie Zamela znalazłem opis:

"Do wejść IN1 oraz IN2 odbiornika ROW-02 można podłączyć łączniki instalacyjne do sterowania
przewodowego. Wejścia przeznaczone są do współpracy z łącznikami monostabilnymi lub
bistabilnymi. Domyślnie wejście IN1 pracuje w trybie monostabilnym (dzwonkowym), a IN2
w trybie bistabilnym (dla standardowych włączników światła bez podświetlenia)"


Rozumiem że IN1 steruje kanałem pierwszym a IN2 steruje kanałem drugim. Ja chciałbym mieć oba kanały podpięte do włącznika dzwonkowego. Czemu "domyślność" tych wejść jest tak zmieszana że jeden jest dzwonkowy a drugi zwykły? Gdzie zmienić te ustawienia?
Tam jest błąd w instrukcji. Prawdopodobnie kopiuj wklej z instrukcji ROW-01.
Tam domyślnie oba włączniki są bistabilne.
Można sobie to zmienić w konfiguracji czyli
1. Należy przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk przez min 5 sek.
2. Połączyć się z siecią WiFi ZAMEL-ROW-02-......
3. Otworzyć stronę http://192.168.4.1

Re: Zamel ROW-02

: pt gru 22, 2017 12:34 pm
autor: GOLDEN
Witam.

Czy tylko ja trafiłem na "bubel" czy po prostu nikt nie zauważył?
Chodzi o to, że w moim ROW-02 wejście IN2 steruje OUT1 i na odwrót.
W sumie błąd w opisie lub sofcie, ale trochę mi to czasu zajęło.

Oto jak to działa u mnie.

Re: Zamel ROW-02

: pt gru 22, 2017 1:36 pm
autor: magx2
Ja w sumie się nawet nie przyglądałem. Jak będę miał czas to sprawdzę.

Re: Zamel ROW-02

: pt gru 22, 2017 2:10 pm
autor: mariusz_70
GOLDEN pisze:
pt gru 22, 2017 12:34 pm

Chodzi o to, że w moim ROW-02 wejście IN2 steruje OUT1 i na odwrót.
Mam 5 sztuk i dokładnie tak samo jest u mnie