Wyłącznik dotykowy

Sterownik dwukanałowy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt sie 27, 2019 12:45 pm

Tutaj sprawa wydaje się jasna. To urządzenie nie jest zasilane typowo z L oraz N. zasilanie doprowadzone jest z przewodu L (FireWire). A przewód neutralny dochodzi poprzez żarówkę (obciążenie). W przypadku zastosowania tego urządzenia do sterowania wejściem ROW-02 na wyłącznik nie podajesz przewodu N - bo nie masz skąd.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 226
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

wt sie 27, 2019 12:51 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt sie 27, 2019 12:39 pm
Rozrysuj schemat, jak to masz podłączone.
Zamiast normalnego wlacznika podpinasz ten tak samo i juz normalnie działał. Problem jest po dodaniu rowa
Ostatnio zmieniony wt sie 27, 2019 12:54 pm przez Demolkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 226
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

wt sie 27, 2019 12:53 pm

miroph pisze:
wt sie 27, 2019 12:45 pm
Tutaj sprawa wydaje się jasna. To urządzenie nie jest zasilane typowo z L oraz N. zasilanie doprowadzone jest z przewodu L (FireWire). A przewód neutralny dochodzi poprzez żarówkę (obciążenie). W przypadku zastosowania tego urządzenia do sterowania wejściem ROW-02 na wyłącznik nie podajesz przewodu N - bo nie masz skąd.
Czyli nie da rady zastosowania tego wyłącznika? Nawet przez zastosowanie kondensatora? Bo sterownik odcina całkowicie N?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 27, 2019 12:53 pm

Czyli tak:
ROW-02_TOUCH.jpg
ROW-02_TOUCH.jpg (127.89 KiB) Przejrzano 461 razy
Sprawdź w takim razie woltomierzem jakie wartości masz zaciskach IN1 i IN2 ROW-02 w momencie włączenia i wyłączenia światła przyciskiem dotykowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt sie 27, 2019 12:56 pm

"Sygnał" do sterowania IN ROW-02 musiałbyś brać z zacisku L1,L2,L3 mając podłączony odbiornik (żarówkę) - lecz to mija się z celem.
ROW-02 nie zadziała z tym urządzeniem w konfiguracji, którą podałeś.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 226
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

wt sie 27, 2019 12:58 pm

Dokładnie tak podłączony. Ale to juz nie dzisiaj bo juz zamontowałem wyłacznik dotykowy gdzie indziej a zaraz mam wyjazd.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt sie 27, 2019 1:15 pm

Demolkaa pisze:
wt sie 27, 2019 12:58 pm
Dokładnie tak podłączony. Ale to juz nie dzisiaj bo juz zamontowałem wyłacznik dotykowy gdzie indziej a zaraz mam wyjazd.
Spróbuj dodać kondensator wtedy zrobisz zasilacz szeregowy i teoretycznie powinno zadziałać. Lecz to trzeba sprawdzić.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 226
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

wt sie 27, 2019 1:24 pm

W którym miejscu mam dac ten kondensator z rysunku Roberta?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt sie 27, 2019 1:46 pm

Demolkaa pisze:
wt sie 27, 2019 1:24 pm
W którym miejscu mam dac ten kondensator z rysunku Roberta?
Daj pomiedzy L1,L2,L3, a N lub L i N. Sprawdź. Nie mam owego wyłącznika i nie jestem w stanie sprawdzić. Oczywiście podłączenie przy wyłączonym zasilaniu 😏
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 27, 2019 2:19 pm

Możesz zrobić "mega rzeźbę" i zastosować dwa przekaźniki z cewką na 230V zamiast żarówek. Przekaźniki będą sterowały ROWem . :D

A już na poważnie. Potwierdź, czy przy takim połączeniu łącznika dotykowego z ROW-02 łącznik dotykowy działał poprawnie. Zastanawia mnie, w jaki sposób był wtedy zasilany.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ