Gniazdko podwójne - Supla

Sterownik dwukanałowy
Post Reply
Elvis439
Posts: 6
Joined: Fri Aug 23, 2019 11:21 am

Sat Sep 07, 2019 6:50 pm

Cześć, potrzebuję małej pomocy. Chiałbym podłączyć gniazdko podwójne firmy Simon (https://epstryk.pl/product-pol-612-Simo ... 01-11.html) pod Supla ROW-02. Ktoś może mi napisać co z czym połączyć? Nie bardzo wiem jak to złączyć, aby każde gniazdko działało jako odrębny przełącznik w aplikacji. Z gór będę wdzięczny za pomoc!
User avatar
pzygmunt
Posts: 6906
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Sep 07, 2019 7:06 pm

Tak jak na poniższym "schemacie".
Attachments
kontakt-simon.png
kontakt-simon.png (168.7 KiB) Viewed 320 times
User avatar
przlde
Posts: 21
Joined: Sat Jan 06, 2018 11:04 am
Location: ZAMEL

Sat Sep 07, 2019 7:15 pm

Witam,
Proszę zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie jakie ma ROW-02 tj. 5A.
Pozdrawiam
Last edited by przlde on Sat Sep 07, 2019 7:15 pm, edited 1 time in total.
Przemek
User avatar
pzygmunt
Posts: 6906
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Sep 07, 2019 7:15 pm

Kolega z firmy Zamel właśnie mnie oświecił, że te gniazdka mają wspólną linię więc nie będziesz mógł sterować dwoma kanałami.
Konstrukcja gniazdka na to nie pozwala.
Pamiętaj też, że masz tam 5A.
Attachments
kontakt-simon2.png
kontakt-simon2.png (169.14 KiB) Viewed 306 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1783
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Sep 07, 2019 8:09 pm

W niektórych gniazdkach można bardzo łatwo przeciąć te blaszki i wtedy można sterować niezależnie każdym wyjściem.
Attachments
kontakt-simon.png
kontakt-simon.png (204.12 KiB) Viewed 293 times
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sat Sep 07, 2019 8:17 pm

Ale w tym przypadku nie ma dwóch niezależnych przyłączy. Montażu przewodów.
W innych modelach pewnie dałoby radę, ale i tak obawiam się iż by mogło coś nawalić.

Łącznik stabilizuje blaszki styków, a po "rozłączeniu" mogłyby się przesuwać.
Elvis439
Posts: 6
Joined: Fri Aug 23, 2019 11:21 am

Sun Sep 08, 2019 6:57 am

Cześć, dziękuję za informację. Trochę mi Panowie daliście złe informacje. :( Akurat w mieszkaniu mam tylko takie podwójne gniazdka. Rozumiem, że zamiana na Sonoff mini też nic nie pomoże. Tak?
walanar1
Posts: 22
Joined: Fri May 18, 2018 5:31 pm

Sun Sep 08, 2019 9:00 am

A może takie rozwiązanie by cię iteresowało można do tego wgrać suplę incaneasy bez pomiaru energi
https://pl.aliexpress.com/i/32963498277.html
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 502
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Sun Sep 08, 2019 9:58 am

Elvis439 wrote:
Sun Sep 08, 2019 6:57 am
Cześć, dziękuję za informację. Trochę mi Panowie daliście złe informacje. :( Akurat w mieszkaniu mam tylko takie podwójne gniazdka. Rozumiem, że zamiana na Sonoff mini też nic nie pomoże. Tak?
To niestety jest problem gniazdek, a nie urządzeń sterujących. Obojętnie co byś tu chciał zastosować (ROW-02, Sonoff, Shelly, itp.), to nie rozdzielisz załączanych obwodów przez taką a nie inną budowę gniazda podwójnego 230V. Przyznam, że nie spotkałem gniazda podwójnego z rozdzielonymi obwodami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
User avatar
miroph
Posts: 54
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Wed Sep 11, 2019 12:46 pm

Witam. Rozcinanie połączeń elektrycznych w gniazdku jest słabym pomyłem. Co stoi na przeszkodzie, aby dołożyć drugie gniazdko obok? I wtedy zastosować ROW-02. Bezpiecznie i zgodnie ze sztuką :)

Image
Attachments
images.jpg
images.jpg (5.07 KiB) Viewed 192 times
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Post Reply