SRW-01 - Pomocy - problem ze sterowaniem z przysicku

Sterownik rolet
Samuel0@vp.pl
Posty: 4
Rejestracja: sob gru 26, 2020 2:54 pm

sob gru 26, 2020 3:03 pm

Z przycisku roleta jedzie do góry i w dół prawidłowo. TYLKO - nie rozłącza przekaźnika po zamknięciu lub otwarciu. Trzeba dotknąć dowolny przycisk żeby odpuścił. Cały czas trzyma napięcie. Przyciśnięcie dowolnego przycisku lub z aplikacji odpuszcza.
Konfiguracje na aplikacji zrobiłem i z aplikacji działa prawidłowo.

Nie chce uszkodzić rolet. Jak by się krańcówki zepsuły.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11385
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob gru 26, 2020 3:31 pm

Ustawiłeś czas otwarcia/zamknięcia w cloudzie ?
SRW wyłączy napięcie przy pełnym otwarciu/zamknięciu dopiero po czasie i jest on zależy od tego zdefiniowanego w cloudzie.
Zresztą ...napięciem się nie przejmuj. Pomijając SRW... łączniki bistabilne zawsze "podają" napięcie w którymś kierunku.
Upewnij się czy rodzaj wejścia jest zgodne z tym jaki masz przycisk (bistabilny/monostabilny).

viewtopic.php?p=83237#p83237
Samuel0@vp.pl
Posty: 4
Rejestracja: sob gru 26, 2020 2:54 pm

sob gru 26, 2020 3:56 pm

Tak czasy są ustawione cloudzie.
Rozumie zasadę działania bistabilnych. Marti mnie tylko ze nie wyłącza przekaźnika i cały czas podaje napięcie. Ale zaraz to przetestuje.

„ SRW wyłączy napięcie przy pełnym otwarciu/zamknięciu dopiero po czasie i jest on zależy od tego zdefiniowanego w cloudzie.”

Z pozoru aplikacji wyłącza i jest ok.

Natomiast z poziomu przycisku przy oknie nie wyłącza. Po ponownym przyciśnięciu przycisku, lub drugiego przycisku zwalnia. Podawanie napięcia.

Albo jeszcze inaczej


Chciałbym z poziomu przycisków przy rolecie, przez przyciśnięcie do góry niech samo otworzy i przez przyciśnięcie przycisku w dół samo zamknie.

A w dowolnym momencie zatrzymać. + apka, która dobrze działa
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11385
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob gru 26, 2020 4:08 pm

Upewnij się, że rodzaj wejścia na 192.168.4.1 jest zgodny z posiadanym przyciskiem.
Samuel0@vp.pl
Posty: 4
Rejestracja: sob gru 26, 2020 2:54 pm

sob gru 26, 2020 4:20 pm

Jest ustawiony jako monostabilny.

Ale ni to się ma do ustawionych czasów. Napięcie dalej jest pomimo tego, ze roleta jest na gorze czy dole.
miroph
Posty: 892
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob gru 26, 2020 5:04 pm

Jak długo przekaźnik pozostaje włączony? I jaki czas masz ustawiony?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Samuel0@vp.pl
Posty: 4
Rejestracja: sob gru 26, 2020 2:54 pm

ndz gru 27, 2020 5:01 pm

Czas rolety ustawiony ma na 58 sęk. A podaje napięcie ponad 2,5 min
Na zamknięciu dłużej.
miroph
Posty: 892
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

ndz gru 27, 2020 5:31 pm

Jeżeli zamykanie następuje z przycisku lokalnego to jak najbardziej jest to normalne zachowanie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
karnasw
Posty: 35
Rejestracja: pt paź 02, 2020 10:22 am

pt maja 14, 2021 2:12 pm

Witam, trochę odkopię, mam przełączniki monostabilne (bez sterownika musiałem trzymać). W Cloud skalibrowane czasy otwarcia zamknięcia i z aplikacji działa ok. W sterowniku ustawiony monostabilny typ przełącznika. Jednak sterownik nie odcina zasilania od razu po zamknięciu czas odcięcia to dwukrotność tego co jest ustawione w Cloud, jak jest 28sek to 28sek po zamknięciu odcina. Czy to jest normalne czy może coś nie tak to działa?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11385
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 14, 2021 3:44 pm

Tak to ma działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”