SRW-01 - podłączenie

Sterownik rolet
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Wed Nov 29, 2017 7:33 pm

@pzygmunt

Dziękuje za wyjaśnienie, co do wersji app używam póki co na androidzie.

Podczas montażu pojawił się pewien niepowtarzalny problem, jednak jakimś cudem (cudem bo nic znaczącego nie zmieniłem) problem rozwiązał się sam ale podczas montażu drugiego modułu pojawił się taki sam więc to już nie może być przepadek.

Mianowice (zarówno w przypadku pierwszego i drugiego montażu) jak mam wszystko podłączone "na wierzchu" działa idealnie zarówno z przycisków jak i app. Jednak po schowaniu do puszki pojawia się problem, że nie zawsze reaguje przycisk zamykania lub otwierania rolety - w opisywanym przypadku otwierania. Używając przycisku na ścianie losowo ruszy za którymś razem jednak za każdym razem słychać moduł. Używając app jest tak samo, przycisk wibruje i losowo cofa się do ekranu wyboru modułu. Wczoraj myślałem, że może słabo skręcone zaciski, coś się poluzowało itd., jednak 20 krotne wyciągnie na zewnątrz i sprawdzanie pokazało, że na 101% wszystko jest ok. Oczywiście przewody są nie połamane, nieprzeciągnięte, końcówki w odpowiedniej długości odizolowane itd. nie pozwolił bym sobie tutaj na żadnego babola. Tym bardziej w domu zamykać w ścianie coś nieprofesjonalnie zrobione co jest podłączone pod 230V. Czasami działa jak moduł jest włożone do puszki ale jeszcze nie ma założonego kontaktu lub czasem nie działa już w tym momencie. Na moduł raczej nie działają jakieś duże naprężenia, kable skrócone poukładane, ciasno jest ale wchodzi luźno pchane palcem a nie młotkiem. Nie ma pojęcia, czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem? Zakłócenia po włożeniu tego 2cm w ścianę chyba są nieprawdopodobne :roll:

Przypadek z wczoraj rozwiązał się sam, po prostu zamontowałem kolejny raz w ścianie i działa (aczkolwiek podejść było z 20).

Jednak dziś nie mam już trochę sił.

Wideo obrazujące problem, naciskam przycisk i słychać tylko moduł a za którymś razem silnik (problem dotyczy tylko lewego przycisku). Na filmiku jest to co któryś raz, czasem jest to na zmianę działa / nie działa.

https://youtu.be/-Q8sI0f0S-o
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 29, 2017 7:51 pm

Generalnie starsze silniki rolet nie trzymają się żadnych standardów i jest bardzo możliwe, że ESP dostaje "strzał" od silnika.
Postaraj się tak ułożyć przewody aby nie dotykały obudowy po stronie zaznaczonej na czerwono.
Attachments
20171128_165641.jpg
20171128_165641.jpg (236.25 KiB) Viewed 2626 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 29, 2017 7:56 pm

Jeszcze możesz zrobić taki eksperyment.
Odłącz przewody od wejść (zacisk 5,6). Zamontuj wszystko w ścianie - razem z włącznikiem i sprawdź czy klikając w aplikacji dalej występuje niepożądany efekt.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 29, 2017 8:00 pm

I jeszcze istotny szczegół, który może się przydać. Mniej więcej w żółtym obszarze jest antena.
Attachments
20171128_165641_ant.jpg
20171128_165641_ant.jpg (236.26 KiB) Viewed 2620 times
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Wed Nov 29, 2017 8:04 pm

Ok, dzięki za wskazówki. Między czasie nagrałem jeszcze jeden filmik obrazujący lepiej to dziwactwo: https://youtu.be/CrfvrQRpaC4

Idę walczyć i dam znać.
User avatar
Ernest
Posts: 155
Joined: Tue Oct 04, 2016 6:37 am

Wed Nov 29, 2017 8:27 pm

Hej,

Daro czy możesz powiedzieć skąd jesteś, chętnie powalczymy i pobadamy ten przypadek. Kilka miesięcy testowaliśmy różne rolety i wszystkie nam znane działają stabilnie. Daj znać na priv numer telefonu to jutro zadzwonię i coś poradzimy.

Ernest
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Wed Nov 29, 2017 8:27 pm

@pzygmunt:

Niestety bez zmian.
Zamontowano tak aby żaden przewód nie biegnie z zaznaczonej strony.
Co do silników musiał bym poszukać dokumentów ale najstarsze to one nie są (1 rok) ;) mam nadzieję, że najprostsze/najgorsze również :roll:

Odłączone przewodu z zacisku 5 i 6 również nie dały efektu: https://youtu.be/PkFgem9dQV4

@miroph
Przekopałem cały panel supla.org i nigdzie nie widzę gdzie to sprawdzić? Wiem, że widać to w trybie konfiguracji kiedy bezpośrednio podłączymy się z siecią wi-fi danego modułu i wjedziemy na niego po przez 192.168.4.1 - tylko tu można?
Jeżeli tak to nic nie zmieniałam, zostawione domyślnie, wydaje mi się, że było 2x monostabilnie. Jeśli jest taka potrzeba mogę się tam zalogować.

@Ernest,

Dzięki za propozycje pomocy. Jestem z Poznania. Jak nic do rana nie poradzę, to poszukam dokumenty jakie mam silniki i wyślę numer.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 29, 2017 8:33 pm

Spróbuj zrobić jeszcze jeden manewr. Obróć moduł "twarzą" do dołu czyli aby napisy były do środka puszki, a na widoku aby były plecy modułu.
User avatar
Ernest
Posts: 155
Joined: Tue Oct 04, 2016 6:37 am

Wed Nov 29, 2017 8:34 pm

Hej,

Ile masz modułów SRW-01
W ilu pojawia się ten efekt?

E.
daro
Posts: 15
Joined: Sun Oct 15, 2017 5:51 pm

Wed Nov 29, 2017 9:17 pm

@pzygmumt
Kolejne dwie próby zakończone niepowodzeniem, wkładałem również frontem do puszki - bez zmian.

@Ernest
5 modułów SRW-01
Pierwszy moduł - problem jak wyżej jednak po którejś tam próbie montażu jest ok (aczkolwiek dziś testy zdecydowanie mniejsza jak wczoraj).
Drugi moduł - problem opisywany wyżej (ten z wideo).
Trzeci moduł zamontowany ale już nie mam czasu upychać do puszki więc nie wiem jak to będzie.

Wszystkie moduły kiedy wiszą na zewnątrz działają absolutnie w 100% zawsze, problem pojawia się kiedy są w puszcze. Jeśli oglądałeś filmiki to całkiem fajnie to chyba widać, szczególnie na tym: https://youtu.be/CrfvrQRpaC4

Silnik mają tabliczkę z nazwą SELTEC a na dokumentacji mam adres: SELVE Polska

Na dziś się poddaje, oczywiście kto ma pomysł na forum proszę napisać, ja tymczasem zostawię numer telefonu na PW, może rozmowa z technikiem coś pomoże.

Edit:
Dodaje jeszcze foto z konfiguracji trzeciego modułu, widać, że domyślnie jest monostabilny:
srw01.png
srw01.png (85.45 KiB) Viewed 2584 times
Post Reply