SRW-01 - podłączenie

Sterownik rolet
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10992
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob cze 27, 2020 10:50 pm

Obecnie używając linków bezpośrednich i jakiegoś Arduino. Już za niedługo pojawi się RNW-01, który jaką funkcję będzie mógł realizować
cameleonowsky
Posty: 4
Rejestracja: sob cze 27, 2020 8:55 pm

ndz cze 28, 2020 6:39 am

1. te linki bezpośrednie skąd dokąd miałyby iść?
2. RNW-01 - jak będę miał poinstalowane SRW-01, to wystarczy że dokupię wtedy jedno RNW-01? w którym miejsci się go umieszcza? czy centralne z manipulatora będzie wtedy działało podając sygnał na SRW-01 bez WiFi? chodzi mi o to aby przy zamykaniu centralnym wyeliminować możliwość niepowodzenia zamknięcia którejś rolety np. gdy odepnie się od WiFi.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10992
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 28, 2020 8:30 am

W oby przypadkach musi być WIFi. SRW bez dodawania diod nie wspiera przewodowego centralnego otwierania.

1. Link - jak link do strony internetowej
2. Umieszczasz gdzie chcesz.. zresztą każde SRW będzie mogło być też przyciskiem centralnym ( np. potrójne przyciśnięcie)
cameleonowsky
Posty: 4
Rejestracja: sob cze 27, 2020 8:55 pm

ndz cze 28, 2020 10:01 am

Ok, czyli to że mam poprowadzony dodatkowy przewód 5cio żyłowy z puszki do puszki dla SRW jest praktycznie niewidoczne/zbędne, natomiast jeśli kupię w jego miejsce SRP-01 to wtedy już jest przydatny? a może w mojej topologii sprawdzi się lepiej inny model ?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1889
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz cze 28, 2020 10:11 am

RNW-01 (a nie SRP-01 jak wcześniej napisałem) też będzie działał po Wi-Fi. Poprowadzone przez Ciebie przewody w tym wypadku również się nie sprawdzą.
Ostatnio zmieniony ndz cze 28, 2020 3:44 pm przez Robert Błaszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
cameleonowsky
Posty: 4
Rejestracja: sob cze 27, 2020 8:55 pm

ndz cze 28, 2020 2:57 pm

ok, to już się całkiem pogubiłem :) do tej pory myślałem że srp-01 jest tylko przewodowy. Kable z puszki do puszki będą służyły też żeby podać L i N do sąsiedniego sterownika rolety
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1889
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz cze 28, 2020 3:45 pm

Przepraszam, przeedytowałem swoją odpowiedź. SRP to system Exta, nie działający z Suplą.

Poszukaj na forum, był gdzieś rozrysowany schemat połączenia SRW-01 z centralnym włącznikiem z zastosowaniem przekaźników lub separatora ZAMEL. Tu masz wątek: viewtopic.php?f=36&t=4691&p=39982&hilit ... isk#p39982
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
baro7
Posty: 2
Rejestracja: śr wrz 09, 2020 7:20 am

śr wrz 09, 2020 8:05 am

Cześć wszystkim.
Wczoraj odebrałem swoje SRW-01, i podekscytowany wziąłem się do montażu :) Cóż to za wyprawa w nieznane dla takiego laika jak ja.
No cóż, kubeł zimnej wody wylał się na moją głowę bardzo szybko.
Otóż okazało się, że w puszce znajduję się 4 przewody pod napięciem: czarny, brązowy, szary i niebieski. W związku z tym, nie mam wyprowadzonego przewodu neutralnego :/
Przewód żółty podłączony jest do atmosfery ziemskiej.
Czy jest możliwość obejścia tego problemu w jakiś przystępny sposób?
Jeśli nie, to sprzedam nieużywane SRW-01 ;) Czy jest jakiś zamiennik który mógłby zostać zastosowany w tej sytuacji?
Załączniki
puszka
puszka
IMG_20200909_092254.jpg (354.1 KiB) Przejrzano 776 razy
podlaczenieWlacznika
podlaczenieWlacznika
IMG_20200908_211933.jpg (359.41 KiB) Przejrzano 776 razy
Nie mam pojęcia co robię
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10992
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 09, 2020 8:56 am

Sprawdź co masz obok w puszce.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2321
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr wrz 09, 2020 9:36 am

Czym sprwadzałeś to napięcie? Te proste próbniki napięcia potrafią się zaświecić, gdy niebieski przewód nie jest fizycznie do niczego podpięty z obu stron. Może gdzieś w rozdzielni sobie dynda ;).
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”