SRW-01 - podłączenie

Sterownik rolet
MILLER
Posty: 38
Rejestracja: wt mar 21, 2017 9:54 am

wt sty 21, 2020 2:47 pm

No wlasnie a czy na ten moment moge zrobic taki jeden przycisk ktory by mi zamykal/otwieral caly parter ? Oczywiscie w kazdej rolecie bedzie SRW w sumie jakies 12 sztuk na parterze
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 21, 2020 3:23 pm

W aplikacji możesz zrobić taki przycisk.
Możesz też użyć rozwiązania DIY.
Raddii
Posty: 17
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

czw sty 23, 2020 11:14 pm

Można to obejść za pomocą diod które zamontowane na przewodzie z przełącznika centralnego do modułu przepuszczą nam sygnał o podniesieniu/opuszczeniu rolety a nie pozwolą na cofniecie się sygnału z przycisku lokalnego. Wtedy podłączamy przełącznik centralny i przełącznik lokalny do tych samych wejść w SRW-01.
Załączniki
20200123_225928.jpg
20200123_225928.jpg (2.61 MiB) Przejrzano 297 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 24, 2020 9:08 am

Nie jestem pewien. Tam masz prąd zmienny. Będą przechodzić połówki sinusoidy. To może zadziała jeśli na wejściu (na płytce) SRW tez są diody. Wtedy po poprawnym ustawieniu kolejności mogłoby to zadziałać.
Raddii
Posty: 17
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pt sty 24, 2020 9:22 am

Mam tak zrobione i to działa. Diody są zamontowane przez wejściem do SRW. Na parterze i piętrze mam rolety elektryczne z sterownikiem zamela na przełącznikach lokalnych i podłączone do przełącznika centralnego. Sterowniki zamela posiadają wejście na przycisk centralny. Później robiłem rolety na poddaszu do których już kupiłem SRW-01 i za pomocą diod udało mi się je podłączyć do przełącznika centralnego. jest tylko problem że nie idzie skonfigurować tych samych kierunków ale planuje wszystkie rolety zrobić na SRW-01 wtedy będę miał wszystko ok.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 121
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn sty 27, 2020 6:14 am

Raddii pisze:
czw sty 23, 2020 11:14 pm
Można to obejść za pomocą diod które zamontowane na przewodzie z przełącznika centralnego do modułu przepuszczą nam sygnał o podniesieniu/opuszczeniu rolety a nie pozwolą na cofniecie się sygnału z przycisku lokalnego. Wtedy podłączamy przełącznik centralny i przełącznik lokalny do tych samych wejść w SRW-01.
Hej. Zgadzam się z tym. Będzie to działać. Należy "zblokować" przycisk centralny diodami by nie wracało na wszystkie sterowniki.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Adembinski
Posty: 12
Rejestracja: sob lut 01, 2020 6:44 pm

sob lut 01, 2020 6:46 pm

A czy mogę podłączyć SPW-01 jako centralny dla trzech rolet, które mają sterownik srp 01? Chodzi o możliwość zamykania wszystkich trzech rolet jednocześnie za pomocą wifi
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 01, 2020 9:36 pm

Zapewne możesz ale nie będziesz miał podglądu na poziom otwarcia.
Adembinski
Posty: 12
Rejestracja: sob lut 01, 2020 6:44 pm

ndz lut 02, 2020 6:01 pm

Ale wszystko rozumiem że powinno działać bez podglądu w aplikacji na jakim poziomie są rolety? Jak dam w dół to całości zamknie, a jak do góry to całość otworzy?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 02, 2020 9:04 pm

Teoretycznie powinno
ODPOWIEDZ