SRW-01 - podłączenie

Sterownik rolet
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2062
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw maja 14, 2020 11:03 am

Niestety jak się kupuje przewody 4-żyłowe, to zamysłem producenta było, że to jest urządzenie 3-fazowe + PE. Stąd: czarny, brązowy, szaru i żółto-zielony.

Z drugiej strony przewody 4-żyłowe są idealne do rolet ;). U mnie też masa "szarych" podłączona jako N.
marith
Posty: 15
Rejestracja: pn kwie 06, 2020 1:42 pm

czw maja 14, 2020 11:26 am

Działa! Dziękuje!
marith
Posty: 15
Rejestracja: pn kwie 06, 2020 1:42 pm

ndz maja 17, 2020 12:16 am

Nie chcąc już zakładać drugiego wątku może pomożecie i z tym:
Podłączyłem druga rolete, działa. Ale po jakimś czasie przestaje reagować na komendy z aplikacji - oznaczona jest jako rozłączony a z przycisku fizycznego działa. Router niby widzi podłączone urządzenie do sieci.

Restartowałem ustawienia i łączyłem raz jeszcze z routerem i na drugi dzień z rana znów nie odpowiada. Dioda miga.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 750
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

ndz maja 17, 2020 7:54 am

Spróbuj zrestartować router i sprawdź czy problem występuje identycznie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
tel. 32 210-46-65 w.334
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10581
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 17, 2020 8:17 am

Jak moduł utraci połączenie z serwerem zacznij od sprawdzenia co jest w LAST STATE. Aby to zrobić przełącz moduł w tryb konfiguracji tak jak na początku poniższego filmiku
https://m.youtube.com/watch?v=al6R-Q65aP4

Połącz się z siecią WIFi o nazwie „ZAMEL-SRW...” i otwórz stronę http://192.168.4.1
marith
Posty: 15
Rejestracja: pn kwie 06, 2020 1:42 pm

ndz maja 17, 2020 8:52 am

miroph pisze:
ndz maja 17, 2020 7:54 am
Spróbuj zrestartować router i sprawdź czy problem występuje identycznie.
Po wyłączeniu zasilania do supli i włączeniu ponownie łączyła się prawidłowo.

Co do statusu to:
LAST STATE: Domain not found.

edit: Po wyjściu z trybu konfiguracji połączył się prawidłowo. Ale znając życie wkrótce się wyłączy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10581
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 17, 2020 10:20 am

Na stronie 192.168.4.1 zmień adres serwera na jego adres IP.
marith
Posty: 15
Rejestracja: pn kwie 06, 2020 1:42 pm

pn maja 18, 2020 6:25 am

Kolejny raz dziękuje, chyba pomogło bo dziś rano rolety się podniosły :)
dejavuu
Posty: 9
Rejestracja: pt kwie 10, 2020 4:06 pm

pn maja 18, 2020 12:10 pm

Ja również podłączam się pod topic.
Mam problem z reakcją silnika na krótkie klikniecie z aplikacji. Przekaźnik słyszę cyka natomiast roleta ani drgnie.
Dopiero jak dłużej przytrzymam przycisk wszystko działa prawidłowo. Co może być nie tak ? Całkowite zwijanie rozwijanie działa ok.
Natomiast pojedyncze klikniecie powoduje widoczny ruch rolety w aplikacji i cykniecie przekaźnika ale brak reakcji silnika.

Edit. Klikam pojedynczy raz z apki - przekaźnik klika, neonówka świeci się natomiast wygląda jak by czas impulsu był zbyt krótki aby silnik mógł wykonać ruch, idzie gdzieś zmienić czas impulsu przekaźnika ?

Proszę o pomoc bo już nie wiem ocb.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10581
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 18, 2020 1:06 pm

Co to za silnik tam masz ? Jak to jest podłączone ? Zachowanie jest dość niespotykane. Silnik zwykle rusza bez zauważalnej dla człowieka zwłoki jak dostaje zasilanie. Sprawdzałeś jak silnik się zachowuje przy sterowaniu bezpośrednio z przycisku (z pominięciem SRW) ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”