Kalibracja modułu

Sterownik rolet
addaniel
Posty: 27
Rejestracja: ndz sty 21, 2018 11:49 am

sob lut 17, 2018 6:23 pm

A jak dokonac ponownej kalibracji w aplikacji?? Jak najszybciej zmienic stan - obecnie w aplikacji pokazuje ze roleta jest otwarta a faktycznie jest zamknieta?? i odwrotnie?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lut 18, 2018 9:35 am

Przypadkiem nie masz odwrotnie silnika podłączonego ?
addaniel
Posty: 27
Rejestracja: ndz sty 21, 2018 11:49 am

czw lut 22, 2018 8:00 am

Ogólnie już doszedłem do tego - przyczyna - faktycznie odwrócone zasilanie 2-óch silników rolety i dodatkowo zamienione przewody w wyłączniku.
Awatar użytkownika
Lukaszenkog
Posty: 4
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:46 am

ndz kwie 12, 2020 10:11 am

Cześć,
sorry za odkopanie starego tematu, ale lepsze to niż tworzenie nowego.
Wczoraj podłączyłem SRW-01 do jednej rolety i mam problem jak kolega wyżej - roleta po ustawieniu na grafice w apce 50% zasłania światło okna na 70%. Zapewne wynika to z tego, że czas zmierzony stoperem to czas zasłaniania rolety do parapetu (między panelami rolety widać jeszcze światło słoneczne) + dodatkowe kilka sekund na domknięcie paneli (całkowite przysłonięcie światła słonecznego). Czas ten to u mnie 22 sekundy i jest to czas od pełnego odsłonięcia/zasłonięcia rolety do załączenia się krańcówki przy pełnym otwarciu/zasłonięciu rolety. I teraz pytanie co zrobiłem źle:
a) źle zmierzyłem czas? Mogę co prawda zmierzyć czas do momentu dotarcia rolety do parapetu, ale nie jest to jednoznaczne z pełnym zamknięciem rolety
b) źle skalibrowałem.
Pytanie kolejne - jeżeli b) to jak wejść powtórnie w tryb kalibracji i jak ją przeprowadzić właściwie? Podane powyżej oba sposoby nie przenoszą mnie w tryb kalibracji.
Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz kwie 12, 2020 11:33 am

Aby zmienić czas nie musisz przełączać modułu w tryb konfiguracji.
Wystarczy jak wprowadzisz nowy czas na cloud.supla.org.
22 sek. to bardzo dużo jak na samo domknięcie rolety.
Dopiero jak wprowadzimy możliwość określenia czasu domknięcia to wizualizacja będzie się pokrywać z
tym co jest w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Lukaszenkog
Posty: 4
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:46 am

ndz kwie 12, 2020 11:59 am

OK, dzięki za wyjaśnienie. Zmierzę czas zamknięcia/otwarcia do samego parapetu i tak będzie działać na razie.
Dopiero jak wprowadzimy możliwość określenia czasu domknięcia to wizualizacja będzie się pokrywać z
tym co jest w rzeczywistości.
Taka funkcjonalność, kiedy się pojawi, zostaje zaczytana do modułów SRW-01 automatycznie w postaci zaktualizowanego firmware? Moduły same sprawdzają aktualizacje? Wiadomo mniej więcej kiedy taka funkcjonalność się pojawi?
Pozdr.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz kwie 12, 2020 4:30 pm

Jedna z kolejnych wersji zaraz po wprowadzeniu v2.4. Możliwe, że w v2.4.1.
Aktualizacja SRW nie będzie wymagana
marith
Posty: 14
Rejestracja: pn kwie 06, 2020 1:42 pm

wt maja 12, 2020 6:46 pm

Jak najlepiej skalibrować moduł.
Niestety wprowadziłem czasy otwierania i zamykania ale nie zgadzają się one z % otwarciem w aplikacji...

Zmierzyłem czas od krańcówki do krańcówki i wyszło ok 23sek przy zamykaniu oraz ok. 29sek. przy otwieraniu.
Teraz gdy z poziomu 0 chcę obniżyć do 50% to w rzeczywistości jest na jakiś 60-65%.

Od których momentów najlepiej kalibrować? Już tracę nerwy do tego...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 12, 2020 7:04 pm

Skalibruj do końca. Roleta ma jeszcze domknięcie. Jak dodamy możliwość określenia czasu samego domknięcia to będziesz widział poprawnie wizualizację w aplikacji.
marith
Posty: 14
Rejestracja: pn kwie 06, 2020 1:42 pm

wt maja 12, 2020 8:51 pm

Czyli od krawędzi do krawędzi? Czy krańcówki do krańcówki? Bo jak pisałem wówczas nie wychodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”