Kilka pytań o podłączenie modułu (połączenie z przyciskiem + czasy pracy)

Sterownik rolet
tomek.gb
Posty: 5
Rejestracja: śr lut 14, 2018 9:43 am

ndz lut 18, 2018 12:01 pm

Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy post na forum - witam wszystkich :)
Mam rolety z wyłącznikami przeciążeniowymi. Zainteresowałem się projektem Supla i do testów kupiłem 1 szt. SRW-01.
Aktualnie udało mi się go podłączyć bez przycisku sterującego, skalibrować i odpowiednio ustawić harmonogram. Kilkudniowe testy i chęć dołożenie przycisku roletowego zrodziło kilka pytań, na które - mam nadzieję - uzyskać tutaj odpowiedź :)

1) Ustawiłem na serwerze czasy zamykania i otwierania. Na początek zrobiłem prosty harmonogram: "zamknij całkowicie o określonej godzinie" i "otwórz całkowicie o innej określonej godzinie". Operacje są wykonywane poprawnie, ale zauważyłem, że przekaźnik w SRW-01 trzyma znacznie dłużej niż zadany czas (tzn. nie wspominane gdzieś tutaj na forum 110% czasu, tylko raczej 150%). Czy to jest normalne?

2) Chciałbym podłączyć przycisk roletowy firmy Legrand (taki: https://www.ceneo.pl/13500207). Ten przełącznik ma 3 stany: w górę, w dół i wyłączony. W zasadzie można powiedzieć, że jest to przełącznik bistabilny, w którym 2 przyciski 0/1 zastąpiono jednym przyciskiem ze wspólnym stanem 0. Do przycisku podłącza się 3 kable - zasilanie, "roleta w górę" i "roleta w dół". Jak mam skonfigurować SRW-01? Czy wystarczy tylko przełączyć typ na bistabilny, czy konieczne są jeszcze jakieś dodatkowe ustawienia?

3) Pytanie łączy się trochę z pyt 2). Załóżmy, że mam ustawiony harmonogram, który otwiera i zamyka roletę codziennie o zadanym czasie. Przyjmijmy, że ktoś zamknął roletę wcześniej niż w harmonogramie przyciskiem roletowym, ale nie ustawił go w pozycji 0. Co się stanie w momencie, kiedy harmonogram będzie próbował otworzyć roletę? Sterownik zadba o to, żeby nie podać zasilania na 2 kierunki silnika? Czy roleta zostanie otwarta, a sterownik zignoruje stan przycisku roletowego?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 546
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz lut 18, 2018 3:06 pm

Ten przycisk występuje w dwóch wersjach - monostabilny i bistabilny. Czyli w monostabilnym zawsze po puszczeniu ustawi się pozycja środkowa czyli 0.
tomek.gb
Posty: 5
Rejestracja: śr lut 14, 2018 9:43 am

ndz lut 18, 2018 3:46 pm

Ja akurat mam ten przycisk w wersji bistabilnej i stąd pytania dotyczą tej wersji :)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8473
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 19, 2018 11:00 am

1. W przypadku harmonogramu działa to trochę inaczej. Wynika to z tego, że całkowite zamknięcie/otwarcie musiało być kompatybilne ze starczym softem i wysyłany jest tam komunikat "cały czas zamykaj" stąd dłuższy czas. Tym jednak nie powinieneś się przejmować bo to prawidłowe zachowanie. Jak ustawisz konkretny procent z poziomu harmonogramu np. 80% to zaobserwujesz 110% czasu.

2. Teoretycznie powinno wystarczyć przełączenie wejść w tryb monostabilny.

3. Harmonogram się wykona i rozeta zostanie otwarta/zamknięta do zadanej pozycji. Sterownik dba by oba załączenie obu przekaźników jednocześnie było niemożliwe.
tomek.gb
Posty: 5
Rejestracja: śr lut 14, 2018 9:43 am

pn lut 19, 2018 5:28 pm

Dziękuję :) Będę testował dalej.
tomek.gb
Posty: 5
Rejestracja: śr lut 14, 2018 9:43 am

ndz kwie 15, 2018 5:55 pm

Minęło trochę czasu, pobawiłem się harmonogramami, dodałem również z ciekawości sterowanie głosem (fajnie działa) i w zasadzie jestem zadowolony.
Zauważyłem jednak jedną niepokojącą rzecz: zdarza się, że kiedy otwieram roletę ze smartfona, moduł traci połączenie z Internetem (w aplikacji pojawia się czerwona kropka, a dioda na module zaczyna mrugać). Roleta jedzie do końca, moduł łączy się z Internetem, ale wydaje mi się to trochę dziwne... Tak jakby elektronika w jakiś sposób nie radziła sobie przez chwilę ze wzrostem prądu.
Czy ktoś z Was miał może podobny problem?

<EDIT> Nadmienię, że problemu nie zauważyłem przy zamykaniu rolety i korzystam z oficjalnego serwera.
Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz kwie 15, 2018 7:29 pm

Ja tak mam z czerwoną kropką. Zadanie wykonuje się prawidłowo, ale roleta jest nieosiągalna z aplikacji przez okolo 10 sekund. Dodam tylko że z modułem ROW-02 dzieje się podobnie.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz kwie 15, 2018 7:56 pm

tomek.gb pisze:
ndz kwie 15, 2018 5:55 pm
Tak jakby elektronika w jakiś sposób nie radziła sobie przez chwilę ze wzrostem prądu.
Czy ktoś z Was miał może podobny problem?
A myślałem, że tylko moje moduły mają czasem z tym problem przy sterowaniu roletami.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8473
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn kwie 16, 2018 10:10 am

tomek.gb pisze:
ndz kwie 15, 2018 5:55 pm
Minęło trochę czasu, pobawiłem się harmonogramami, dodałem również z ciekawości sterowanie głosem (fajnie działa) i w zasadzie jestem zadowolony.
Zauważyłem jednak jedną niepokojącą rzecz: zdarza się, że kiedy otwieram roletę ze smartfona, moduł traci połączenie z Internetem (w aplikacji pojawia się czerwona kropka, a dioda na module zaczyna mrugać). Roleta jedzie do końca, moduł łączy się z Internetem, ale wydaje mi się to trochę dziwne... Tak jakby elektronika w jakiś sposób nie radziła sobie przez chwilę ze wzrostem prądu.
Czy ktoś z Was miał może podobny problem?

<EDIT> Nadmienię, że problemu nie zauważyłem przy zamykaniu rolety i korzystam z oficjalnego serwera.
Była felerna partia SRW/ROW-02 na rynku. Poproś Zamel o wymianę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”