Aktualizacja oprogramowania

Sterownik rolet
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 19, 2019 9:54 am

Kod źródłowy urządzeń Zamel oparty jest o komercyjną licencję i nie jest dostępny publicznie.
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 104
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

czw sty 02, 2020 4:19 pm

Mam pytanie do aktualizacji.
Wywołałem niby aktualizację ale nadal mam 2.7.2.
Jakoś mi to nie przeszkadza ale jest pewna niedogodność. Mianowicie co jakiś czas (przy braku WiFi jak np. wyłączę router) moduł ma problemy z nawiązaniem komunikacji.
Mam obok siebie, (0,7 m) dwa Zamel. ROW-01 "wstaje" bez problemu, SRW-01 muszę fizycznie odpiąć od zasilania.

Czy wersja oprogramowania może mieć istotne znaczenie dla tego typu sytuacji?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 02, 2020 5:41 pm

Masz najnowszą wersję jaka jest dostępna dla SRW. ROW-01 ma inną konstrukcję. Może tu jest różnica. Trudno ocenić tak na "oko" w czym może być u Ciebie problem.
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 104
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

czw sty 02, 2020 7:15 pm

Dziękuję za info.
Zrobiłem niedawno lekką przeróbkę i moduł jest teraz w stabilnym zasięgu 2 anten. Zmienię punkt dostępowy na inny i będę obserwował.

PS Miałem wrażenie, że kiedyś mignęła mi informacja o wersji 2.7.3 ale to być może dotyczyło czegoś innego.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt wrz 18, 2020 3:33 pm

pzygmunt pisze:
czw sty 02, 2020 5:41 pm
Masz najnowszą wersję jaka jest dostępna dla SRW. ROW-01 ma inną konstrukcję. Może tu jest różnica. Trudno ocenić tak na "oko" w czym może być u Ciebie problem.
A ja dzisiaj zupelnie przypadkowo ;) wszedłem w tryb konfiguracji srw01 I wymyśliłem aktualizację...mam teraz wersję 2.7.24
Co ona wnosi? Czy jest zalecenie aktualizacji wszystkich srw01 do tej wersji...? Bo mi się nie chce szczerze mówiąc biegać po modułach...(mam aż 1 szt)...no chyba że to jakaś ważna aktualizacja:)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 18, 2020 4:00 pm

Rozwiązuje problem z DNS-em. Jeśli u Ciebie on nie występuje to nie musisz aktualizować.
Wprowadza też możliwość odczytania adresu IP, MAC-a, czasu pracy, czasu połączenia oraz siły sygnału wifi z poziomu aplikacji.
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt wrz 18, 2020 7:10 pm

Dzieki za info.
A czy mozna jakos ukryc w aplikacji pojawienie sie tej ikonki "i" z info o IP, sile wifi itd ??
Teraz mam w 1 srw ikonke "i" a w pozostalych nie...juz domownicy marudzą co to za nowośc i po co to ????
I po zastanowieniu ta funkcjonalnośc ma sens dla uzytkownika zaawansowanego tzn admina ktory zarządza systemem w domu np. do diagnostyki itd
Ale dla zwyklego uzytkwnika to zbedne...powoduje mniejszą czytelnośc aplikacji.

Zeby bylo jasne...fajnie ze to jest !!! Tylko pod rozwagę w kolejnej wersji apki dodalbym w ustawieniach mozliwośc wlaczenia/wyłaczenia informacji dodatkowych (diagnostycznych)..
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9435
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt wrz 18, 2020 7:35 pm

Wezmę to pod uwagę.
flowerek
Posty: 162
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pt wrz 25, 2020 4:05 pm

Czas pracy a czas połączenia?
Jaka jest różnica?
Myślałem że czas pracy to czas od ostatniego zniknięcia zasilania a czas połączenia to czas od ostatniego logowania modułu do Cloud.

Ale widzę na srw01 że mam nagle czas pracy 0 dni 4 godziny.... A zaniku prądu w domu nie było...
I jaki powinien być optymalny czas połaczenia? Co ile czasu domyślnie moduł łączy się ponownie? Na 2 srw01 zamontowanyvh obok siebie miałem odpowiednio jeden w dniach a drugi w godzinach.. a sieć wifi ta sama. Odleglosc od ap taka sama..

Mam te ikonki po aktualizacji to teraz tam zaglądam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”