Page 1 of 1

SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Wed Jan 30, 2019 10:08 pm
by michcss
Cześć,
Mam "świeżo" podłączone SRW-01, jeszcze na domyślnych ustawieniach, nie podpięte do WiFi itp. Łącznik 2 klawiszowy monostabilny. Naciskam lewy klawisz, jedzie w dół. Naciskam, zatrzymuje się. Naciskam jeszcze raz jedzie w dół - OK. Dojeżdża do końca - OK (krańcówki w rolecie były wczesniej ustawiane). I teraz naciskam do góry - nic, naciskam drugi raz do góry - jedzie. Zawsze po dojechaniu do końca muszę nacisnąć 2 razy by zmienić kierunek. (niezależnie od klawisza i kierunku) O co chodzi?

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Wed Jan 30, 2019 10:12 pm
by pzygmunt
Może SRW myśli, że roleta dalej jedzie. Ustawiłeś czasy w cloudzie ? Aplikacja skalibrowana ?

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Thu Jan 31, 2019 4:23 am
by Lector
jeszcze na domyślnych ustawieniach, nie podpięte do WiFi
Więc nic nie ustawił w cloudzie.

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Thu Jan 31, 2019 5:41 am
by Robert Błaszczak
Na 100% SRW w dalszym ciągu zamyka roletę. Krańcówki masz w rolecie, ale SRW nie dostaje zwrotnie informacji z tych krańcówek o ich zadziałaniu.

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Thu Jan 31, 2019 7:31 am
by pzygmunt
Lector wrote:
Thu Jan 31, 2019 4:23 am
jeszcze na domyślnych ustawieniach, nie podpięte do WiFi
Więc nic nie ustawił w cloudzie.
No tak.... ;)

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Sat Feb 02, 2019 7:11 pm
by michcss
Ok, ustawiłem czasy, dokonałem kalibracji, sterowanie z aplikacji - wszystko ok. Klikam zamknięcie do końca, roleta zjeżdza, prawie od razu słychać "pyknięcie" od przekaźnika rozłączające obwód. Natomiast gdy zamknę/otworzę ją łącznikiem, to średnio muszę poczekać jeszcze z 15 sekund od finalnej pozycji zanim pojawi się "pyknięcie". Przez te 15s właśnie by ruszyć w przeciwną stronę muszę nacisnąć 2 razy.

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Sat Feb 02, 2019 7:15 pm
by pzygmunt
Ktoś ma też taki objaw ?

[EDIT]
Generalnie przy pełnym zamknięciu/otwarciu sterownik dodaje 10% czasu aby upewnić się czy pozycja rolety się nie rozjechała z tym co
widzi w aplikacji. To 15sek. w praktyce będzie niezauważalne. Raczej nie otwierasz całkowicie aby za < 15 sek. znowu zamknąć.

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Sat Feb 02, 2019 8:33 pm
by wsosniak
pzygmunt wrote:
Sat Feb 02, 2019 7:15 pm
Ktoś ma też taki objaw ?
U mnie jest podobnie . Przykład : roleta w cloudzie ma ustawione 22sek dla otwarcia i zamkniecia. I powiedzmy, że jest całkowicie zamknieta i z aplikacji recznie ustawiam np na 80% (tj około 4 sekundy kiedy sie otwiera) . Roleta otwiera się do tego stanu (słychac na koniec kliknięcie przekaźnika w sterowniku ). Zamykam całkowicie z aplikacji , roleta się zamyka i kiedy już jest zamknieta to tez od razu słychać kliknięcie . Otwieram ją ponownie na 80% i teraz zamykam z przycisku na ścianie. Roleta po 4 sek jest zamknieta , nie słychać klikniecia .Klikniecie słychać po nastepnych 22 sekundach (czas z clouda?) od momentu zamknięcia (czyli po 4+22=26 sekundach od momentu naciśniecia przycisku na ścianie).
Jesli otworze rolete do 20% (czyli 17 sek ) to jeśli teraz chcę ją zamknąć, naciskając przycisk na ścianie , klikniecie w sterowniku słychać po 17+22= 39 sekundach od momentu nacisniecia przycisku na ścianie.

Ale powiem szczerze wogóle mnie to nie obchodzi kiedy jest to kliknięcie :) bo nie pamietam kiedy używałem przycisków na ścianie do otwierania i zamykania rolet , a tym samym nie mam tego problemu że trzeba cos dwa razy naciskać zeby roleta zaczęła sie ruszac. Dla mnie te sterowniki są extra :)

@pzygmunt - jedyne trzeba by się zastanowić , czy takie, obecne zachowanie sterownika nie ma wpływu na jakieś rozjady , kiedy otwierasz/zamykasz rolety z aplikacji lub z fizycznego przycisku , a w tym samym momencie są chwilowe przerwy w połączeniu z internetem .

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Sat Feb 02, 2019 8:48 pm
by pzygmunt
Te marginesy czasowe są celowe. Przerwy w komunikacji nie mają tu znaczenia ponieważ czas liczy sterownik, a nie serwer.

Re: SRW-01 wymaga podwójnego naciśnięcia "na końcach"

Posted: Sat Feb 02, 2019 8:59 pm
by wojtas567
Nie wiem czy coś pomoże to co dodam bo korzystam z softu do rolet ale mam rolety wewnętrzne. Mam usunięte te dodatkowe 10% i w zasadzie jest wszystko dobrze dopóki ktoś nie zasłoni rolety np. na 40% i potem ją odsłoni, to nie wróci na pozycję startową tylko o ok 10% zwinie się więcej. W sytuacji gdy zasłonię tą roletę na te 40% a potem kolejnym krokiem zasłonię na 100% i dopiero odsłonię to roleta zatrzymuje się w pozycji startowej.