problem z wejściem w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
gniedzwiedz
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 22, 2020 1:23 pm

śr mar 25, 2020 10:43 am

Witam
Udało mi się rozwiązać problem. Nie wiem jak to możliwe ale jak podłączyłem moduły w innej lokalizacji (u znajomego) wszystkie moduły po kolei zadziałały prawidłowo - bez problemu wchodziły w tryb konfiguracji i można się było połączyć z nimi przez telefon. Skonfigurowałem je ręcznie przez stronę internetową, przywiozłem do domu i wszystko działa.
Natomiast dalej nie wiem jak to możliwe, że u mnie podłączeniu do prądu (nawet bezpośrednio do gniazda przez kabel) każdy moduł wariował i lampki świeciły nieregularnie. Tak jak pisałem wcześniej próbowałem wyłączać swoją sieć Wifi i to też nie pomagało. Dodam, że w domu mieszkam 9 lat i mam dużo urządzeń na WiFi. Ostatnio w ten sam sposób jak moduły Zamel konfigurowałem moduły Wifi do sterowania klimatyzacją i nie było żadnego problemu.
Może ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 178
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr mar 25, 2020 10:49 am

Powiedz, czy ty posiadasz jakieś duże ilości zasilaczy impulsowych do oświetlenia LED?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
gniedzwiedz
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 22, 2020 1:23 pm

śr mar 25, 2020 6:21 pm

Jeżeli dobrze rozumiem co to jest zasilacz impulsowy to mam tylko 1 zasilacz tego typu w kuchni do lampek podszafkowych.
Nie wiem czy to ma wpływ - posiadam instalacje fotowoltaiczną w domu.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 178
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr mar 25, 2020 6:34 pm

Zdarza się że klienci montują zasilacze bez żadnych certyfikatów i one powodują bardzo duże zakłócenia. I to może być powodem.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Remi
Posty: 52
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

śr mar 25, 2020 8:32 pm

Dorzucę więcej informacji aby jeszcze bardziej zagmatwać problem.

Po ogarnięciu modułów Zamela flashowałem S26 oraz H801 softami, które kiedyś już testowałem i działały bez problemu na takich samych modułach (jeden z nich to multiboard dla s26, drugi to ).
Jako że kiedyś wszystkie moje moduły wchodziły w tryb konfiguracji bez problemu - faktycznie jakieś zakłócenia (i takie miałem też wcześniejsze przypuszczenia) powodują, że esp zachowuje się dziwnie.

Z powyższego wynika, że problem nie leży strikte po stronie Zamela a może być po stronie kodu źródłowego (o ile jest współdzielony ale pewnie tak..?) bądź samego ESP.

W mojej sytuacji w ostatnim czasie doszło kilka zasilaczy impulsowych (większość to certyfikowane MW). Ale mam też nowe dwa zasilacze, które raczej nie były projektowane wg. EMC ;) Ponadto moja lista urządzeń Supli mocno się rozrasta (mam już ich grubo ponad 30) i tutaj też widzę potencjalny problem.

Z mojej strony jak będę miał chwilę to porobię testy aby wpierw zdiagnozować, co może zakłócać a potem - co może być bardzo trudne znaleźć jakie to zakłócenie.
Na chwilę obecną jestem skłonny stwierdzić, że nie będą to zakłócenia niesione z sieci (ale mogę to przetestować w lepszy sposób niż dotychczas aby mieć 100% pewność).

Jeżeli Przemek i/bądź Zamel bazując na powyższym mogą mnie naprowadzić, czy problem będzie tylko w hardware czy może to być też software (pamiętajmy, że po zapisaniu ustawień przynajmniej jeden moduł w moim przypadku wprowadzał się później w stan konfiguracji bez problemu) to będzie to na pewno przydatna wiedza ;)
Osobiście na chwilę obecną (a są to bardzo wstępne przypuszczenia) obstawiam, że dużo urządzeń wifi wpływa na dziwną pracę modułów.
ODPOWIEDZ