problem z wejściem w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
gniedzwiedz
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 22, 2020 1:23 pm

śr mar 25, 2020 10:43 am

Witam
Udało mi się rozwiązać problem. Nie wiem jak to możliwe ale jak podłączyłem moduły w innej lokalizacji (u znajomego) wszystkie moduły po kolei zadziałały prawidłowo - bez problemu wchodziły w tryb konfiguracji i można się było połączyć z nimi przez telefon. Skonfigurowałem je ręcznie przez stronę internetową, przywiozłem do domu i wszystko działa.
Natomiast dalej nie wiem jak to możliwe, że u mnie podłączeniu do prądu (nawet bezpośrednio do gniazda przez kabel) każdy moduł wariował i lampki świeciły nieregularnie. Tak jak pisałem wcześniej próbowałem wyłączać swoją sieć Wifi i to też nie pomagało. Dodam, że w domu mieszkam 9 lat i mam dużo urządzeń na WiFi. Ostatnio w ten sam sposób jak moduły Zamel konfigurowałem moduły Wifi do sterowania klimatyzacją i nie było żadnego problemu.
Może ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 435
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr mar 25, 2020 10:49 am

Powiedz, czy ty posiadasz jakieś duże ilości zasilaczy impulsowych do oświetlenia LED?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
gniedzwiedz
Posty: 9
Rejestracja: ndz mar 22, 2020 1:23 pm

śr mar 25, 2020 6:21 pm

Jeżeli dobrze rozumiem co to jest zasilacz impulsowy to mam tylko 1 zasilacz tego typu w kuchni do lampek podszafkowych.
Nie wiem czy to ma wpływ - posiadam instalacje fotowoltaiczną w domu.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 435
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr mar 25, 2020 6:34 pm

Zdarza się że klienci montują zasilacze bez żadnych certyfikatów i one powodują bardzo duże zakłócenia. I to może być powodem.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Remi
Posty: 73
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

śr mar 25, 2020 8:32 pm

Dorzucę więcej informacji aby jeszcze bardziej zagmatwać problem.

Po ogarnięciu modułów Zamela flashowałem S26 oraz H801 softami, które kiedyś już testowałem i działały bez problemu na takich samych modułach (jeden z nich to multiboard dla s26, drugi to ).
Jako że kiedyś wszystkie moje moduły wchodziły w tryb konfiguracji bez problemu - faktycznie jakieś zakłócenia (i takie miałem też wcześniejsze przypuszczenia) powodują, że esp zachowuje się dziwnie.

Z powyższego wynika, że problem nie leży strikte po stronie Zamela a może być po stronie kodu źródłowego (o ile jest współdzielony ale pewnie tak..?) bądź samego ESP.

W mojej sytuacji w ostatnim czasie doszło kilka zasilaczy impulsowych (większość to certyfikowane MW). Ale mam też nowe dwa zasilacze, które raczej nie były projektowane wg. EMC ;) Ponadto moja lista urządzeń Supli mocno się rozrasta (mam już ich grubo ponad 30) i tutaj też widzę potencjalny problem.

Z mojej strony jak będę miał chwilę to porobię testy aby wpierw zdiagnozować, co może zakłócać a potem - co może być bardzo trudne znaleźć jakie to zakłócenie.
Na chwilę obecną jestem skłonny stwierdzić, że nie będą to zakłócenia niesione z sieci (ale mogę to przetestować w lepszy sposób niż dotychczas aby mieć 100% pewność).

Jeżeli Przemek i/bądź Zamel bazując na powyższym mogą mnie naprowadzić, czy problem będzie tylko w hardware czy może to być też software (pamiętajmy, że po zapisaniu ustawień przynajmniej jeden moduł w moim przypadku wprowadzał się później w stan konfiguracji bez problemu) to będzie to na pewno przydatna wiedza ;)
Osobiście na chwilę obecną (a są to bardzo wstępne przypuszczenia) obstawiam, że dużo urządzeń wifi wpływa na dziwną pracę modułów.
forest_44
Posty: 6
Rejestracja: śr sie 28, 2019 5:15 pm

śr kwie 15, 2020 2:47 pm

Mam identyczny problem z konfiguracją. Dioda miga, gaśnie, miga, gaśnie, świeci ciągle, gaśnie... Nie da się dodać urządzeń. Kupiłem 4 x SRW-01 z myślą, że będzie szybko i prosto skonfigurować, a tu taka niemiła niespodzianka... :cry: Dwa rozpakowałem, oba urządzenia zachowują się tak samo. Dwóch kolejnych jeszcze nie otwierałem...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9084
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 4:41 pm

forest_44 pisze:
śr kwie 15, 2020 2:47 pm
Mam identyczny problem z konfiguracją. Dioda miga, gaśnie, miga, gaśnie, świeci ciągle, gaśnie... Nie da się dodać urządzeń. Kupiłem 4 x SRW-01 z myślą, że będzie szybko i prosto skonfigurować, a tu taka niemiła niespodzianka... :cry: Dwa rozpakowałem, oba urządzenia zachowują się tak samo. Dwóch kolejnych jeszcze nie otwierałem...
Dioda ma migać.
Czy aby na pewno Twój problem jest jednoznaczny z opisanym poniżej.
Czy moduł podłączony do zasilania nie emituje sieci WiFi, której nazwa rozpoczyna się od "ZAMEL-SRW" ?
Bardzo wielu użytkowników sugeruje się komunikatem kreatora dodawania, który informuje, że konfiguracja zakończyła się pomyślnie, a
urządzenia nie widać w aplikacji. Komunikat oznacza, że poprawnie przekazano do urządzenia podane dane. Jeśli podano błędne hasło do sieci wifi lub jej błędną nazwę to moduł się nie połączy. Napisz coś więcej.
forest_44
Posty: 6
Rejestracja: śr sie 28, 2019 5:15 pm

śr kwie 15, 2020 5:12 pm

pzygmunt pisze:
śr kwie 15, 2020 4:41 pm
Czy moduł podłączony do zasilania nie emituje sieci WiFi, której nazwa rozpoczyna się od "ZAMEL-SRW" ?
Tak, emituje, ale nie da się połączyć z siecią zarówno przez telefon jak i przez laptopa.
pzygmunt pisze:
śr kwie 15, 2020 4:41 pm
Czy aby na pewno Twój problem jest jednoznaczny z opisanym poniżej.
Nagranie mojego przypadku: https://youtu.be/oYkiQvgA-Qk
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 435
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr kwie 15, 2020 5:37 pm

Wszystkie 4 się tak zachowują?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
forest_44
Posty: 6
Rejestracja: śr sie 28, 2019 5:15 pm

śr kwie 15, 2020 5:56 pm

miroph pisze:
śr kwie 15, 2020 5:37 pm
Wszystkie 4 się tak zachowują?
Kiedy pisałem wpis tylko 2 miałem rozpakowane. Rozpakowałem teraz kolejne dwa. Jeden z nich to samo, ostatni w ogóle nie działa... :lol:
Podsumowując:
3 - nie da się skonfigurować
1 - nie działa
:lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”