problem z wejściem w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 519
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr kwie 15, 2020 5:58 pm

Wyślij mi wszystkie urządzenia ok?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9436
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 5:58 pm

Ewidentnie moduły są na coś wrażliwe jak pracują w trybie AP. Czy możesz wyłączyć sieć WiFi jaką masz w domu ?
forest_44
Posty: 6
Rejestracja: śr sie 28, 2019 5:15 pm

śr kwie 15, 2020 6:03 pm

pzygmunt pisze:
śr kwie 15, 2020 5:58 pm
Ewidentnie moduły są na coś wrażliwe jak pracują w trybie AP. Czy możesz wyłączyć sieć WiFi jaką masz w domu ?
Sterowniki przygotowuję dla rodziców. Osobiście w domu korzystam z Homekit i mam dużo urządzeń na wifi (aktualnie 25 urządzeń w sieci). Spróbuję w innej lokalizacji skonfigurować te urządzenia - w domu rodziców, gdzie nie ma tylu urządzeń i tylko jedna sieć i jeden router. U mnie jest router + sieć mesh z trzema AP.
miroph pisze:
śr kwie 15, 2020 5:58 pm
Wyślij mi wszystkie urządzenia ok?
Jeżeli w innej lokalizacji mi się nie uda skonfigurować, to skontaktuję się z Tobą. Dam znać na dniach.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 519
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr kwie 15, 2020 6:06 pm

Ok czekam na informacje
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1415
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 15, 2020 6:23 pm

Jeśli w drugiej lokalizacji skonfigurowanie sterowników przejdzie poprawnie, będzie to drugi podobny przypadek, gdzie próba konfiguracji zakończona niepowodzeniem odbywa się przy sieci mesh.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 519
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr kwie 15, 2020 6:29 pm

Jest to ciekawe. Ja mam kilka inwestycji, które robiłem ma ubiquiti i działają poprawnie.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
forest_44
Posty: 6
Rejestracja: śr sie 28, 2019 5:15 pm

czw kwie 16, 2020 8:32 am

Robert Błaszczak pisze:
śr kwie 15, 2020 6:23 pm
Jeśli w drugiej lokalizacji skonfigurowanie sterowników przejdzie poprawnie, będzie to drugi podobny przypadek, gdzie próba konfiguracji zakończona niepowodzeniem odbywa się przy sieci mesh.
3 sterowniki połączone bez problemów w innej lokalizacji. Prywatnie w domu mam Tenda Nova system Mesh MW5S z trzema urządzeniami.
miroph pisze:
śr kwie 15, 2020 5:58 pm
Wyślij mi wszystkie urządzenia ok?
1 urządzenie trup. Skontaktuję się na PW.
Remi
Posty: 75
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

czw kwie 16, 2020 10:42 pm

U mnie obecnie problem pojawia się przy każdym nowym esp. Dzisiaj uruchomiłem kolejnego SLW-01 (z problemami, jak by inaczej ;) ) i pokusiłem się o podłączenie do akumulatora 12 VDC. Czy Zamel jest podłączony przez zasilacz impulsowy czy z baterii to zachowanie jest takie samo. To wyklucza zakłócenia z sieci oraz słabą jakość zasilania.

Pytanie do kolegów - w jaki sposób opcja mesh miała by wpływać na dziwną prace esp? Ja puki co bardziej idę w kierunku, czy aby po prostu większa ilość okolicznych sieci wifi nie wpływa negatywnie na pracę układu. Sprawdzę to w miarę możliwości jak będę instalował kolejne moduły.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9436
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt kwie 17, 2020 8:13 am

Problem raczej będzie leżał w warstwie espressifa. Aby móc coś więcej powiedzieć czy w ogóle podjąć próbę znalezienia rozwiązania musimy takie zachowanie odtworzyć lokalnie.
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 36
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

pt kwie 17, 2020 7:10 pm

Remi pisze:
czw kwie 16, 2020 10:42 pm
...
Pytanie do kolegów - w jaki sposób opcja mesh miała by wpływać na dziwną prace esp? Ja puki co bardziej idę w kierunku, czy aby po prostu większa ilość okolicznych sieci wifi nie wpływa negatywnie na pracę układu. ...
Nie wiem w jaki sposób, ale na pewno mesh (być może nie wszystkie modele) powoduje problem, trudność z wejściem do konfiguracji modułów.
Potrzebowałem zmienić ustawienia w module i żeby skutecznie to zrobić musiałem wyłączyć domowe wifi (konkretnie Tenda Nowa MW3).
Po konfiguracji i włączeniu wifi domowego moduły pracują bez żadnego problemu.

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”