problem z wejściem w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
remikt86
Posty: 3
Rejestracja: ndz kwie 26, 2020 3:32 pm

śr maja 06, 2020 1:07 pm

Mówiąc o wyłączeniu sygnału 5GHz chodziło mi o włączenie "inteligentnego asystenta" w aplikacji Tenda. Tryb ten pozwala na dodanie urządzeń obsługujących tylko 2,4GHz.
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 29
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

pt maja 22, 2020 9:40 am

Mam problem z jednym z SRW-01. Na 4 szt. jeden wchodzi w tryb konfiguracji na 1-3 sekundy i restartuje się. Pozostałe wchodzą w tryb konfiguracji bez zarzutu. W trybie normalnym moduł działa, ale chciałem zmienić typ przycisku z bistabilnego na monostabilny. FV 2.7.2. WiFi w domu wyłączone na czas konfiguracji. Odłączenie z prądu na parę minut nie pomaga. Wejście w tryb konfiguracji przyciskiem w module lub 10x przyciskiem rolet - ten sam efekt. Jest może jakiś patent na factory reset, żeby moduł był w trybie konfiguracji po podłączeniu zasilania tak jakby był wyjęty prosto z pudełka ? Czy wysyłać na naprawę gwarancyjną ?
[edit]
Pół dnia wczoraj walczyłem. teraz wykręciłem moduł z puszki, podłączyłem na krótko, żeby nakręcić film ... i co ? prawo murphiego ;P
od ręki śmiga ... ale to nie koniec historii.
Myślę sobie, jakieś zakłócenia na fazach. Odłączyłem wszystko co mogło siać, wkręcam moduł w puszkę i kicha - znowu tryb konfiguracji działa przez krótką chwilkę. Wykręciłem z puszki i podłączyłem się pod gniazdko z którego idzie zasilanie do puszki. Tryb konfiguracji działa. Zgłupiałem ... ale kabel miałem na tyle długi, żeby zbliżyć moduł w okolicę puszki. Szach mat ... włączony wcześniej tryb konfiguracji wywala nawet 30 cm od puszki. Coś tam pewnie sieje takimi zakłóceniami, że resetuje moduł w trybie konfiguracji, ale w trybie normalnym wszystko działa.
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2020 10:35 am przez nonflammable, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9436
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 22, 2020 10:00 am

Próbowałeś wyłączyć mu na chwilę zasilanie ?
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 29
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

pt maja 22, 2020 10:37 am

pzygmunt pisze:
pt maja 22, 2020 10:00 am
Próbowałeś wyłączyć mu na chwilę zasilanie ?
Tak, pisałem o tym ... ale przeczytaj mój [edit] w poprzednim poście ... chyba wykręcę inny moduł i zobaczę czy w tamtym miejscu tak samo się zachowa.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9436
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 22, 2020 10:44 am

Dzięki za info. Jest to jakiś kolejny trop.
Awatar użytkownika
nonflammable
Posty: 29
Rejestracja: wt lis 26, 2019 11:12 pm
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

pt maja 22, 2020 11:39 am

pzygmunt pisze:
pt maja 22, 2020 10:44 am
Dzięki za info. Jest to jakiś kolejny trop.
Wykręciłem inny moduł z domu i w tym miejscu zachowuje się tak samo. Zrobiłem filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=CIBCW-jbX_0
Ściana zewnętrzna. Poza instalacją od gniazdka z którego jest zasilany moduł i przewodem od rolety nie ma nic w okolicy w promieniu kilku metrów. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że 100m od budynku przechodzi linia 400kV i pomimo podłączonego uziemienia coś może się indukować w samej rolecie co zakłóca jedynie tryb konfiguracji. Dziwne też jest, że pozostałe rolety nie są dotknięte tym problemem.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1334
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt maja 22, 2020 12:31 pm

nonflammable pisze:
pt maja 22, 2020 11:39 am
Są apki na telefon do skanowania natężenia pola EM. Pewnie pomiar jest marnej jakości, ale z grubsza widać czy coś w danym miejscu jest, czy nie
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1334
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt maja 22, 2020 12:31 pm

Możesz też skan wifi odpalić.
daarek83
Posty: 10
Rejestracja: pn lut 17, 2020 2:01 pm

wt wrz 08, 2020 7:33 pm

Też miałem problem z wejściem w tryb konfiguracyjny ROW-01 i ROW-02 przy włączonym wifi. Mam mesh Tenda Nova MW6. Musiałem odłączyć zasilanie każdej kostce.
Nieziem
Posty: 6
Rejestracja: śr wrz 30, 2020 9:27 pm

śr wrz 30, 2020 9:38 pm

Witam.
Pozwolę sobie odkopać temat bo nie widzę dla siebie rozwiązania.
Mam podobny problem z brakiem możliwości wejścia w tryb konfiguracji.
Rolety działały przez kilka tygodni na zamontowanych sterownikach SRW-01 (dokładnie 8 szt.), ale tylko z przycisków ... nigdy nie było czasu żeby je skonfigurować przez aplikację.
Nagle z dnia na dzień wszystkie się wysypały.
Rolety reagują raz na kilka przyciśnięć klawisza.
Po dokształceniu się na forum i rozkręceniu puszek, mam coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=uln7VhztKZg
Ciężko to w całości uchwycić na filmiku bo miganie, załączanie i gaśnięcie diody jest strasznie nieregularne.
Wziąłem jeden fabrycznie nowy sterownik, podłączyłem bezpośrednio do gniazdka i efekt jest taki sam.
W domu wyłączyłem Wi-Fi i nic nie pomogło.
Odłączałem od zasilania na jakiś czas i też nic.
Nie wiem już, co więcej zrobić ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”