SRW-01 zmiana routera i bałagan:(

Sterownik rolet
Jaca
Posts: 11
Joined: Sat Apr 13, 2019 7:27 pm

Sat Apr 13, 2019 7:39 pm

W ubiegłym tygodniu zamontowałem sterowniki SRW01 na 10 roletach - działały swietnie. Niestety mój router bezprzewodowy (tylko bezprzewodowy net wchodzi w grę) nie radził sobie z taką ilością odbiorników (dodatkowo dwa lapki i telefony) i losowo zrywał połączenia na różnych urządzeniach. Zapadła decyzja o zmianie routera - dzisiaj zainstalowałem router Huawei B525 i zaczęła się jazda:( Sieć na nowym routerze nazwałem tak samo jak poprzednią na której rolety śmigały - niestety wszystkim wyświetlał się status rozłączone. Usunąłem je z konta na cloudzie i próbowałem instalować od nowa. Efekt jest taki, że po 10 naciśnięciach przycisku sterowania sterownik wchodzi w tryb konfiguracji, aplikacja oznajmia że wszystko przebiegło pomyślnie i... urządzenia(rolety) nigdzie nie widzę - ani w aplikacji ani na lapku. Założyłem konto na innego maila i dzieje się to samo - konfiguracja bez problemu ale urządzenia(rolety) nigdzie nie widać... Dodam, że raczej zielony jestem w temacie informatyki i proszę o pomoc łopatologiczną.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5771
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 13, 2019 8:00 pm

1. Aby zmienić router nie trzeba usuwać modułów z clouda.
2. Nie zakładaj kolejnego konta - nie jest to konieczne.
3. Nowy router instalujesz z tą samą nazwą WIFi i hasełem. Jeżeli chcesz zmienić nazwę lub hasło to po prostu przełączasz moduły w tryb konfiguracji (bez demontażu z puszki) i dodajesz ponownie z poziomu aplikacji. Nie zdublują się. Nie trzeba usuwać. Po prostu uaktualią sie dane konfiguracyjne.


Jeżeli coś idzie nie tak to:
1. Przełącz jeden moduł w tryb konfiguracji
2. Dodaj go z poziomu aplikacji
3. W ostatnim kroku kreatora dodawania odczytaj co jest w „poprzedni status”.
Gucio2607.
Posts: 379
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Apr 13, 2019 8:17 pm

Też zmieniłem router na ten sam model co Ty masz i jedyne co musiałem zrobić to zmienić nazwę i hasło sieci na takie jak miałem na starym.. działa bez zarzutu a modułów mam już ponad 20 w całym domu plus telefony laptopy i telewizor..dobry wybór
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Jaca
Posts: 11
Joined: Sat Apr 13, 2019 7:27 pm

Sat Apr 13, 2019 8:26 pm

Po ptokach bo moduły usunąłem i konto nowe założyłem:) Co do instalacji - nowy moduł znajduje bez problemu ale nigdzie go nie widać. Do tego połowę ekranu w kreatorze mam obciętą i nie widzę całości tekstu...
Jaca
Posts: 11
Joined: Sat Apr 13, 2019 7:27 pm

Sat Apr 13, 2019 8:34 pm

Próbuję zmienić hasło na takie jak w starym routerze ale mam kolejny problem - system stwierdza, że jest za słabe i nie chce go zaakceptować...
User avatar
lesny8
Posts: 576
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Apr 13, 2019 8:39 pm

Dodam jeszcze od siebie, że jeśli @Jaca nadałeś ten sam SSID dla AP nowego routera co przy starym urządzeniu, to ważne jest, żeby typ zabezpieczenia sieci ustawić też taki sam. Nie zakładam, że miałeś WEP, dlatego jeśli miałeś WPA-PSK/ WPA2-PSK i TKIP to tak samo na nowym urządzeniu powinieneś ustawić, jeśli był ustawiony AES to trzeba ustawić AES, żeby obyć się bez zapominania sieci w urządzeniach i rekonfiguracji wszystkich klientów WiFi.

Druga kwestia to to, że WiFi w tym routerze działa na 2,4GHz i 5GHz. Zwróć uwagę czy sieć na 2,4GHz masz włączoną i tej parametry edytowałeś, bo SRW-01 działa na 2,4GHz.
Jaca
Posts: 11
Joined: Sat Apr 13, 2019 7:27 pm

Sat Apr 13, 2019 8:52 pm

Last state: SSID not found
lesny zrozumiałem pierwsze cztery słowa...:)
Gucio2607.
Posts: 379
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Apr 13, 2019 9:21 pm

Czyli nie widzi sieci wifi..upewnij się czy sieć 2.4 GHz ustawiłeś jak w starym routerze
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Jaca
Posts: 11
Joined: Sat Apr 13, 2019 7:27 pm

Sat Apr 13, 2019 9:29 pm

Wydaje mi się że wszystko jest tak samo z wyjątkiem hasła...
Gucio2607.
Posts: 379
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sat Apr 13, 2019 9:44 pm

Wszystko musi się zgadzac
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Post Reply