Sterowanie centralne rolet SRW-01

Sterownik rolet
matimatimati
Posts: 5
Joined: Mon Apr 15, 2019 8:15 pm

Tue Apr 16, 2019 9:42 am

Witam, mam pytanie odnośnie stworzenia centralnego sterowania roletami gdzie każda roleta jest wyposażona w sterownik SRW-01.
Zakładam, że w konfiguracji sterownika ustawiam przycisk sterowania lokalnego jako włącznik monostabilny - jedno naciśniecie powoduje zamknięcie lub otwarcie rolety.
Dokładam dodatkowy włącznik monostabilny i łącze go jak na schemacie poniżej. Pytanie czy w ten sposób będzie działać sterowanie centralne z przycisku.
Dziękuję za opinie
Attachments
Sterowanie centralne SRW-01.JPG
Sterowanie centralne SRW-01.JPG (58.62 KiB) Viewed 1368 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6003
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Apr 16, 2019 9:48 am

SRW-01 może być sterowane centralnie tylko za pomocą oprogramowania.
Podłączenie w ten sposób spowoduje, że każdy włącznik będzie działał jak centralny.
matimatimati
Posts: 5
Joined: Mon Apr 15, 2019 8:15 pm

Tue Apr 16, 2019 10:03 am

Gdyby dodać diodę jak poniżej to wyeliminuje problem?
Attachments
Sterowanie centralne SRW-01.JPG
Sterowanie centralne SRW-01.JPG (63.6 KiB) Viewed 1354 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6003
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Apr 16, 2019 10:11 am

Tam jest prąd zmienny.
User avatar
wojtas567
Posts: 1647
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Apr 16, 2019 10:57 am

Na tych wejściach są optoizolatory, czyli dioda led która świeci tylko z jednej połówki.
Teoretycznie te diody prostownicze na 400V powinny załatwić sprawę, tylko nie wiadomo w którą stronę je ustawić.

Druga sprawa, nie wiem jak masz te rolety zasilane czy na pewno z jednej fazy?
Takie połączenie może być bardzo NIEBEZPIECZNE.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pzygmunt
Posts: 6003
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Apr 16, 2019 11:01 am

Tam chyba nie ma optoizolatorów. Dodatkowo jak diodą wytniesz połówki z sinusoidy to zgubisz 1-ki, albo 0-ra, a bez tego wejścia przestaną działać. Tam musi cały czas pojawiać się 0 1 0 1 0 1 w tempie 50x/sek. inaczej soft tego nie ogarnie.
matimatimati
Posts: 5
Joined: Mon Apr 15, 2019 8:15 pm

Tue Apr 16, 2019 11:44 am

A jakby zastosować diodę transil jednokierunkową do 300V np. 1.5KE300A?
elmaya
Posts: 186
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Tue Apr 16, 2019 12:21 pm

UŻYWAJ 2 PRZEKAŹNIKÓW

Image
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
matimatimati
Posts: 5
Joined: Mon Apr 15, 2019 8:15 pm

Wed Apr 17, 2019 10:22 am

Najlepszym rozwiązaniem zamiast diody będzie chyba separator Zamel SEM-01. Co sądzicie?
W układach F&F oryginalnie się takie separatory stosuje.
Attachments
zamel sem-01.JPG
zamel sem-01.JPG (21.84 KiB) Viewed 1255 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6003
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 17, 2019 10:37 am

Poproszę Zamel aby przetestowali takie sterowanie u siebie z użyciem tego separatora.

[EDIT] Mam informację, że powinno to działać.
Post Reply