Kolejny Zamel WiFi na jednym koncie.Problem

Sterownik rolet
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Thu Oct 17, 2019 9:14 am

Witajcie. Czy ktoś z Was miał następujący problem....

Posiadam działające urządzenie NICE WiFi, steruję nim zarówno z Aplikacji NICE jak i SUPLA.
Chcę dodać kolejne urządzenie (na tym samym koncie chmury Supla co NICE WiFi), jakim jest SRW-01.
Aplikacją znajdują Supla znajduję moduł, konfiguruję i niby jest wszystko ok ale nie łączy się z chmurą Supli. Nie widać w niej, że nowe urządzenie zostało podłączone.
Zarejestrowałem się nowym kontem na chmurze Supla, gdzie nie miałem żadnych urządzeń i na nim zarejestrowałem mój SRW-01.. o dziwo wszystko poszło sprawnie, połączyło się zarówno z WiFi jak i z Cloud.supla.org a na koncie pojawiło się sterowanie roletą, na aplikacji również..

Zastanawiam się co może być problemem, że nie mogę dodawać nowych urządzeń na koncie, na którym mam już NICE WiFi.
Gdyby ktoś miał jakieś pomysły to będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 9:37 am

Usuń SRW z nowego konta (aby nie było konfliktu użytkowników).
Dodaj ponownie do "starego" konta. Jeśli się nie uda to powtórz procedurę dodawania z tym, że w ostatniem oknie kreatora dodawania
odczytaj co jest napisane w "Poprzedni status".
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Thu Oct 17, 2019 11:10 am

Dodałem ponownie do 'nowego' konta (niestety za drugim razem dopiero mi wykryło) i w tym momencie poprzedni status był: Domain not faund.

Usunąłem urządzenie z 'nowego' konta i zacząłem dodawanie do 'starego'.Nie chwyciło mi za pierwszym razem lecz za trzecim. Efekt jest taki, że poprzedni status brzmi: WiFi Connecting...

Żeby nie było to wcześniej sprawdzałem na różnych punktach WiFi, jak również na hotspocie z telefonu...
Dioda mruga dwa razy potem chwilę ciagłym światłem, gaśnie i dalej tak samo..

Brak pomysłów dlaczego na nowym koncie chwyta a na starym już ma jakiś problem :(
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 11:23 am

Przełącz moduł w tryb konfiguracji.
Połącz się z jego siecią WiFi.
Otwórz stronę http://192.168.4.1
Zamień adres serwera na IP.
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Thu Oct 17, 2019 11:59 am

Zmieniłem w konfiguracji przez 192.168.4.1 na 54.37.233.125 i również tak samo się zachowuje jak wcześniej.
Dodam tylko, że to 'nowe' konto jest na svr10 a 'stare' na svr25.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 12:13 pm

Bardzo dziwne zachowanie.
Może to problem routera.
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Thu Oct 17, 2019 12:15 pm

Próbowałem na 3 różnych sieciach. Każda z innej bajki, nie ma ze sobą nic wspólnego, łącznie z internetem przez komórkę jako hotspot.
Zastanawiam się, czy z tym svr25 nie ma jakiegoś problemu. Postaram się przenieść NICE WiFi na 'nowe' konto i zobaczę czy tam również będzie problem z dodaniem kolejnego urządzenia.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 12:18 pm

Nie obserwujemy żadnych problemów z serwerami.
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Thu Oct 17, 2019 12:27 pm

Znajomy na na 25 konto, zobaczę jak się zachowa z jego kontem.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6892
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Oct 17, 2019 12:46 pm

Jeżeli ktoś już ten moduł podłączał na tym serwerze (np hurtowania robiła testy) to wystąpi konflikt użytkowników i nie uda się go podłączyć. Potrzebuje GUID odczytany z 192.168.4.1 aby to sprawdzić.
Post Reply