Kolejny Zamel WiFi na jednym koncie.Problem

Sterownik rolet
User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Oct 19, 2019 5:32 pm

pzygmunt wrote:
Fri Oct 18, 2019 7:22 pm
Jedyne proste rozwiązanie to jakaś procedura regenerowania GUID-a z poziomu modułu.
Dokładnie chciałem to napisać, żeby w chwili robienia resetu do ustawień początkowych moduł zmieniał GUID.
Drugie rozwiązanie to użycie tego modułu na innym svr.
Tak czy inaczej zawsze przypominam kupującemu niezależnie jaki to sprzęt, że ma GWARANCJĘ i jeżeli coś nie działa to pierwsze pytanie powinno być skierowane do sprzedawcy a nie do osób trzecich. Zgodnie z umową kupna sprzedaży w tym przypadku urządzenie jest niesprawne i podlega naprawie lub wymianie.
Pozdrawiam
Wojtek
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Sat Oct 19, 2019 7:54 pm

Ja właśnie tak zrobiłem, napisałem, dzwoniłem do sprzedawcy.. teraz czekam jak się do tego odniesie.
Ale ogólnie z tym czyszczeniem GUID'a.. Tak czysto teoretycznie.
Mam moduł fizycznie. Wiem, że jest podłączony na 25 serwerze. Dane konta nie są możliwe do odzyskania (nie wnikam z jakich powodów).
To czy nie logicznym by było, że jeśli urządzenie, które wcześniej było już aktywne na jakimkolwiek innym koncie to w momencie ostatniego(kolejnego) logowania do serwera, nie powinno zmienić przypisania własnie na to konto, które jako ostatnie się loguje?
Czyli w obrębie jednego serwera sprawdzany jest numer urządzenia, jeśli istnieje na innym koncie to go wycina z niego i przypisuje do tego, które właśnie używamy do logowania... Nie wiem czy dość jasno piszę to co siedzi mi w głowie w tym temacie.. bo wydaje mi się to dość prostym zabiegiem, skoro nie dodaje mojego modułu bo już jest przypisany na innym koniec (czyli sprawdza przypisanie) to dodanie usunięcia i przypisania na inne nie powinno być problemem jakimś wielkim :) Abstrahuję od mojego problemy bo i tak wiem, że to będzie droga przez mękę ze sprzedawca.. ale może na przyszłość będzie lepiej i prościej :)
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Sat Oct 19, 2019 7:59 pm

d
wojtas567 wrote:
Sat Oct 19, 2019 5:32 pm
pzygmunt wrote:
Fri Oct 18, 2019 7:22 pm
Jedyne proste rozwiązanie to jakaś procedura regenerowania GUID-a z poziomu modułu.
Dokładnie chciałem to napisać, żeby w chwili robienia resetu do ustawień początkowych moduł zmieniał GUID.
Drugie rozwiązanie to użycie tego modułu na innym svr.
Tak czy inaczej zawsze przypominam kupującemu niezależnie jaki to sprzęt, że ma GWARANCJĘ i jeżeli coś nie działa to pierwsze pytanie powinno być skierowane do sprzedawcy a nie do osób trzecich. Zgodnie z umową kupna sprzedaży w tym przypadku urządzenie jest niesprawne i podlega naprawie lub wymianie.
To drugie rozwiązanie nie jest takie oczywiste. Bo załóżmy, że mam konto i już jakieś urządzenia na 25 serwerze, po czym kupuję taki moduł gdzie był zarejestrowany na 25...(i nie mam jak wykasować poprzedniego właściciela), przenoszę wszystkie urządzenia na 10 serwer... po czym sytuacja mi się powtarza kupując kolejny moduł ale już na tym właśnie 10 serwerze... to ile można przenosić.. to nie wyjście z sytuacji raczej. Przy kilku urządzeniach to może by się sprawdziło... ja mam w tym momencie jedno a w przeciągu pół roku chcę powiększyć do 8 modułów.
User avatar
wojtas567
Posts: 1786
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Oct 19, 2019 8:15 pm

Druga wersja nie jest idealna zgadza się.
Przy oryginalnych modułach pozostaje Ci pisać do poprzedniego właściciela /sprzedawcy na przyszłość nie kupować używanych, przy modułach DIY byłoby łatwiej wystarczy ponownie wgrać soft.
Pozdrawiam
Wojtek
nalukim
Posts: 20
Joined: Thu Oct 17, 2019 9:03 am

Sat Oct 19, 2019 8:25 pm

wojtas567 wrote:
Sat Oct 19, 2019 8:15 pm
Druga wersja nie jest idealna zgadza się.
Przy oryginalnych modułach pozostaje Ci pisać do poprzedniego właściciela /sprzedawcy na przyszłość nie kupować używanych, przy modułach DIY byłoby łatwiej wystarczy ponownie wgrać soft.
Problem w tym, że kupiłem nowy, nie używany ze sklepu :) Dlatego już pisałem do sprzedawcy.. Od tego samego kupiłem już drugi, ale zanim dowiedziałem się, że ten pierwszy był już wcześniej rejestrowany .. zobaczę do poniedziałku co mi odpowiedzą.
Patryk
Posts: 451
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Oct 19, 2019 8:47 pm

nalukim wrote:
Sat Oct 19, 2019 8:25 pm

Problem w tym, że kupiłem nowy, nie używany ze sklepu :) Dlatego już pisałem do sprzedawcy.. Od tego samego kupiłem już drugi, ale zanim dowiedziałem się, że ten pierwszy był już wcześniej rejestrowany .. zobaczę do poniedziałku co mi odpowiedzą.
Możliwe, że ktoś kupił np przez internet, zarejestrował, a potem skorzystał z prawa zwrotu. A sprzedawca nawet o tym nie wiedział. Ale to są tylko moje przypuszczenia.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Oct 19, 2019 9:04 pm

A jak był zapakowany?
W oryginalnym foliowym blistrze?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Oct 19, 2019 9:06 pm

Dotychczas było kilak takich przypadków i zawsze okazywało się, że dystrybutor (sprzedawca) testował sprzęt u siebie przed sprzedażą.
klew
Posts: 144
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm

Sat Oct 19, 2019 9:29 pm

Istnieje też niewielka szansa, że identyczny GUID się pojawił :)
klew
Posts: 144
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm

Sat Oct 19, 2019 9:39 pm

nalukim wrote:
Sat Oct 19, 2019 7:54 pm
Ja właśnie tak zrobiłem, napisałem, dzwoniłem do sprzedawcy.. teraz czekam jak się do tego odniesie.
Ale ogólnie z tym czyszczeniem GUID'a.. Tak czysto teoretycznie.
Mam moduł fizycznie. Wiem, że jest podłączony na 25 serwerze. Dane konta nie są możliwe do odzyskania (nie wnikam z jakich powodów).
To czy nie logicznym by było, że jeśli urządzenie, które wcześniej było już aktywne na jakimkolwiek innym koncie to w momencie ostatniego(kolejnego) logowania do serwera, nie powinno zmienić przypisania własnie na to konto, które jako ostatnie się loguje?
Czyli w obrębie jednego serwera sprawdzany jest numer urządzenia, jeśli istnieje na innym koncie to go wycina z niego i przypisuje do tego, które właśnie używamy do logowania... Nie wiem czy dość jasno piszę to co siedzi mi w głowie w tym temacie.. bo wydaje mi się to dość prostym zabiegiem, skoro nie dodaje mojego modułu bo już jest przypisany na innym koniec (czyli sprawdza przypisanie) to dodanie usunięcia i przypisania na inne nie powinno być problemem jakimś wielkim :) Abstrahuję od mojego problemy bo i tak wiem, że to będzie droga przez mękę ze sprzedawca.. ale może na przyszłość będzie lepiej i prościej :)
pzygmunt już o tym pisał. GUID da się odczytać. Wtedy możesz u siebie w domu rejestrować "wirtualne urządzenia" z GUID skopiowanym z innego. Automatyczne kasowanie z czyjegoś konta by rozwalało system ;). Gdyby GUID był ukryty i wszystkie połącznenia szyfrowane, to można by tego typu automatykę pokusić. Ale nadal może wystąpić sytuacja, że jakimś cudem ktoś sobie wygeneruje GUID, który ktoś inny już używa.
Najprostszym (koncepcyjnie) rozwiązaniem jest powiązanie GUID z kontem/mailem. Wtedy powyższe problemy by nie występowały i jakiekolwiek złośliwości ze strony innych urzytkowników też by nie były możliwe.
Post Reply