Sterowanie łącznikiem roletowym nie działa

Sterownik rolet
gorzken
Posty: 17
Rejestracja: sob lis 09, 2019 2:16 pm

wt sty 07, 2020 6:44 pm

Hej,
Mam następujący problem. Sterowanie ze smartfona działa jak należy. Nie działa sterowanie roletami z łącznika roletowego. Sam łącznik działa poprawnie, w momencie wciśnięcia dół/góra pojawia się napięcie ~230V na wejściu IN sterownika ale przekaźnika nie załącza zasilania silnika. Sterownik też działa poprawnie, ponieważ jak wcześniej wspomniałem, działa sterowanie ze smartfona.

Co ciekawe, gdy łącznik roletowy jest w pozycji 0 na obu wejściach IN SRW-01 widzę napięcie ~160V. Na innym sprawnym sterowniku zmierzyłem ~10V. Wygląda na przebicie albo uszkodzenie elementów pull-up na tym wejściu.

Co mogę zrobić w takim wypadku?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 07, 2020 8:35 pm

Nie pomyślałeś N z L na zasilaniu SRW?
gorzken
Posty: 17
Rejestracja: sob lis 09, 2019 2:16 pm

śr sty 08, 2020 5:43 pm

Nie :) Poza tym przy pomyłce na zasilaniu, ze sterownikiem raczej nie dałoby się połączyć i zdalnie sterować z telefonu, prawda?
elmaya
Posty: 812
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr sty 08, 2020 5:49 pm

jeśli pomylisz L i N na wejściu, efekt będzie tym, który opisujesz w swoim pierwszym poście ;)
gorzken
Posty: 17
Rejestracja: sob lis 09, 2019 2:16 pm

sob sty 11, 2020 3:02 pm

Sprawdziłem, zasilanie jest podłączone poprawnie. Wygląda mi to na uszkodzenie modułu. Jeszcze jakieś pomysly?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob sty 11, 2020 8:54 pm

Wejścia są ustawione jako monostabilne czy bistabilne ?

Możesz wrzucić zdjęcie jak to jest podłączone ?
gorzken
Posty: 17
Rejestracja: sob lis 09, 2019 2:16 pm

ndz sty 12, 2020 11:22 am

W tym momencie jako monostabilne, wcześniej miałem ustawione na bistabilne. Efekt taki sam. Cały czas zastanawia mnie fakt, że na wejściu IN mam ~160V. Gdy łącznikiem doprowadzę napięcie ~230V, sterownik nie reaguje.

Zdjęcie w załączniku.

Kable od góry:
1, 2 od łącznika
3, 4 do silnika rolety (kabel 4-żyłowy)
5 przewód fazowy
6 neutralny od zasilania, zwarty z neutralnym do rolety
Załączniki
81875875_763260040749824_5206439182473363456_n.jpg
81875875_763260040749824_5206439182473363456_n.jpg (61.13 KiB) Przejrzano 375 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1102
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz sty 12, 2020 11:32 am

Jak rozumiem ze zdjęć, przewody brązowy (dół), czarny (góra) oraz szary (N) idą do napędu rolety. Odłącz zatem przewody z zacisków IN1 i IN2 (zaizoluj je na wszelki wypadek). Sprawdź, czy działa Ci poprawnie sterowanie ze smartfonu. Jeśli jest wszystko ok, to sprawdź na krótko kawałkiem przewodu zwierając zacisk L z IN1 oraz L z IN2, czy reagują rolety.
Ze zdjęcia wynika, że do dolnej puszki idzie przewód L z instalacji. Może to jest inna faza?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 12, 2020 2:28 pm

Tez o tym pomyślałem czy aby na pewno to
ta sama faza. Zewrzyj na krótko jak @Robert napisał i sprawdź czy wtedy sterowanie działa. Tylko zachowaj przy tym szczególną ostrożność aby nie poraził Cię prąd.
gorzken
Posty: 17
Rejestracja: sob lis 09, 2019 2:16 pm

ndz sty 12, 2020 7:46 pm

Odłączyłem IN1,IN2, zwierałem je krótkim przewodem do fazy, sterowanie w dalszym ciągu nie działa. Sterowanie z aplikacji działa, ale... gdy w apce klikam strzałkę do góry, na sterowniku napięcie ~230V dostaję na wyjściu oznaczonym ↓. I vice versa. To taki standard? :D Sprawdziłbym działanie na pozostałych sterownikach, ale nie chce kuć tynków, żeby dostać się do puszek.

Dodam, że rolety nie są jeszcze zamontowane. Działanie sterownika sprawdzam woltomierzem, sprawdzając kiedy i gdzie pojawia się napięcie sieciowe ~230V oraz załączenie przekaźnika.

Panowie, zapomniałem się przedstawić. Elektroniką zajmuję się codziennie. Znam więc "podstawy" tego fachu.

Macie jeszcze jakieś pomysły? Z tego co widzę ta sprawa to precedens.
ODPOWIEDZ