sterownik rolet SRW-01 + przyciski Ospel

Sterownik rolet
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

pt lis 20, 2020 7:39 pm

Zakupiłem zestaw 6 x sterownik rolet i 1x brama. Zamontowałem 5 sztuk rolet ale w każdym w mniejszym czy większym stopniu pojawia się problem braku reakcji rolety na naciśnięcie manualnego przycisku włącznika na ścianie. Trzeba nacisnąć czasami 2-3 razy aby roleta podniosła się czy opuściła choć wydaje mi się, że w każdym oknie problem dotyczy głównie opuszczania.
Najbardziej zaskakujące jest to, że po naciśnięciu przycisku słychać przekaźnik w module, mrugnie lampka i nawet słuchać coś w samym napędzie rolety ale nie rusza. Po 2 czy 3 naciśnięciu jedzie w dół.

Czy miał ktoś podobnie lub znacie problem na tym forum?

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9598
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lis 20, 2020 8:00 pm

Jaka lampka ? Jakieś podświetlenie w przycisku ?
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

pt lis 20, 2020 8:23 pm

Lampka na sterowniku/nadajniku Zamel

Dodam, że są to przyciski bez blokady. Takie sprężynujące/ dzwonkowe.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 574
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt lis 20, 2020 8:29 pm

Znaczy monostabilne. Czy jesteś w stanie przesłać numer z jednego sterownika który tak działa? Znajduje się na tyle obudowy.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Zybi
Posty: 1488
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lis 20, 2020 8:37 pm

tomasz.nowak.net pisze:
pt lis 20, 2020 8:23 pm
Lampka na sterowniku/nadajniku Zamel

Dodam, że są to przyciski bez blokady. Takie sprężynujące/ dzwonkowe.
Jeżeli Ci ta lampka mruga, to może świadczyć o tym, że moduł się zresetował w momencie załączenia/wyłączenia przez przekaźnik silnika rolety.

Miałem podobny objaw przy sterowaniu modułem ESP pompką cyrkulacyjną.W moim przypadku pomogło zamontowanie gasika na stykach przekaźnika załączającego pompkę (rezystor 39 ohm/1W w szeregu z kondensatorem 330 nF /630V). Jednak co jest w modułach Zamel-a to nie wiem.
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

pt lis 20, 2020 8:56 pm

Lampka nie mruga tak jak przy parowaniu tylko mrugnie podczas wciśnięcia przycisku. Wyglada jak dla mnie że sygnał dochodzi z przycisku ale roleta nie zjeżdża. Nawet słuchać jakiś dźwięk w samej rolecie.

Mogę wysłać dane z me sterownika ale czy nie ma tych samych danych w apce czy cloud żebym zrobił screena? Musiałbym rozkręcić puszkę bo już wszystkie mam zamontowane.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1296
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lis 20, 2020 11:49 pm

Koledze @miroph chodzi o numer seryjny urządzenia. Jest on nadrukowany na białej etykiecie i naklejony z tyłu sterownika. Nigdzie indziej go nie znajdziesz.
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

sob lis 21, 2020 6:30 am

Nr seryjny jednego z urządzeń: SUPLA 187490

Czy ma znaczenie zastosowanie do tych modułów rodzaju przycisków tj. dzwonkowych a takich z blokadą?
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

sob lis 21, 2020 6:42 am

Co gorsza 3 z 6 modułów które podłączyłem do innej sieci wifi po nocy przestały działać tj. w aplikacji przy nich świeci się czerwona dioda.
Nawet nie mogę ich ponownie sparować to znaczy przywracam jeden z nich do ustawień fabrycznych. Niby wszystko ok, konfiguracja się powiodła ale urządzenia nie widać

Mimo wielu prób połączenia dioda na module wolno mruga
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 574
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lis 21, 2020 7:50 am

tomasz.nowak.net pisze:
sob lis 21, 2020 6:30 am
Nr seryjny jednego z urządzeń: SUPLA 187490

Czy ma znaczenie zastosowanie do tych modułów rodzaju przycisków tj. dzwonkowych a takich z blokadą?
Nie ma znaczenia czy zastosujesz przycisk mono czy bistabilny. Trzeba tylko przy bistabilnym zmienić ustawienia w konfiguracji sterownika. Piszesz że masz monostabilne więc nic nie musisz zmieniać.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”