sterownik rolet SRW-01 + przyciski Ospel

Sterownik rolet
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 573
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lis 21, 2020 7:51 am

tomasz.nowak.net pisze:
sob lis 21, 2020 6:42 am
Co gorsza 3 z 6 modułów które podłączyłem do innej sieci wifi po nocy przestały działać tj. w aplikacji przy nich świeci się czerwona dioda.
Nawet nie mogę ich ponownie sparować to znaczy przywracam jeden z nich do ustawień fabrycznych. Niby wszystko ok, konfiguracja się powiodła ale urządzenia nie widać

Mimo wielu prób połączenia dioda na module wolno mruga
Nie resetuj tych modułów. Zrestartuj router w pierwszej kolejności.
Wracając do pierwszego tematu napisz jakieś silniki posiadasz w roletach?.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

sob lis 21, 2020 8:29 am

1. Jeden moduł usunąłem i przywróciłem do ustawień fabrycznych. Mimo prawidłowej konfiguracji w apce oraz zaawansowanej poprzez:
1. Podłącz moduł do cloud.supla.org (powinien być widoczny w aplikacji)
2. Przełącz moduł ponownie w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk CONFIG przez min 5sek., aż dioda zacznie szybko migać
3. Połącz się z siecią WiFi rozpoczynającą się od nazwy "ZAMEL-..."
4. Otwórz stronę http://192.168.4.1
5. Ustaw "Firmware update" na "YES"
6. Zapisz
7. Uruchom ponownie moduł np. poprzez krótkie naciśnięcie przycisku CONFIG

nadal urządzenie nie jest widoczne na moim koncie i apce

2. Oba routery zostały odłączone na dłuższą chwilę z zasilania i nic.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 573
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lis 21, 2020 8:49 am

Daj mi numer telefonu na PW.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
tomasz.nowak.net
Posty: 7
Rejestracja: pt lis 20, 2020 7:29 pm

sob lis 21, 2020 10:52 am

Wysłałem numer telefonu.

Temat parowania sterowników ogarnąłem ale kilkukrotne naciskanie na przyciski pozostało :(
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 573
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lis 21, 2020 11:22 am

A spróbuj jeszcze sterownik który "wybija" wyjąć poza puszkę.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
wsosniak
Posty: 464
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob lis 21, 2020 11:47 am

miroph pisze:
sob lis 21, 2020 7:50 am
....Piszesz że masz monostabilne więc nic nie musisz zmieniać.
a jak kupił od kogoś kto miał ustawione na bistable i tak zostało ? a używa przycisków monostable ? Każde naciśnięcie i puszczenie powodowałoby że , tak jak pisze autor problemu, mrugnie lampka i roleta coś tam ruszy (tak jak sam pisze). Dziwne jedynie byłoby to ze po 2-3 próbach ta roleta mu jednak jedzie.

Nie moze byc tak że wszytskie moduły szwankują w ten sam sposób (prawopodobieństwo prawie 0). Coś musi mieć kolega @tomasz.nowak.net źle skonfigurowane .

@tomasz.nowak.net :
1) Czy z aplikacji jak sterujesz roletą to Ci dobrze chodzi ?
2) Wejdź jeszcze raz w tryb konfiguracji.... potem 192.168.4.1 i prześlij screen jak to masz poustawiane
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 573
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lis 21, 2020 11:55 am

wsosniak pisze:
sob lis 21, 2020 11:47 am
miroph pisze:
sob lis 21, 2020 7:50 am
....Piszesz że masz monostabilne więc nic nie musisz zmieniać.
a jak kupił od kogoś kto miał ustawione na bistable i tak zostało ? a używa przycisków monostable ? Każde naciśnięcie i puszczenie powodowałoby że , tak jak pisze autor problemu, mrugnie lampka i roleta coś tam ruszy (tak jak sam pisze). Dziwne jedynie byłoby to ze po 2-3 próbach ta roleta mu jednak jedzie.

Nie moze byc tak że wszytskie moduły szwankują w ten sam sposób (prawopodobieństwo prawie 0). Coś musi mieć kolega @tomasz.nowak.net źle skonfigurowane .

@tomasz.nowak.net :
1) Czy z aplikacji jak sterujesz roletą to Ci dobrze chodzi ?
2) Wejdź jeszcze raz w tryb konfiguracji.... potem 192.168.4.1 i prześlij screen jak to masz poustawiane
Podczas wyzwolenia kierunku nie miga dioda.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”